of 65101 LinkedIn

Mechtild Rietveld

Na 30 jaar bij de gemeente Amsterdam en daarna vier jaar bij de jeugdzorgorganisatie Opvoedpoli als bestuurssecretaris, is 'vanalleskunner' Mechtild Rietveld (1955) nu zelfstandig werker, vrij om in het sociaal/publiek domein haar ding te doen. Ze doet o.a. klussen voor de nieuwe (2015) zorgcoöperatie Polypartners, waaronder de teams van Familysupporters en Terminal 18 werken (zorg voor mensen 0-100 jaar).
 

Mechtild Rietveld werkte bij de gemeente Amsterdam in verschillende functies als jurist, bestuursadviseur en communicatie/voorlichting. De laatste acht jaar was ze raadsgriffier voor de stadsdeelraad Centrum. Voor Binnenlands Bestuur schreef ze tussen 1989-1995 een column in haar functie als inspecteur gemeentebelastingen (‘fiscus’) en later algemeen juridisch (‘rechtens’). Medio 2016 schreef ze haar 100e column in het sociaal domein voor Binnenlands Bestuur.

 • Creatieve destructie en de Paarse Krokodil

  Reageer

  Filosoof en econoom Schumpeter schreef over de noodzaak van ‘creatieve destructie’ om ruimte te scheppen voor innovatie. Als het oude niet ‘weggaat’ krijgt het nieuwe geen kans. Mijn ervaring bij een innovatieve zorgorganisatie (jeugdzorg/-ggz) schraagt Schumpeter’s bevinding. 

 • Pgb in de regio Amsterdam

  Reageer

  Dit gaat niet over de pgb-uitbetalingsellende door de SVB, maar over wat vooraf kan gaan aan pgb-toekenning. Ik las in de gemeentelijke folder voor ouders met een zorg voor hun kind, over de stappen die je moet doorlopen; de eerste stap is: 'U meldt zich bij een ouder- en kindadviseur….Ook als u een verwijzing hebt van de huisarts of van de Jeugdbescherming moet u naar het ouder-kind-team (OKT)...'

 • Ouderenzorg

  Reageer

  De verpleegkundige van het ‘woonzorgcentrum’ hield me apart en vertelde dat mijn moeder (90) de vuile was altijd uit haar wasmand haalde. Enne tja, uhh… ze draagt haar gebit niet meer. Zou ze niet naar ‘het’ VU moeten voor een ‘ouderenscan’?

 • Interim raadsgriffier

  9 reacties

  Ik was een paar maanden interim raadsgriffier voor een kleine gemeente. Solo-griffier. Dat heb ik geweten, verwend als ik was in mijn vorige griffiersperiode bij een grotere raad.

 • Chagrijnige man

  Reageer

  Ik sprak laatst een maatschappelijk werkster. Ze is al een tijd met pensioen. Een verhaal uit haar praktijk is haar altijd sterk bijgebleven. Ik vond het een mooi verhaal. Hierbij dus.

 • Keer het om en participeer met uw inwoners!

  Reageer

  Vroeger kreeg ik vaak post van mijn gemeente om op een ‘inspraak- of informatie’-avond te komen. Waaaah, gooide ik meteen weg, val me niet lastig! En later als griffier hoorde ik dat vaker van onze inwoners. Kennelijk had de gemeente dat door en stopte er zo’n beetje mee. Toen besloot de raad tot een Verordening op het Burgerinitiatief. Naar een model van een ‘deskundige’ c.q. de VNG. De raad blij, kom maar op, inwoners, met je initiatieven!

 • De fopspeen van de restitutiepolis

  5 reacties

  Ik beweeg veel; rennen, fietsen, traplopen. Na een half jaar pijn in mijn voet, ging ik naar de dokter. Die verwees me naar een medisch specialist: een sportarts. Daar moet je voor doorleren als arts. Zeer nuttig specialisme. Er zijn nl. veel mensen die veel bewegen of gewoon ouder worden (ik word 60, ha!). Die krijgen wel eens wat aan hun bewegingsapparaat.

 • Vrije zorgkeuze en de Jeugdwet

  2 reacties

  Vorige keer schreef ik over zorgverzekeraars, woekerpolissen en de komende stemming in de Eerste Kamer over de afschaffing van de vrije zorgkeuze. Hoewel, zo ‘vrij’ is die keuze al niet meer, materieel zwaar ingedamd door het inkoopbeleid van zorgverzekeraars. En nu lag dan de formele afschaffing voor. Inmiddels is er een hoop gebeurd in het Haagse.

 • Zorg, vrije artsenkeuze en woekerpolissen

  4 reacties

  We zijn van overheidswege verplicht een zorgverzekering af te sluiten vanaf ons 18e jaar. Moeten we doen met een particulier verzekeringsbedrijf. Er is inmiddels een woud aan polissen en ‘merken’ van vier giga verzekeringsclusters die 90% van de zorgmarkt hebben. Ze besteden zo’n 60 miljoen euro per jaar aan reclamefolders en -filmpjes. Hun riante verdienmodel - verplichte premieafdracht van alle 18+Nederlanders en risicovereveningsfonds – geeft de ruimte. Wij betalen dat dus.

 • Kinderpostzegels tegen mishandeling

  1 reactie

  Even tussen het geweld van alle transitieperikelen, een gewoon dingetje. Ik was als kind een verwoed kinderpostzegelverkopertje. En geld ophalen voor de schooltuintjes. En oude kranten. Echt een fanaat. Enfin.

 • De plicht om te mishagen

  8 reacties

  Vader doodt kind. Het zal volgend jaar maar gebeuren. In jouw gemeente. Als gemeenteraad voel je je verantwoordelijk. Maar ook de burgemeester voelt zich geroepen. En de wethouder Zorg.

 • Rondje 'stakeholders'

  Reageer

  Een tsunami aan Roemenen en Bulgaren zou ons overspoelen. De noodklok klonk luid in de media en in de Tweede Kamer. Nauwelijks een half jaar later lees ik dat er niet eens sprake is van een golf. En veel golfjes zijn al weer terug naar het moederland.

 • Jurken in snippers

  Reageer

  Inkopen is een kunst. Vooral als je verschillende onderdelen moet kopen die je samen wilt stellen om er vervolgens één geheel van te maken. Neem bijvoorbeeld een jurk. Aan een jurk zitten alle mogelijke onderdelen. Ik houd het simpel: stof, knopen, ritsen, biezen, ceintuurs, kraagjes.

 • IJscokarretjes

  Reageer

  Er staan twee ijscokarretjes in het park. De ene is er nog maar kort en verkoopt Multi-ijs, de ander staat er al langer en verkoopt Mono-ijs. Multi verkoopt diverse soorten ijs en het assortissement gaat van softijsjes tot zwaar chocolade ijs. De klanten kiezen naar hun eigen smaak en maat. Mono’s ijs is even goed, maar verkoopt één smaak. Als een klant een andere smaak wil, verwijst hij naar een Monokarretje een stuk verderop dat een andere smaak verkoopt.

 • Standaardweigering

  Reageer

  Afgelopen jaren was/is het heel moeilijk om zelfs maar in gesprek te komen met financiers van de (jeugd)ggz. Geen contac, geen contract.