of 58952 LinkedIn

Kemal Rijken

Kemal Rijken (1980) is politicoloog, geschiedkundige, journalist en schrijver. Voor Binnenlands Bestuur schrijft hij over uiteenlopende onderwerpen die allen te maken hebben met politiek en het lokale bestuur. Daarnaast werkt hij voor andere landelijke media zoals dagblad Metro. Ook is hij actief als gespreksleider voor onder andere het Internationaal Documentaire Festival Amsterdam (IDFA). Rijken heeft zich gespecialiseerd in onder andere minderheden. In 2012 schreef hij het boek Roma, dat gaat over geschiedenis van de Nederlandse Sinti en Roma. Twee jaar later kwam zijn boek 'De Westermoskee en de geschiedenis van de Nederlandse godsdienstvrijheid' uit. Het boek behaalde vijf sterren in de boekenbijlage van dagblad Trouw.


Mystery Burger, het boek

Kemal Rijken en John Bijl bezochten meer dan 85 gemeenteraadsvergaderingen om een oordeel te geven over de kwaliteit van het politieke debat. In dit boek hun bevindingen en wat er beter kan aan het functioneren van de lokale democratie. Bestel nu.

 

Zijn boek 'Roma' is op 1 oktober 2012 verschenen. In dit boek geeft Kemal Rijken een unieke inkijk in de geschiedenis van de Nederlandse zigeuners. Hij kreeg als eerste Nederlandse journalist het vertrouwen van nagenoeg alle betrokkenen. 

 

Kemal Rijken is te bereiken op:
E-mail
LinkedIn
Site 

 • Mystery Burger: Met z'n allen dronken onder de douche

  1 reactie

  Sportclubs in Diemen concurreren mogelijk met de reguliere horeca. Om dat te voorkomen heeft het college een bijzondere bepaling in de nieuwe Drank- en horecaverordening opgenomen. Die wordt gekraakt door de raad.

 • Mystery Burger in Houten: warrig debat

  Reageer

  In de gemeenteraad van Houten wordt een motie over de huisvesting van Oost-Europese arbeiders besproken, maar tijdens de behandeling loopt de inhoud erg uiteen. Voor de leek op de publieke tribune ontstaat er zo een warrig debat.

 • Mystery Burger: Onhandige spelregels in Hellendoorn

  Reageer

  Duidelijke spelregels voor het debat zijn altijd handig, maar soms kunnen ze een beter inhoudelijk debat in de weg zitten. In de gemeente Hellendoorn mogen raadsleden pas in de tweede termijn met elkaar in debat en dat kan gevolgen hebben.

 • Mystery Burger: zwemmen naar de toekomst

  Reageer

  Na een proces van lang onderhandelen en debatteren is in Beverwijk de kogel door de kerk: het zwembad wordt niet afgebroken ten behoeve van een nieuw bad. Toch wil de raad nog even doorpraten.

 • Mystery Burger: Rolling Stones belemmeren debat

  Reageer

  De jaarlijkse begrotingsbehandeling is voor elke gemeenteraad van belang. Vaak vervalt zo’n vergadering in een stroom aan saaie teksten die door fractievoorzitters worden opgelezen. In Assen gooit de GroenLinks-fractie het vergeefs over een andere boeg.

 • Mystery Burger: Verhit debat dankzij trucje

  Reageer

  Soms moet je de knuppel in het hoenderhok gooien om een debat op gang te krijgen. Dat is de fractievoorzitter van D66 in Maastricht gelukt. Met zijn voorstel voor een referendum over het softdrugsbeleid van de stad, krijgt hij het debat dat hij wil.

 • Mystery Burger: de kikker en de schorpioen

  Reageer

  De Noord-Limburgse gemeente Horst aan de Maas worstelt al een poosje met het afgraven en veiliger maken van de Maas bij Grubbenvorst. Het ontwerpbestemmingsplan is al vormgegeven en ligt bij de gemeenteraad. Vanavond bespreekt de gemeenteraad de door inwoners ingediende opmerkingen, de zogeheten zienswijzen.

 • Mystery Burger: Fun debat in Valkenburg aan de Geul

  2 reacties

  Een raadslid kan een motie indienen over elk een onderwerp dat hij erg belangrijk vindt. Maar de behandeling van een motie kan nog altijd vervallen in een fun debat; zo ook in Valkenburg aan de Geul.

 • Mystery Burger: Recht door zee

  Reageer
  Interrumperen is een groot recht van gemeenteraadsleden. Helaas zijn vragen te vaak ingekapseld in onduidelijke monologen met vooral de mening van de vragensteller. Niet in Leiden. Daar zijn de raadsleden recht door zee.

 • Mystery Burger: Het alerte raadslid van Baarle-Nassau

  Reageer

  De gemeenteraad van Baarle-Nassau – niet te verwarren met de direct aangrenzende Belgische enclave Baarle-Hertog – vergadert netjes en efficiënt. Waar het om de procedure gaat, is er maar één alert raadslid.

 • Mystery Burger: Broertjes onderuit als voorzitter

  1 reactie

  Het valt niet mee om een onrustige gemeenteraad voor te zitten, zo blijkt in Hilversum. Burgemeester Pieter Broertjes - jarenlang hoofdredacteur van de Volkskrant - heeft de raad moeilijk in de hand. De raadsleden hebben hem daarentegen wel in de hand.

 • Mystery Burger: Altijd blijven lachen

  Reageer

  Aan het einde van elke aflevering van Bassie & Adriaan was de conclusie meestal: ‘Wat er ook gebeurt, altijd blijven lachen’. Hetzelfde kan gezegd worden over de raadsvergadering van de Friese hoofdstad Leeuwarden.

 • Mystery Burger: Grillen op de inhoud in Harderwijk

  Reageer

  De gemeenteraad van Harderwijk bespreekt de financiële toestand bij poppodium Estrado. In het meningsvormende debat grillen raadsleden elkaar op de inhoud. Een goed debat is wat waard voor goede besluitvorming.

 • Mystery Burger: spoeddebat zonder spoed

  Reageer

  De Utrechtse raadsfracties van de PvdA en Groenlinks hebben een spoeddebat aangevraagd over de gedwongen sluiting van de prostitutieboten aan het Zandpad door burgemeester Aleid Wolfsen (PvdA). Maar het debat verloopt alles behalve spoedig.