of 59345 LinkedIn

Liesbeth van de Wetering

Liesbeth is al van jongs af aan gefascineerd door de publieke zaak en studeerde als socioloog af op het thema ‘Politieke en maatschappelijke participatie van burgers’. Ze noemt zichzelf ‘scharrelambtenaar’ en werkt bij de Concernstaf van de Gemeente Groningen aan het Gebiedsgericht Werken en democratische vernieuwing.

Ze is tevens bestuurslid bij het LPB (Landelijk Platform voor Wijkgericht Werken) en Roeg & Roem, het noordelijk kennis- en inspiratieplatform voor dorps- en wijkontwikkeling.

Volg Liesbeth op twitter: @Liesbeth050

 • Waarom 'BURGER' een vies woord werd

  2 reacties

  Het woord burger heeft in participatieland een nare bijsmaak gekregen. “De enige professional op het terrein van burgers, is de Burger King,” stelde Ferenc van Damme (provincie Overijssel) onlangs. 'Elimineer de burger, tenminste die term,' is zijn hartenkreet. 

 • Schaaldansen & struikelen

  1 reactie

  Als mensen mij vragen naar wat mijn functie bij de gemeente is, weet ik daar eigenlijk nooit zo goed antwoord op. Nou weet ik natuurlijk heel goed wat ik doe, maar ik vind het onrecht doen aan mijn werk als ik dat in een term zou moeten vatten. Zeker als daar dan ook nog iets als manager, coördinator of projectleider in voor moet komen. En wie is tegenwoordig geen aanjager, verbinder of versneller?

 • Waar zit die 'kloof' nu eigenlijk?

  Reageer

  We experimenteren in mijn gemeente Groningen volop met nieuwe manieren van betrokkenheid van gemeente en bewoners: cocreatie, een wijkbedrijf, veranderlabs, initiatievencafé's, burgerpanels, een coöperatieve wijkraad. Er worden meer én andere mensen actief in buurt- en stedelijke netwerken. Iets dat me trots maakt, en waarom ik mijn werk als ambtenaar zo belangrijk en leuk vind.

 • Festivalisering van de democratie

  Reageer

  De ‘Democratic Challenge’ brengt een hoop  vernieuwende initiatieven op het gebied van de lokale democratie.  Een interessant veranderingsproces boeit niet alleen inhoudelijk, maar is ook uitdagend en leuk om mee te maken. De tijden dat het allemaal saai en sober en in achterzaaltjes met lauwe sterke koffie moest, zijn gelukkig voorbij. De vlaggen en vaandels zijn -in eigentijdse vorm- weer helemaal terug. Hier zie ik wel een gevaar. Langzamerhand dreigt een overmaat aan aandacht voor democratische 'speeltjes' en hippe vernieuwingen. Terwijl de focus op impact, inhoud en invloed ontbreekt.