of 59250 LinkedIn

Margot Limburg

Margot Limburg is redacteur Binnenlands Bestuur met als specialisatiegebied de vertical 'sociaal'.

 • Trump en de ambtenaar

  12 reacties

  ‘Get with the program or go.’ De mening van de nieuwe Amerikaanse president Donald Trump, uitgesproken door de woordvoerder van het Witte Huis Sean Spencer, laat aan duidelijkheid niets te wensen over.

 • Geen reden tot feest

  Reageer

  Deze maand vierde ik dat ik zes jaar voor Binnenlands Bestuur schrijf over het sociaal domein. Nou ja, ik vierde het niet echt, maar werd erop gewezen door een collega die dit heuglijke feit op LinkedIn had gezien. Time flies when you’re having fun. Zelf kijk ik nauwelijks op LinkedIn en iets om uitgebreid te vieren vind ik zo’n jubileum ook niet.

 • Gratis geld

  9 reacties

  De voorwaarden waaraan iemand moet voldoen om een bijstandsuitkering te krijgen worden strenger. Gemeenten voeren ‘instroombeperkende maatregelen’ uit, controleren of je niet stiekem bijverdient, controleren of je niet stiekem samenwoont, willen een tegenprestatie of willen dat mensen meedoen aan re-integratieprojecten, sollicitatietrainingen en activeringstrajecten. Kortom, het is veel werk voor de gemeente om iemand een bijstandsuitkering te verstrekken en veel werk is duur.

 • Het kan gezelliger

  4 reacties

  Geboren en getogen op het platteland van de kop van Overijssel fietste ik van jongs af door de weilanden naar mijn lagere school. Af en toe passeerde ik een huis. In twee grote, tot woonhuis verbouwde boerderijen woonden twee oude vrouwtjes, weduwes. Ze zaten meestal ’s ochtends al aan tafel voor het raam en ’s middags zaten ze er ook. Ik zwaaide altijd even. Nooit hadden ze bezoek. Mijn vriendin en ik vonden het zielig en dus gingen we af en toe bij de vrouwen langs voor een kopje thee.

 • Wie snapt het nog?

  Reageer

  Met enige regelmaat loop ik tegen dingen aan die ik niet helemaal begrijp. Of helemaal niet. Meestal wijt ik dat aan mezelf, dat is de aard van het beestje. Maar als het over Gemeenschappelijke Regelingen gaat, ben ik niet de enige die moeite heeft de constructie te begrijpen, bleek de afgelopen weken.

 • Kerstgedachte: de hobbels in de Participatiewet

  7 reacties

  Wanneer u dit leest is de Tweede Kamer met kerstreces en hebben colleges en raden vakantie. Grote kans dat u met uw gedachten meer bij de kalkoen, de tafelschikking en de kerstcadeautjes bent dan bij de Participatiewet. Maar ik probeer het toch even. Noem het een kerstgedachte. 

 • Met respect

  8 reacties

  Vanaf volgend jaar kloppen nieuwe Wajongers en Sw’ers aan bij hun gemeente. Als het goed is komen ze in dezelfde ‘bak’ als de mensen die nu al in de bijstand zitten. De bak waarop vanaf dat moment niet meer ‘Bijstandwet’ maar ‘Participatiewet’ staat.

 • Geen contract, geen geld

  2 reacties

  Het was een curieuze vertoning, vorige week in het Algemeen Overleg Jeugd. Staatssecretaris Fred Teeven meldt dat gemeenten uiterlijk op 1 juli de inkoopcontracten moeten hebben getekend met alle zorgaanbieders. Kamerleden, belangstellenden op de publieke tribune en zorgaanbieders veren op. Eindelijk duidelijkheid. 

 • Maatwerk of keurslijf?

  6 reacties

  Nog een jaar en de Participatiewet is een feit. En over een half jaar treedt de nieuwe bijstandswet in werking met de nodige veranderingen op hetzelfde terrein. Het idee achter beide wetten is dat iedereen mee moet gaan doen. En om dat te bewerkstelligen is een scala aan maatregelen bedacht.

 • Voorbarig gejuich

  2 reacties

  Vreugde en opluchting, ruim een maand geleden. De Jeugdwet ging als eerste van de drie grote decentralisatiewetten door de Tweede Kamer. Zelfs enkele grote oppositiepartijen raakten overtuigd dat het helemaal goed gaat komen als gemeenten de verantwoordelijk worden voor de zorg voor de jeugd. Genoeg tijd, genoeg (duidelijkheid over het) budget en genoeg beleidsvrijheid om een wet aan te nemen die in 2015 de hele jeugdzorg op de kop zet. 

 • Drie maal is scheepsrecht

  3 reacties

  Een beetje spannend is het wel. Zou het staats­secretaris Klijnsma (Sociale Zaken) deze keer wél lukken om de Participatiewet via de Raad van State door de twee Kamers te loodsen? Het zou een prestatie van formaat zijn. 

 • Niet het flauwste benul

  1 reactie

  Met het sluiten van het sociaal akkoord hebben werkgevers en werknemers elkaar gevonden over de ww, flexwerken en de nullijn in de zorg. Premier Rutte en minister Asscher van Sociale Zaken zijn trots op het feit dat de sociale partners het eindelijk weer met elkaar eens zijn en verdedigen het akkoord met verve. Maar in gemeenteland is er nog veel onduidelijk over de gevolgen van het akkoord. En onduidelijk is hier een understatement.