of 58952 LinkedIn

Kemal Rijken

Kemal Rijken (1980) is politicoloog, geschiedkundige, journalist en schrijver. Voor Binnenlands Bestuur schrijft hij over uiteenlopende onderwerpen die allen te maken hebben met politiek en het lokale bestuur. Daarnaast werkt hij voor andere landelijke media zoals dagblad Metro. Ook is hij actief als gespreksleider voor onder andere het Internationaal Documentaire Festival Amsterdam (IDFA). Rijken heeft zich gespecialiseerd in onder andere minderheden. In 2012 schreef hij het boek Roma, dat gaat over geschiedenis van de Nederlandse Sinti en Roma. Twee jaar later kwam zijn boek 'De Westermoskee en de geschiedenis van de Nederlandse godsdienstvrijheid' uit. Het boek behaalde vijf sterren in de boekenbijlage van dagblad Trouw.


Mystery Burger, het boek

Kemal Rijken en John Bijl bezochten meer dan 85 gemeenteraadsvergaderingen om een oordeel te geven over de kwaliteit van het politieke debat. In dit boek hun bevindingen en wat er beter kan aan het functioneren van de lokale democratie. Bestel nu.

 

Zijn boek 'Roma' is op 1 oktober 2012 verschenen. In dit boek geeft Kemal Rijken een unieke inkijk in de geschiedenis van de Nederlandse zigeuners. Hij kreeg als eerste Nederlandse journalist het vertrouwen van nagenoeg alle betrokkenen. 

 

Kemal Rijken is te bereiken op:
E-mail
LinkedIn
Site 

 • Mystery Burger (24): Friese sportloopgraven

  Reageer

  In de Friese gemeente Dantumadiel worden de bezuinigen op de sport besproken. In een zogeheten ronde tafelgesprek krijgen insprekers alle ruimte om mee te vergaderen. Voertalen: Fries en een beetje Nederlands.

 • Mystery Burger (22): De ‘stinkende’ burgers van Tiel

  1 reactie

  Meneer Van Uffelen, inwoner van Tiel-West, schraapt zijn keel. ‘Ik werd op zondagavond 19 augustus jongstleden verrast door een onaangename stank van de chemiebedrijven van verderop. Een slechte situatie,’ zegt hij tegen de raad.

 • Mystery Burger (20): Raad heeft een duwtje nodig

  Reageer

  Een van de meest gehoorde klachten over de raadsvergaderingen is het gebrek aan interactie. Raadsleden zijn vooral met hun eigen standpunt bezig en komen zo nooit tot een gezamenlijke uitspraak. Het begint in Korendijk vanavond niet anders.

 • Mystery Burger (17): De Poolse landdag van Oldambt

  Reageer

  In de Groningse gemeente Oldambt is de raad bijeen om te beslissen over een raadsvoorstel voor de bouw van een parkeerterrein in het centrum van Winschoten. Wethouder Klaas van Leeuwen (PvdA) wil dat de raad het voorstel aanneemt.

 • Mystery Burger (15): ‘Baarn krijgt een K-plein!’

  5 reacties

  In de gemeenteraad van Baarn staat een gevoelig onderwerp op de agenda: de herinrichting van het centrale dorpsplein. Het college wil een grote supermarkt, een ondergrondse parkeergarage en nieuwe flatwoningen laten bouwen. ‘Met de nieuwbouw wordt het dorp er minder vorstelijk op,’ zo meent inspreker Van der Heijden.

 • Mystery Burger (13): Konijn verstoort raadsdebat

  1 reactie

  In de antieke raadszaal van de gemeente Harlingen wordt gesproken over de rijrichting van de Sint Jacobsstraat. Het eenrichtingsverkeer in dit straatje is twee jaar geleden omgedraaid om de verkeersdruk te verminderen. Maar nu is er in het centrum geen doorgaande verkeersroute meer, waardoor automobilisten in de naburige Voorstraat vaker stil komen te staan. Daarom wil het college de rijrichting weer terugdraaien.

 • Mystery Burger (10): Goede voorbereiding is het halve werk

  1 reactie

  Carel Bruring, Groenlinks-raadslid in het Zeeuwse Goes, is boos. Erg boos. De jongerenraad van de gemeente is zijn boekje te buiten gegaan. ‘De jongerenraad heeft enkel en alleen met de CDA-fractie uit deze raad een debat georganiseerd. Dat kan écht niet,’ zo stelt hij. 

 • Mystery Burger (8): De hakken in het zand van Epe

  Reageer

  In Epe kan huisvuil efficiënter en goedkoper worden opgehaald. Tenminste, dat stelt het college voor in een nieuw afvalstoffenplan. In een notendop: er komt een driewekelijks ophaalsysteem waarbij restafval, groenafval en plastic afval in containers aan huis worden opgehaald. Elke afvalsoort wordt elke drie weken afwisselend opgehaald. Vanavond buigt de gemeenteraad zich over het plan.

 • Mystery Burger (6) Rommelige Rombouts nekt vergaderstructuur

  2 reacties

  Wie de raadsvergadering van de gemeente ‘s-Hertogenbosch bijwoont, ziet dat alles is ingericht voor het publiek. In de chique ontvangsthal staat de koffie klaar en op de publieke tribune liggen plattegronden met de zetelverdeling erop. Vanaf de tribune, die hoog boven de raadszaal verstopt zit, kun je dus met je eigen plattegrondje alle 45 politici identificeren. Aan de overkant hangt een jumboscherm waarop alles live te zien is. Allemaal mooie tools die moeten zorgen voor een transparante vergadering.

 • Mystery Burger (4): Vleugje humor doet wonderen

  Reageer

  De raadsvergadering van de gemeente Waterland begint met een heftige mededeling van raadslid Simon Verbeek (CDA). Vorige maand heeft hij een zwaar schaatsongeluk gehad. Nu zit hij in een rolstoel.

 • Mystery Burger (2): Quizmaster met twee petten op

  Reageer

  De gemeente Maasdonk discussieert over een fusie met het naburige Bernheze. De ervaring leert dat fusies gedoe en getouwtrek geven, zo ook in de raad van deze Noordoost Brabantse gemeente.