of 60220 LinkedIn

Melissa Schouman

Melissa Schouman (Den Helder, 1967) is programmamanager leren en ontwikkelen bij de Amsterdamse School. In deze rol ontwerpt en organiseert zij leer- en ontwikkelprogramma’s voor diverse organisatieonderdelen van de gemeente Amsterdam. Ze is gespecialiseerd in vernieuwende thema’s zoals data gedreven werken en leren innoveren. Daarnaast is zij actief als personal coach van overheidsprofessionals.


https://www.linkedin.com/in/melissa-schouman-b3610211/

Twitter: @melissaschouman

 • Droste-blikje

  Reageer

  Ken je dat… dat je iets bedenkt waarbij je via allerlei ingangen en op heel verschillende niveaus je belangrijkste leer en ontwikkelpunt kunt maken? Dat je het gevoel hebt een bijna perfecte leerervaring te mogen ontwikkelen doordat er verschillende leer ‘loops’ in één keer te maken zijn. En dat het sterkste leereffect dat je kunt inzetten - leren in het werk - zich als vanzelf lijkt aan te dienen. Tja, veel beter dan dit wordt het niet in leer- en ontwikkelland! Ik krijg er een heel sterk Droste-blikjes gevoel bij: hoe langer je er naar kijkt, hoe meer je gaat zien en hoe dieper het beeld wordt.

 • Back to the future

  Reageer

  Op weg naar het Amstelveense kantoor van het wereldwijde Atos voel ik me eerder op weg naar ‘the past’ dan naar de future. Dit heeft alles te maken met de bijzondere huisvesting van deze digi-gigant. De desolaat ogende voormalige ‘kpmg-campus’ is dé plek waar Atos met haar hoofdkantoor is neergestreken. Niks geen glimmende eigen nieuwbouw-kolos maar een deugdzame keuze voor de ooit zo triest achtergelaten organisch gebouwde kpmg-panden.

 • Leren en verbeteren móét met hart en ziel

  Reageer

  Dat leren en verbeteren – en dus veranderen – geen sinecure is, dat weten we inmiddels wel. Alleen al omdat we vaak genoeg meemaken hoe organisatie-ontwikkelplannen stranden op het gedrag van medewerkers en hun bazen. Mensen laten zich nu eenmaal niet zo maar veranderen alleen omdat de organisatie dat ineens zo nodig vindt.

 • Modern leren = informeel leren

  Reageer

  Nog immer op zoek naar dé werkzame ingrediënten van leren en ontwikkelen, begeef ik me dit keer in de hip en happening wereld van de datasciences. In hartje Amsterdam, stukje voorbij eetcafé De Zotte in een pand dat duidelijk nooit bedoeld is geweest voor kantoordoeleinden, heeft Xomnia ‘your big data partner’ haar thuishonk gecreëerd. Ik kom er, tegelijk met de weekbestelling van Albert H aan en ben wát blij dat ik die shopping niet naar boven hoef te tillen. Een flink steile trap moet namelijk eerst worden beklommen om in het hart van de Xomnia huisvesting te geraken. Daar aangeland tref je een mix van huiselijke gezelligheid en ‘gewoon hard werken’ ruimtes waarbij glas en daklichten helpen om het pandje licht en luchtig te houden. This is dus where the magic happens…

 • Factor K in overheidsland

  Reageer

  Het is hier al vaker gezegd. Dé leeropgave in overheidsland zit ‘m in het dieper analyseren van de problemen die we willen oplossen. In het vermijden van onze ‘copy-paste’-achtige neigingen. Minder ‘grote stappen, snel thuis’ en veel, veel meer onderzoek, analyse en uitstel van onze conclusies tot we écht weten waar het aan schort.

 • Leren van een Lean startup

  Reageer

  Wie denkt dat je alleen in overheidsland maatschappelijk relevant werk kunt verrichten die heeft het mis! De wicked problems in onze samenleving worden steeds vaker te lijf gegaan door creatieve do-gooders met interessante business-modellen. Door jonge startup founders zoals bijvoorbeeld Daan Weddenpohl van de gratis leenmarktplaats Peerby. In de zomer van 2012 startte hij zijn ‘deel je spullen eens wat vaker met je buren’-website met als belangrijkste drijfveer om iets slims te doen tegen de verspilling in de wereld.

 • Het geheim van Zaanstad

  Reageer

  Roep in overheidsland momenteel voor de grap eens heel hard ‘hoe gaan we met de Omgevingswet?!’ Ik durf te wedden dat hardgrondig gekreun en somber gemompel je ten deel valt. Ook zullen sommige collega’s je met een ‘je ne sais quoi’ blik aankijken want …‘ils ne savent quoi’.

 • Ombudsman zegt: meer LOL graag

  Reageer

  Luisteren Oplossen en Leren – dat is wat de overheid in het algemeen en gemeente-ambtenaren in het bijzonder, veel meer zouden moeten doen. Arre Zuurmond, ombudsman metropool Amsterdam, is hiervan diep overtuigd. En hij heeft recht van spreken. Met zijn zeer actieve klachten-aanpak staat hij, vaak met de betrokken ambtenaren erbij, letterlijk op de stoep bij stadsbewoners. Bij mensen die een probleem hebben met de gemeente. En daar op die stoep valt voor overheidsdienaren heel wat te leren. Tenminste, als zij zo’n klacht kunnen zien als een leersignaal uit de samenleving.

 • That’s the Spirit!

  Reageer

  De nieuwe publiekslieveling voor organisatieontwikkeling is te vinden in Amsterdam Zuid. Daar bevindt zich namelijk de hoofdvestiging van een organisatie waar in veranderkundig opzicht zo’n beetje álles aan klopt. Spirit Jeugdzorg. Hun verhaal – zo zeggen ze er zelf gelukkig meteen bij – is er geen één van ‘copy paste en dan klopt het ook allemaal bij u in de toko’. Ze dóén gewoon dingen die heel erg passen bij de doelgroep waar hun werk zich op richt. De jeugd van tegenwoordig. En juist dát maakt deze organisatie zo effectief en hun verhaal zo aanstekelijk.

 • Virus vermomd als bloedlichaampje…

  Reageer

  Hét werkzame ingrediënt vinden in verander- en leertrajecten, dat is mijn quest van dit moment. En wie kan daar nu meer over vertellen dan een échte oude rot in het leer- en ontwikkelvak: Cock Brink. Als leidinggevende én als externe adviseur bij overheden heeft hij aan den lijve ondervonden wat wel en wat niet werkt. En belangrijker nog – wat er op lange termijn echt beklijfd. Verrassend genoeg blijkt hij – als extern adviseur – het meest onder de indruk van het effect dat juist ínterne leer- en ontwikkelinstituten weten te sorteren. Dat dit geen appeltje eitje is, daarover is deze ‘frisse oude rot’ ook meer dan duidelijk.

 • Groepsgevoel

  Reageer

  Ze staan inmiddels stevig op de kaart; de twintig Amsterdamse gebiedsmanagers die twee jaar geleden in deze spiksplinternieuwe functie begonnen. Ze hadden destijds alleen nog een ‘papieren’ idee over wat deze functie van hen zou vragen. Inmiddels zijn ze gepokt en gemazeld door het werk in de gebieden ‘maar gewoon te gaan doen’. Én, door goed gebruik te te maken van een leerprogramma dat toen speciaal voor ze is opgezet. Wat hen dat heeft opgeleverd? Naast verscherpte inzichten en ‘upgespice-te’ procesvaardigheden is vooral hun onderlinge groepsgevoel er enorm door versterkt.

 • Hèt werkzame ingrediënt

  1 reactie

  Na voor de zoveelste keer te hebben gelezen over Hollands Kroon als lichtend voorbeeld van ‘anders doen bij organisatieontwikkeling’ bedacht ik – er is toch zo veel meer onder de ‘anders doen zon’! En daarbij; wat voor Hollands Kroon werkt hoeft voor andere veranderbehoeftige organisaties helemaal niet te gaan vliegen. Begrijp me niet verkeerd. Ik draag mijn West Friese streekgenoten een warm hart toe en ik ben best onder de indruk van hun aanpak. Maar in overheidsland hebben we gewoonweg last van het best practice virus. Eén indrukwekkend verandervoorbeeld en elke zichzelf respecterende ambtenaar moet er toch op z’n minst per touringcarbus naar toe zijn gereden om ‘het wonder’ met eigen ogen te hebben aanschouwd.

 • Managementlessen van een topsportcoach

  Reageer

  Joop Alberda, ex-olympisch volleybalcoach én troubleshooter van de Nederlandse topsport, zei het onlangs scherp in de krant: “Zodra een trainer een ambtenaar wordt grijp ik in. Daar ben ik rücksichtlos in. De coach is er voor de atleet.” 

 • The power of love

  1 reactie

  ‘Ambtenaar rent harder voor fijne baas’ zo kopte een artikel in de Binnenlands Bestuur van 13 september jl. Eva Knies – bestuurs- en organisatiewetenschapper van de universiteit van Utrecht – stelt dat medewerkers in de publieke sector meer inzet tonen als zij een goede relatie met hun leidinggevende hebben. Ja duh, denk ik als ik zoiets lees. Dat is toch een gemeenplaats van de bovenste plank.

 • Sterke staaltjes in ‘anders doen’

  Reageer

  In Het Parool las ik van de week een berichtje over de opening van het vernieuwde Ten Kateplein in Amsterdam West. Dit plein is ontworpen in nauwe samenwerking met de buurt. Een van de buurtbetrokkenen vertelt: ‘het was echt te gek om mee te denken en ik ben er trots op hoe het is geworden’. Hoe dit plein er in het echt ook uitziet; voor de bewoners kan het niet meer stuk.