of 59345 LinkedIn

Martin Hendriksma

Martin Hendriksma is sinds 2010 als freelance eindredacteur betrokken bij Binnenlands Bestuur. Vanaf mei 2017 is hij bij Binnenlands Bestuur in dienst als eindredacteur/redacteur Ruimte en Milieu.

 • Het einde van en-en

  Reageer

  De Raad van State floot in april de gemeente Zaanstad terug. Die had in het bestemmingsplan voor de herontwikkeling van een voormalig defensieterrein wat al te enthousiast de zogeheten zeehavennorm van stal gehaald. 

 • Streng voor de anderen

  Reageer

  ‘De Grote Verbouwing’ luidt de titel van de lezing die minister Ollongren onlangs hield aan de Rijksuniversiteit Groningen. ‘Waarom en hoe we de ruimtelijke inrichting van Nederland gaan veranderen.’ 

 • Novi mist keuzes

  Reageer

  ‘Rijk zakt voor lakmoesproef omgevingsbeleid’, kopte Binnenlands Bestuur een maand geleden. Aanleiding was de analyse van de Raad voor de Leefomgeving en Infrastructuur van de Nationale Omgevingsvisie (NOVI). 

 • De lessen van Keynes

  3 reacties

  Mijn docent economie op de middelbare school was fan van John Maynard Keynes. De wereld zou er volgens hem een stuk beter aan toe zijn wanneer overheden de investeringslessen van de Britse econoom (1883-1946) eindelijk in praktijk zouden brengen.

 • Boze burgers

  2 reacties

  De Raad van State maakte onlangs een eind aan een slepende discussie tussen burgers en bestuur. Onderwerp: windmolens. De door het rijk geplande wieken in de Drentse gemeenten Aa en Hunze en Borger-Odoorn mogen ondanks lokaal verzet toch worden geplaatst. Aan de politieke component wil de Raad van State zich uiteraard niet wagen, motiveert zij haar besluit, maar de inspraak is volgens de rijksprocedures verlopen. En dus kon de afdeling bestuursrechtspraak niet anders dan haar fiat geven.

 • Toch maar verkopen

  3 reacties

  De gemeentelijke verkoop van de Eneco-aandelen leek deze zomer een gelopen koers. Rotterdam, Den Haag en Dordrecht wilden hun aandeel in de energieleverancier van de hand doen, tezamen goed voor meer dan de helft van de aandelen. Een kwestie van tijd voor de overige vijftig deelnemende gemeenten zich achter de top drie zouden scharen. 

 • Stapvoets woestijn in

  Reageer

  De kogel is door de kerk. Na maandenlange geruchten geeft nu ook minister Schultz van Haegen van Infrastructuur & Milieu in dit nummer van Binnenlands Bestuur toe dat de Omgevingswet niet per 1 juli 2019 zal worden ingevoerd. Het wordt later. Hoeveel later maakt ze deze zomer nog bekend.