of 65101 LinkedIn

Mechtild Rietveld

Na 30 jaar bij de gemeente Amsterdam en daarna vier jaar bij de jeugdzorgorganisatie Opvoedpoli als bestuurssecretaris, is 'vanalleskunner' Mechtild Rietveld (1955) nu zelfstandig werker, vrij om in het sociaal/publiek domein haar ding te doen. Ze doet o.a. klussen voor de nieuwe (2015) zorgcoöperatie Polypartners, waaronder de teams van Familysupporters en Terminal 18 werken (zorg voor mensen 0-100 jaar).
 

Mechtild Rietveld werkte bij de gemeente Amsterdam in verschillende functies als jurist, bestuursadviseur en communicatie/voorlichting. De laatste acht jaar was ze raadsgriffier voor de stadsdeelraad Centrum. Voor Binnenlands Bestuur schreef ze tussen 1989-1995 een column in haar functie als inspecteur gemeentebelastingen (‘fiscus’) en later algemeen juridisch (‘rechtens’). Medio 2016 schreef ze haar 100e column in het sociaal domein voor Binnenlands Bestuur.

 • Bonendoppers

  2 reacties

  Er was eens een land waar 90% van de kinderen gelukkig was. Met ouders die de eigen boontjes konden doppen. Zo’n 10% redde dat niet. Iedereen had medelijden met deze gezinnen of anders wel last van ze. Overal onstonden speciale boontjesdoppers die zich ontfermden over die 10%.

  Er ontstonden eerste-lijnsdoppers (die boden lichte boterboontjes aan), tweede-lijns (zware bruine bonen), derde-lijns-linzendoppers, doppers van nulde-lijns-gewone sperziebonen en er waren aanbieders van super specialistische bonen. Gezinnen die hun eigen boontjes wilden of moesten leren doppen, verdwaalden tussen al die bonendoppers. Het Rijk dacht toen: okee, dan richten we per provincie een Bureau Bonendop Zorg op. Die gaan het allemaal coördineren.

 • De-decentralisatie over vijf jaar?

  4 reacties

  Ik fulmineer wel vaak tegen zorgverzekeraars en het feit dat de burger feitelijk geen vrije keuze meer heeft voor zijn zorg. En dat de minister de formeel in de wet nog bestaande  - maar inmiddels door verzekeraars uitgeholde - keuzevrijheid weg gaat doen. Om geheel toe te vertrouwen aan verzekeraars die dan zelf de vrijheid krijgen om voor ons te kiezen.

 • Inkoopstorm en zachte landing

  2 reacties

  Goed, de Meicirculaire is er. Het budget voor jeugdhulp is bijna 4 miljard. Er zijn zo’n 4 miljoen kinderen/jongeren. Per kind/jongere is er dus in uw gemeente gemiddeld ruim 1.000 euro beschikbaar.

 • Nu even geen geneuzel over ‘gemeenten kunnen het niet’.

  1 reactie

  Op een ochtendbijeenkomst over kosten en baten in de zorg begint een spreker over de bijeenkomst zelf. Zo’n 200 deelnemers van gemiddeld ca 85 euro per uur. Inclusief reistijden kwam hij al uit op ruim een ton. Plus wat hij zelf kost (Instituut voor Publieke Waarden), zaal en catering, dagvoorzitter, andere sprekers. Hij kwam gauw uit op 1,5 ton.  De zaal giechelt.

 • De vrije-maar-niet-heus keuzepolis

  6 reacties

  Mijn broer viel van een trapje en brak zijn pols. Hij was 52 jaar en iedereen zei dat iedereen wel eens van een trapje valt. Maar zijn voet op dat trapje had opeens vreemd gedaan. Binnen een paar maanden liep-ie met een stok. Na een jaar onderzoek - ook GGZ, want zit het misschien tussen de oren? - stelden de dokters de diagnose ALS. Toen twee jaar rolstoel en verpleeghuis. Hij werd 55 jaar.

 • Cash en keus

  Reageer

  Na een halve eeuw vrijwel tevergeefse ontwikkelingshulp daagt het inzicht: geef de armen cash. Of e-cards of inkoopbonnen zoals nu in vluchtelingendorpen in Jordanië. ‘Zelf kunnen kiezen/inkopen wat je nodig hebt, maakt mensen sterk’.

 • De Nederlandse Zorgautoriteit

  Reageer

  Tja, de NZa. Zit nu in een treurig verdomhoekje. Een onderzoekscommissie moet zien of ze uit het verdomhoekje te halen is. 

 • De cruciale klik

  4 reacties

  De CEO van een beheerder van private vermogens had het laatst op de radio over ‘vertrouwen komt te voet en gaat te paard’. Horen we steeds vaker. Wel, dat vertrouwen is in de bankensector afgelopen jaren weggegaloppeerd. Deze CEO ziet evenwel weer een stapvoetse beweging naar vertrouwen in zijn bank.

 • Wethouders, laat u zich niet bang maken

  2 reacties

  In de media verschijnen steeds meer bangmakerijen over ‘onze meest kwetsbare kinderen’ of ‘kwetsbare ouderen’ die niet veilig zijn in handen van gemeenten (lees wethouders, ambtenaren, aaarggghh). De zorg is door ons parlement - ook al van die minkukels – grotendeels in handen gelegd van ons lokaal bestuur. Weggerukt uit ‘de goede handen’ van rijk, provincies, zorgkantoren, zorgverzekeraars.

 • Veters strikken

  2 reacties

  Veters strikken. Iedereen kan het, maar het is vreselijk ingewikkeld om het uit te leggen. Dat geldt ook voor de zorg voor elkaar. In de afgelopen decennia zijn meters rapporten gemaakt door heel veel deskundigen over de zorg aan ouderen, gezinnen, jeugd. Die rapporten leggen allemaal hun vinger op de zere plek. Hoe het niet moet en hoe het dan wel zou moeten.

 • JeugdGGZ naar Gemeenten 'gaat niet gebeuren'

  7 reacties

  “Dat gaat niet gebeuren”. Zei de beleidsmedewerker in de GGZ zeer beslist bij wie ik op bezoek was om mij te oriënteren op de voor mij onbekende wereld van jeugdzorg en jeugdGGZ. We hadden het over jeugdGGZ die met andere zorgvormen mee zou overgaan naar gemeenten.

 • Ik wil plasticprikker worden

  5 reacties

  Mijn 3e jaarcontract bij de Opvoedpoli zit er op. We gaan het niet verlengen. Veel zorgaanbieders, vooral de innovatieve schotoverschrijdende pioniers, moeten krimpen. Het jaar 2014 is ingewikkeld: zorgverzekeraars (jeugdGGZ) en provincies (Jeugdzorg) blijven achter hun schotten zitten en laten het zodoende afweten bij integrale nieuwerwetsigheden.

 • Vrije keuze in de zorg en sluipende uitholling jeugdGGZ

  Reageer

  De nieuwe Jeugdwet (als het er van komt?) schept ruimte voor gemeenten om rekening te houden met eigen (zorg)keuzes van inwoners. Ten minste, als die hun keuze kunnen ‘onderbouwen’. Dát dan weer wel. 

 • Voor de Jeugd Festival

  Reageer

  We zitten in ‘overgangsjaar’ 2014. Schiet lekker op.  Het is al jáááren bal in jeugdzorgland. Laatst nog in de vorm van een ‘Voor de Jeugd Festival’.

 • Vertrouwen in zorgverlener werkt en "kost" niets!

  Reageer

  Ergens vorig jaar berichtte iemand vanuit de jeugdzorg over de eerste evaluatie van een proef in zijn regio met BJZ, zorginstelling Sensire, de Sociale Dienst en drie gemeenten. Conclusie was: “Een hulpverlener ‘met mandaat’ werkt!"