of 65101 LinkedIn

Mechtild Rietveld

Na 30 jaar bij de gemeente Amsterdam en daarna vier jaar bij de jeugdzorgorganisatie Opvoedpoli als bestuurssecretaris, is 'vanalleskunner' Mechtild Rietveld (1955) nu zelfstandig werker, vrij om in het sociaal/publiek domein haar ding te doen. Ze doet o.a. klussen voor de nieuwe (2015) zorgcoöperatie Polypartners, waaronder de teams van Familysupporters en Terminal 18 werken (zorg voor mensen 0-100 jaar).
 

Mechtild Rietveld werkte bij de gemeente Amsterdam in verschillende functies als jurist, bestuursadviseur en communicatie/voorlichting. De laatste acht jaar was ze raadsgriffier voor de stadsdeelraad Centrum. Voor Binnenlands Bestuur schreef ze tussen 1989-1995 een column in haar functie als inspecteur gemeentebelastingen (‘fiscus’) en later algemeen juridisch (‘rechtens’). Medio 2016 schreef ze haar 100e column in het sociaal domein voor Binnenlands Bestuur.

 • Uitbarsting

  Reageer

  ‘Je kunt problemen niet oplossen binnen de kaders die het probleem veroorzaakt hebben’ Zei Einstein.

   

 • Contributie in plaats van belasting

  Reageer

  Toen mij werd gevraagd om inspecteur van gemeentebelastingen te worden - ja, dat bestaat! - liet ik me uit nieuwsgierigheid overhalen. Gemééntebelastingen, saaier kun je het je niet voorstellen, maar wie weet? Het bleek heel nuttig en leuk werk te zijn. 

 • In een kartonnen doos

  5 reacties

  Schreef ik vorig jaar augustus een column over mijn moeder (90) - die zelfs tot een van de tien meest gelezen columns van BB in 2015 werd uitgeroepen! - en nu net begin januari nog eentje over haar ouderenhangplek in de supermarkt, knijpt ze er eind januari tussenuit!

 • Van gelijkheidsbeginsel naar maatwerkbeginsel

  Reageer

  Uit onderzoek blijkt dat er weinig gemiddelde mensen bestaan. Dat wisten we al, maar nu is het bewezen met een onderzoek naar de suikerspiegel van mensen. Een hoog suikerspiegelgehalte verhoogt de kans op obesitas en diabetes. Dus veel diëten zijn gericht op verlaging van die suikerspiegel. Daarbij gaat men uit van gemiddelde mensen.

 • Een gemeente als bierkaai

  4 reacties

  Sven was zeven toen zijn moeder overleed. Vader kon de opvoeding niet aan, werd een gevaar voor zijn zoon. Het ging daarna van pleeggezin naar pleeggezin. Hij is nu 17. Er deed zich deze zomer een ernstig probleem voor, waardoor de gezinsmanager (Jeugdbescherming) besloot hulp voor Sven te zoeken. 

 • Ouderenhangplek

  Reageer

  Groot in de krant stond deze week een artikel over iets moois in Den Haag. Bij de Albert Heijn-winkels gaan caissieres een beetje letten op hun oudere klanten. Als er iets lijkt mis te gaan – vergeten wat te kopen, pinpas niet kunnen hanteren, alleen blikvoedsel of gewoon als je iets niet pluis vindt – kunnen de caissieres hen verleiden om een praatje te maken met iemand van een zorgclub. Die staat dan paraat. Zoiets. 

 • Blikjes rapen

  1 reactie

  Toen ik zo’n 25 jaar terug een jaartje in New York woonde, zag je overal mensen sjouwen met grote vuilniszakken vol lege blikjes op hun rug. Niet zwaar, dus er kon veel in zo’n zak. Als pakezeltjes onder hun giga grote balen.

 • Een wijs luisterend oor

  Reageer

  Ik sprak laatst iemand van Sensoor. Hun bijna 1000 vrijwilligers beantwoorden zo’n 250.000 telefoontjes, chats en e-mails. Per jaar, 24/7, ondersteund door een stuk of 50 betaalde krachten. Ze zitten in het hele land. Omdat niet iedereen netjes geordend achter elkaar belt moet je telefoontechnisch alle locaties aan elkaar verbinden. 24-uursbereikbaarheid op deze schaal kun je namelijk alleen in gezamenlijkheid aanbieden. Bij suicidale telefoontjes is er een rechtstreekse lijn met crisisdiensten.

 • Melding kindermishandeling verplichten?

  1 reactie

  ‘Te veel mishandelde kinderen komen niet in het vizier van Veilig Thuis’, aldus de Taskforce kindermishandeling, een landelijk, uuuh .. project o.l.v. de Amsterdamse burgemeester. Weer zo’n project. Onder leiding van goeie mensen, daar niet van.

 • Tegen de Eenzaamheid

  4 reacties

  De overheid heeft weer een project in het sociaal domein. Ongetwijfeld goed bedoeld en kost vast enkele miljoenen. Deze keer is het geen Taskforce voor ‘t een of ander, maar een campagne: Zorg tegen Eenzaamheid. Het is een ‘vervolg’ op een eerder Actieplan om eenzaamheid terug te dringen. Wat is er trouwens met dat Actieplan gebeurd? Is kennelijk afgerond, nu er een ‘vervolg’ is. Niets van gemerkt in mijn omgeving. Enfin, eigen individuele ervaring (N=1) telt niet.

 • De puinhoop voorafgaand aan het sprookje

  Reageer

  We zitten nog steeds midden in de transitie van taken in het sociaal domein. De beleidsmakers zijn onderhand opgehouden met hun transformatie-sprookjes, want het wordt eerst gewoon een puinhoop.

 • Steeds meer zen

  9 reacties

  Ben nu 1,5 jaar niet meer in loondienst. Doe af en toe een klus. Heb veel tijd voor mijn vrolijk Alzheimerische moeder (90). Ik leer veel over mantelzorg en ben onderhand ervaringsdeskundige in de ouderenzorg, ha! De gemeente heeft de genialiteit gehad om een zogeheten ‘Ecolint’ aan te leggen pal naast het tehuis van mijn moeder.

 • Sociale ondernemingen

  Reageer

  Ik heb na 30 jaar ambtenaarlijk werk, ruim drie jaar gewerkt bij een onderneming in het publieke domein, een BV. Was ‘vanonderop’ opgericht door een aantal mensen, dat met groeiende ergernis zag dat in hun branche (jeugdhulp/ggz) giga veel geld omging maar er toch versnipperd en weinig effectief werd geopereerd - om het eufemistisch te stellen. Het monsterlijke systeem werd in stand gehouden door subsidies en ‘budgetten’. 

 • Monsters van Frankenstein

  Reageer

  Een kennis van me kocht lang geleden een huisje in Griekenland. Ze hebben daar geen kadaster, dus wilde hij zich bij de gemeente melden voor de belastingen en zo. Iedereen keek hem toen aan of ie gek was. In principe betaal je uit jezelf geen belasting, klaar. Tsja, waarom zou je ook belasting betalen als je overheid geen degelijke administratie voert (kadaster!), geen goed bestuur levert? Waar de superrijken zijn vrijgesteld van belasting?