of 59250 LinkedIn

Mechtild Rietveld

Na 30 jaar bij de gemeente Amsterdam en daarna vier jaar bij de jeugdzorgorganisatie Opvoedpoli als bestuurssecretaris, is 'vanalleskunner' Mechtild Rietveld (1955) nu zelfstandig werker, vrij om in het sociaal/publiek domein haar ding te doen. Ze doet o.a. klussen voor de nieuwe (2015) zorgcoöperatie Polypartners, waaronder de teams van Familysupporters en Terminal 18 werken (zorg voor mensen 0-100 jaar).
 

Mechtild Rietveld werkte bij de gemeente Amsterdam in verschillende functies als jurist, bestuursadviseur en communicatie/voorlichting. De laatste acht jaar was ze raadsgriffier voor de stadsdeelraad Centrum. Voor Binnenlands Bestuur schreef ze tussen 1989-1995 een column in haar functie als inspecteur gemeentebelastingen (‘fiscus’) en later algemeen juridisch (‘rechtens’). Medio 2016 schreef ze haar 100e column in het sociaal domein voor Binnenlands Bestuur.

 • Lulkoekbingo en kathedralen

  7 reacties

  In de praktijk besteden managers hun dag meestal aan een reeks e-mailtjes, brieven, vergaderingen en gesprekken die gaan over sturing en doelen, structuren, over uitrollen van trajecten en projecten, over klanten en markten.

 • Gekrakeel en vroege herinneringen

  Reageer

  Zomaar tussen al het gekrakeel over de ‘grote transities’ naar de gemeenten, mijmer ik eens even helemaal weg.

 • Broodje Jeugdzorg

  1 reactie

  Ik zit nu anderhalf jaar in de zorg voor jeugd & gezin en zie veel kansen voor gemeenten om het anders en beter te doen. Maar hoe krijg je dat over het voetlicht?

  Valt mee én tegen.

 • Knock-out

  3 reacties

  Komt een kind bij de (opvoed)dokter. Kind heeft gedragsstoornis en dat verhelp je met je GZ-psycholoog. Ouders zijn niet vaardig in opvoeden en dat verhelp je met je opvoedkundige.

 • Vogelman en adjunct-schottenslechter

  Reageer

  Laatst was op tv een man die een prachtig boek had geschreven over roofvogels. Hij was al vanaf zijn 10e bezig met vogels. Op zijn 12e  - kennelijk een slim jochie - las ie de dissertatie van een Nederlandse Nobelprijswinnaar over diens vogelonderzoek in het veld. Dat kan ik ook, dacht het jochie.

 • Gemiste kans voor gemeenten

  2 reacties

  Lees ik het concept van de nieuwe Jeugdwet, stuit ik meteen op een paar schotten! Terwijl nu juist iedereen al jaren roept dat we moeten ontschotten.

 • De Centra voor Jeugd en Gezin revisited

  Reageer

  We schrijven 2009 (of nog eerder ?)

  De minister voor Jeugd & Gezin heeft een lumineus idee: CJG’s.

  In elke gemeente moeten ze komen. Gemeenten aan de slag. Kwartiermakers aanstellen, projectplannen maken, convenanten tekenen, vergaderen, congresseren, interimmers inhuren, visies in nota’s stoppen, alles op websites en glossy papier.

 • Wilma en het Konijn

  Reageer

  Een tijdje terug hoorde ik een bevlogen wethouder jeugdzorg (Bart) uit Den Bosch. Was vroeger straathoekwerker (wat nu streetcornerwork heet). Hij vond dat we weer terug moesten naar een mix  van kinderen op scholen.

 • Het opvoeden verleerd

  2 reacties

   “Onze jeugd heeft tegenwoordig een sterke hang naar luxe, heeft slechte manieren, minachting voor het gezag en geen eerbied voor ouderen. Ze geven de voorkeur aan kletspraatjes in plaats van training. Zij spreken hun ouders tegen, houden niet hun mond in gezelschap en tiranniseren hun leraren”. Uitspraak van Socrates, Grieks filosoof die ca 500 jaar vóór het begin van onze jaartelling leefde.

 • Snoeppot

  Reageer

  In de vestigingen van mijn baas staat een grote pot met snoep. Voor iedereen die daar werkt of op bezoek komt. De meeste jeugdzorg-professionals bij ons doen hun werk in de gezinnen, op de scholen of zo nodig op straat. Maar regelmatig waait er een ouder met kind bij een poli binnen.

 • Innovatieplantje

  Reageer

  Laatst voegde een bestuurder van een jeugdzorginstelling in Noord Holland-noord ons toe dat ze ‘last’ hadden van de Opvoedpoli. Hun wachtlijsten werden steeds kleiner en dat was onze ‘schuld’. Huhhh?? Dat is toch juist heel goed? Hoeven kinderen en ouders niet te wachten en hoeft het eventuele probleem niet te verergeren, toch?

 • De alleskunner

  1 reactie

  Er zijn een boel transitie-processen gaande in gemeenteland. De zorg voor de jeugd gaat ‘in transitie’ naar gemeenten. En nog zo wat. 

 • Stoornissen in de zorg

  Reageer

  Met een felle pijn in de nek, begon de fysiotherapeut mij op een geheel andere plek te behandelen. Huhh??  Hij: als ik niet eerst die ribben daar beneden losmaak, blijven die spieren eromheen vasthouden en dat gaat dan in je nek zitten. Okee, alles hangt met alles samen. Dat weten we al uit de tijd van, ik noem maar wat, Confucius, acupunctuur.

 • Huisambtenaar

  Reageer

  ‘Weet waar je aan begint’, zei mijn wethouder Zorg toen ie hoorde dat ik, een doorgewinterde-doorgezomerde ambtenaar, een andere baan aannam ... in de jeugdzorg. Uhhh, ik weet eigenlijk niet waar ik aan begin. Hij wist het ook niet toen hij als sterrenkundige zomaar wethouder Zorg en Welzijn werd. Ik weet niks van jeugdzorg , heb zelfs geen kinderen. Ik had ooit een column geschreven dat het leven zonder kinderen best leuk was. Dat is me jarenlang nagedragen. Iedereen wist zich altijd die éne column nog heel goed te herinneren.

 • De 5% beweging op de stip

  Reageer

  Van de week stond Pieter Winsemius van de WRR op de stip in het stadion van ADO Den Haag. De zon scheen vrolijk. Een groep van 200 mensen uit alle windstreken zat voor hem. Ik ook, met mijn baas.