of 63966 LinkedIn

Marianne van den Anker

Marianne van den Anker is zelfstandig gevestigd als dagvoorzitter en strategisch adviseur.

Tot voor kort werkte zij bij Nicis Institute als projectleider van het Kennisfundament en de Wijkenaanpak. In de periode 2004-2006 was zij wethouder veiligheid, gezondheid en emancipatie voor Leefbaar Rotterdam.

 

Van den Anker studeerde bestuurskunde aan de Rijksuniversiteit Leiden. Vervolgens was ze wetenschappelijk onderzoeker bij de Erasmus Universiteit Rotterdam, waar zij onder andere milieucriminaliteit onderzocht. Bij de politie Rotterdam-Rijnmond was zij tussen 1997 en 2001 adviseur bij de regionale recherche en Bureau Interne Zaken.

In de periode 2001-2004 werkte zij bij de Nederlandse Politieacademie in Apeldoorn als senior organisatieadviseur en projectleider.


Van den Anker heeft boeken geschreven over milieucriminaliteit, georganiseerde misdaad en de integriteit van het financiële stelsel.

marianne@ankerpunt.com
www.ankerpunt.com

 • Voortaan een Sport BH’tje

  4 reacties

  Ja mevrouwtje, doet u de volgende keer toch een sportBH’tje aan!
  Zo gaat dat tegenwoordig in de Penitentiare Inrichting, de PI, de bak, het chique gevang, in naam dan. In de PI’s gebeurt hetzelfde als vroeger in de bajes. 

 • Nieuwe Energie voor Rotterdam

  Reageer

  Rotterdam maakt op 14 februari de vijf genomineerden bekend die aanmerking komen voor het Stadsinitiatief. Het Stadsinitiatief is niet gewoon leuk, bruisend en energierijk, maar ook de kans voor Rotterdammers om hun idee voor de stad zelf te mogen realiseren. Er is een maximaal 4 miljoen euro beschikbaar voor het ene winnende plan. Wie bepaalt welk idee hét Stadsinitiatief wordt van dit jaar? Alle Rotterdammers. Vanaf 12 jaar mag iedereen zijn stem uitbrengen.

 • Steve Jobs' les voor het openbaar bestuur

  6 reacties

  Waarom zou de overheid niet als Apple ge(re)organiseerd kunnen worden? Iedereen die de autobiografie van Steve Jobs heeft gelezen, weet dat je in zijn realitity distortion field terecht kon komen. Zeggen dat iets niet kan, onmogelijk is, is er niet bij. Ontslag of een onvoorstelbare scheldkanonnade, was je verdiende loon, al had je alle argumenten aan je zijde. 

 • Voetbal, politie en samenleving: wat een ramp

  4 reacties

  In Utrecht is het wachten op de foto’s van relschoppers tussen de kerstverlichting. Gratis ideetje uit Rotterdam. Van ons belastinggeld ook maar een spotje gemaakt over de beroerde weekendmentaliteit op de sportvelden. De rekening voor het politieoptreden en –onderzoek betalen we ook bijna volledig uit de gemeenschappelijke pot. De Voetbalwet, die met dure juridiche expertise, is gemaakt, blijkt niet te werken.

 • Zwervers

  3 reacties

  Zwervers, zo noemt iedereen ze, behalve in beleidsland, daar heten ze dak- en thuislozen. Zwervers kiezen er niet zelf voor om onder een brug, in een doos, gewenteld in oude stinkende vodden te leven, dat is het oude romantische idee van zelfbeschikking. Daar is met het plan van aanpak Maatschappelijke opvang, vaktaal voor dit beleidsgebied, een einde aan gekomen.

 • Werk voor bestuurders

  Reageer

  Verbaasd ben ik over het bericht dat de Vereniging van Nederlandse Gemeenten (VNG) geen gezamenlijke afspraken wil maken om (tussentijds) vertrekkende wethouders en burgemeesters te bemiddelen naar een nieuwe baan. ‘Om alle 418 gemeenten te committeren aan een dezelfde regeling is lastig’, zegt de VNG.

 • De overheid zit zichzelf in de weg

  2 reacties

  Zonder twijfel wonen in de slechte buurten die Nederland rijk is, slechte mensen. De mentaliteit is er niet een van doorpakken, aanpakken en voorwaarts mars. Liever werkt men zwart naast een uitkering,  worden koelkasten op straat gekwakt en groeien kinderen op voor galg en rad. In deze wijken domineren jeugdbendes het straatbeeld, worden handhavers niet vertrouwd  en hoor je nauwelijks Nederlands om je heen.

 • Stel ouders onder toezicht

  34 reacties
  Kinderen mogen er op rekenen dat grote mensen hen beschermen. Zeker hun eigen ouders. De meeste ouders doen dat ook. Maar niet alle ouders. Neem in gedachten die ouders die van de scheiding een vechtscheiding maken.
 • Regentesk Pluche

  1 reactie
  We zijn het gewend van de heer Wiegel, een stevige mening. Zijn recente knuppel in het hoenderhok, betreft de burgemeestersbenoemingen. Wat een lariekoek om weer terug te willen naar de oude tijd.
 • Discretionaire ruimte

  8 reacties
  Hoe flexibel een mens in Nederland moet zijn, blijkt uit het ‘ik’je van afgelopen zaterdag in het NRC. Op je trouwdag aangehouden worden door de politie, uit je trouwauto worden gezet, met een boete in je binnenzak, omdat je bruidsmeisje voorin op schoot zit.
 • Top Talent

  1 reactie
  Geen stad heeft er geen beleid voor. Vinden, binden, motiveren, faciliteren, inspireren van Top Talent is Hot. Zelf ben ik ook al jaren voorvechter van deze koers. Het is de beste overlevingsstrategie die Nederland heeft.
 • Romeinse Quota

  3 reacties
  Dat is nog eens wat anders dan bij ons. Gewoon wegsturen dat college van B&W, te weinig vrouwen. Kennelijk kan het in het land van Berlusconi wel, beginselen handhaven. De Romeinen lijken zelfs beter in het uiting geven aan beginselen dan het handhaven van wetten, maar dat terzijde.
 • Het medisch beroepsgeheim anno 2011

  5 reacties
  Uiteraard had het OM de normale wettelijke middelen moeten gebruiken om het medisch dossier van Tristan van der V. in te zien. Helder is ook dat GGZ-instellingen niet staan te leuren met hun patiënten of de politie ze alsjeblieft wil komen halen. Uiteraard hebben we hier regels voor, Nederland zou Nederland niet zijn, voor alles een wet, voor alles een uitzondering op deze wet.
 • Perverse uitwassen in de kunst

  2 reacties
  Ook  ik heb me jarenlang druk gemaakt over de in mijn ogen overvloedige subsidies aan te vage kunstuitingen. De arrogante retoriek  van de artistieke heren en dames kunstenaren overtuigde mij evenmin. De bezem er door heen. Als samenleving niet toegeven aan de bijna eisende houding van kunstminnend Nederland dat elk sympathiek idee maar gesubsidieerd moest worden.
 • Gevangen in een polis

  4 reacties
  De marktwerking in de zorg gaat gestaag door. De macht komt steeds meer in handen te liggen van de verzekeraars en niet van de consument. Dat was toch ooit een belangrijk doel, keuzevrijheid bevorderen.