of 59082 LinkedIn

Liesbeth van Leijen

Liesbeth van Leijen is eigenaar van Van Leijen Overheidsrecht en docent bij de Van Leijen Academie. Haar passie betreft het overheidsrecht, met name illegaal grondgebruik. Ze helpt in haar praktijk dagelijks particulieren en professionals die worstelen met grensoverschrijdingen, snippergroen, erfdienstbaarheden, verjaring en dergelijke.

 

 

 

Liesbeth van Leijen is te bereiken via:

LinkedIn

Facebook

Twitter

E-mail: info@vanleijenoverheidsrecht.nl

 • Een kop die niet klopt

  1 reactie

  Met grote ogen keek ze op van de krant. Het klopte niet! Nou, dat was raar. 

  We hebben bij ons op kantoor een stagiaire: HBO rechten. Van mij moet ze elke dag de krant lezen. Doel daarvan is dat ze leert om met juridische ogen naar het nieuws te kijken. 

 • Niet kiezen is verliezen

  Reageer

  “Nee, wij van groenbeheer willen die strook snippergroen helemaal niet terug. Als die ontruimd is, moeten wij het beheren en we kunnen er niet eens bij, joh.”

  “Nee, wij van handhaving hebben geen tijd voor ontruiming van grond, want daar voorziet ons beleid niet in.”

  “Als jurist die bewoners aanspreken op gebruik van gemeentegrond? Nee, ik moet eerst nog die cursus communicatie volgen. En dat is toch allang verjaard? Veel te ingewikkeld!”

  “Dus die mensen gebruiken die gemeentegrond al jaren voor niks? Ach, wat geeft dat nou…”

 • Schuld en boete

  2 reacties

  We zaten in het gemeentehuis te praten over wat nou een ondernemende ambtenaar zou zijn. Want deze Brabantse gemeente had ambities en wilde graag méér ondernemende ambtenaren. “Dat wordt best lastig”, gaf ik aan. “Want dan moet je als ambtenaar twee tegenstrijdige naturen in je gaan verenigen.”

 • Nonchalante gemeente verliest grond

  4 reacties

  Slecht nieuws voor gemeenten en andere overheden, die nonchalant omgaan met hun eigen grond. Zij lopen nu nog meer risico deze te verliezen als gevolg van verjaring.

 • Behulpzame buur raakt grond kwijt

  1 reactie

  Een aardige buurman helpt even met het zetten van de schutting. Dat had ie beter niet kunnen doen: zelf raakte hij een deel van zijn grond kwijt.

 • Alsof we bij de Action zijn....

  5 reacties

  Laatst belde een collega me op, net als ik jurist en zzp’er. Ze wilde een opdracht bij een gemeente aan me overdragen: "Ik heb er zelf onvoldoende tijd voor, Liesbeth. Ik doe het er maar een beetje bij en tussendoor. Het project zit nou in het slop en ik wil er eigenlijk gewoon vanaf. Nee, het is helaas voor een laag uurtarief, want ja, de crisis hè?"


 • Gemeenten moeten geen grondbank spelen

  1 reactie

  Nou, dan geven we die grond toch gewoon in bruikleen? Dan hebben we geen verjaring! Maar welk maatschappelijk belang is daarmee gediend?

 • “Gemeentegrond in mijn tuin? Ga weg!”

  2 reacties

  Het Hof in Leeuwarden heeft vorig jaar een belangrijke uitspraak gedaan over bezit en verjaring van voortuinen. In deze uitspraak overweegt het Hof dat een ontoegankelijke haag of een ontoegankelijk hekwerk niet noodzakelijk is voor verkrijging van bezit en voor vatbaarheid voor verjaring. Dat is geen goed nieuws voor gemeenten en andere grootgrondbezitters. 

 • “Ik heb récht op een achterom!”

  1 reactie

  Welnee, dat recht bestaat helemaal niet. Wat al jaren zo is, hoeft niet zo te blijven.

  Een tijdje terug was ik in een stadje in het Groene Hart, op verzoek van een bewoner aldaar. Zijn buurman was overleden en de erfgenamen hadden een makelaar verzocht om het huis te verkopen.