of 58952 LinkedIn

Kemal Rijken

Kemal Rijken (1980) is politicoloog, geschiedkundige, journalist en schrijver. Voor Binnenlands Bestuur schrijft hij over uiteenlopende onderwerpen die allen te maken hebben met politiek en het lokale bestuur. Daarnaast werkt hij voor andere landelijke media zoals dagblad Metro. Ook is hij actief als gespreksleider voor onder andere het Internationaal Documentaire Festival Amsterdam (IDFA). Rijken heeft zich gespecialiseerd in onder andere minderheden. In 2012 schreef hij het boek Roma, dat gaat over geschiedenis van de Nederlandse Sinti en Roma. Twee jaar later kwam zijn boek 'De Westermoskee en de geschiedenis van de Nederlandse godsdienstvrijheid' uit. Het boek behaalde vijf sterren in de boekenbijlage van dagblad Trouw.


Mystery Burger, het boek

Kemal Rijken en John Bijl bezochten meer dan 85 gemeenteraadsvergaderingen om een oordeel te geven over de kwaliteit van het politieke debat. In dit boek hun bevindingen en wat er beter kan aan het functioneren van de lokale democratie. Bestel nu.

 

Zijn boek 'Roma' is op 1 oktober 2012 verschenen. In dit boek geeft Kemal Rijken een unieke inkijk in de geschiedenis van de Nederlandse zigeuners. Hij kreeg als eerste Nederlandse journalist het vertrouwen van nagenoeg alle betrokkenen. 

 

Kemal Rijken is te bereiken op:
E-mail
LinkedIn
Site 

 • Mystery Burger: Raad Enkhuizen zet bezoeker op het verkeerde been

  Reageer

  De fresco’s en schilderijen uit de zeventiende eeuw in de raadszaal van Enkhuizen verhullen het problematische verleden van deze gemeenteraad niet. Vaak kwamen de raadsleden in het nieuws omdat ze rollebollend met elkaar over straat gingen. Vanavond ligt hun ongemak echter vooral aan de procedure.

 • Mystery Burger: Chaos en rumoer in Amsterdam Zuidoost

  3 reacties

  De deelraad van Amsterdam Zuidoost staat al jaren bekend om zijn harde en emotionele vergadercultuur. Tijdens het bezoek van de Mystery Burger was het dan ook niet anders. Eén ding is wel duidelijk: vergaderen op het persoonlijke af helpt niet.

 • Mystery Burger: Dansen langs de vulkaan om geluidshinder

  1 reactie

  Het centrum van het Achterhoekse dorp Aalten hebben bewoners in weekenden en op feestdagen geluidsoverlast van onder meer café Malle Babbel. In de afgelopen jaren was er een verordening van kracht, waarbij de geluidsnormen praktisch onbeperkt waren: ze lagen op maximaal 98 decibel. Ook was de handhaving niet altijd adequaat. De spanning tussen bewoners en ondernemers liep daardoor hoog op. Vanavond debatteert de raad met burgemeester Bert Berghoef (CDA) een betere verordening, met een maximale geluidsnorm van 70 decibel.

 • Mystery Burger: burgmeester blust brandjes

  2 reacties

  Eindhoven telt een 45-koppige gemeenteraad, maar burgemeester Rob van Gijzel (PvdA) houdt de groep goed in het bedwang. Debatten die uit de hand dreigen te lopen, worden tijdig afgeremd. Van Gijzel blust de brandjes goed.

 • Mystery Burger: Geen tweede termijn helpt debat niet

  Reageer

  De gemeenteraad van Den Haag kent zogeheten ‘tweeminutendebatten’, waarin raadsleden actuele zaken kort bespreken zodat de plenaire raadsvergadering niet uitloopt tot diep in de nacht. Dit concept werkt in de praktijk minder mooi dan het zou moeten.

 • Mystery Burger: Raad Hillegom laat insprekers links liggen

  9 reacties

  Aan het begin van de gemeenteraadsvergadering van Hillegom staan twee insprekers te popelen om hun zegje te doen. Als eerste is meneer Van de Mar aan de beurt. “Het college besloot enige jaren geleden voor de aanleg van een nieuwe hoofdweg door ons dorp, de N208, en beloofde dat de verkeerssituatie zou verbeteren. Maar hoe anders is het gelopen? 

 • Mystery Burger (43): Geen passie en bevlogenheid in Delfzijl

  1 reactie

  De toekomst van Delfzijl wordt vanavond in de gemeenteraad bepaald. Het gemeentebestuur wil een alomvattend plan door de raad krijgen dat het oude centrum van het stadje in noordoost Groningen weer op de kaart zet. Kosten: 50 miljoen euro. Het Integraal Inversteringsprogramma (IIP) kan rekenen op veel belangstelling van de bevolking: de raadszaal zit tot op de nok vol. Daar lijken de meeste raadsleden zich onvoldoende van bewust te zijn.

 • Mystery Burger (41): Alaaf in de raad

  1 reactie

  ‘Brabantse nachten zijn lang’, zong Arie Ribbens ooit. Zo ook in Roosendaal, waar carnaval en lokale politiek elkaar in de raadszaal treffen voor de boereraodsvergaoderieng. Het gezelschap zorgt voor een bonte avond die de verhoudingen tussen burgers en politiek ten goede komt.

 • Mystery Burger (40): Realisme in de raad

  1 reactie

  Eerlijk duurt het langst, zo luidt het gezegde. Dit kan zeker gezegd worden over het pleidooi van wethouder Hidde Visser (PvdA) van de gemeente Twenterand over het hoofdpijndossier ‘Kulturhus’.

 • Mystery Burger (37): raad en commissie

  1 reactie

  De plenaire raadsvergadering van Weert is gezellig, maar loopt onnodig uit omdat de raadsleden een commissievergadering dunnetjes over doen. Desondanks is de komst van een waterskibaan weer een stapje dichterbij.

 • Mystery Burger (35): Emoties en inhoud

  1 reactie

  De gemeente Stichtse Vecht staat op het punt om een zogeheten Fair Trade-gemeente te worden. Zo’n gemeente verbindt zichzelf aan Fair Trade-producten uit de derde wereld door bijvoorbeeld altijd Max Havelaar-koffie in het gemeentehuis te schenken.

 • Mystery Burger (30): What’s in a name?

  7 reacties

  In de gemeente Zandvoort wordt gesproken over een nieuw bestemmingsplan voor het lokale bedrijventerrein. Het oude plan dateert nog van uit de jaren zestig. Door de jaren heen zijn er rommelige gedoogsituaties ontstaan, waarbij bedrijfswoningen wel en niet mochten worden bijgebouwd. Nu moet het allemaal anders, zo vindt de wethouder.

   

 • Mystery Burger (28): Riool in Geldrop-Mierlo

  Reageer

  Het Gemeentelijke Rioleringsplan (GRP) is verplichte kost voor elke gemeente, zo ook in Geldrop-Mierlo. Vanavond moet de raad van de Brabantse gemeente besluiten over de toekomst van haar riolering. Dat besluit wordt voortvarend genomen.