of 64621 LinkedIn

Kemal Rijken

Kemal Rijken (1980) is politicoloog, geschiedkundige, journalist en schrijver. Voor Binnenlands Bestuur schrijft hij over uiteenlopende onderwerpen die allen te maken hebben met politiek en het lokale bestuur. Daarnaast werkt hij voor andere landelijke media zoals dagblad Metro. Ook is hij actief als gespreksleider voor onder andere het Internationaal Documentaire Festival Amsterdam (IDFA). Rijken heeft zich gespecialiseerd in onder andere minderheden. In 2012 schreef hij het boek Roma, dat gaat over geschiedenis van de Nederlandse Sinti en Roma. Twee jaar later kwam zijn boek 'De Westermoskee en de geschiedenis van de Nederlandse godsdienstvrijheid' uit. Het boek behaalde vijf sterren in de boekenbijlage van dagblad Trouw.


Mystery Burger, het boek

Kemal Rijken en John Bijl bezochten meer dan 85 gemeenteraadsvergaderingen om een oordeel te geven over de kwaliteit van het politieke debat. In dit boek hun bevindingen en wat er beter kan aan het functioneren van de lokale democratie. Bestel nu.

 

Zijn boek 'Roma' is op 1 oktober 2012 verschenen. In dit boek geeft Kemal Rijken een unieke inkijk in de geschiedenis van de Nederlandse zigeuners. Hij kreeg als eerste Nederlandse journalist het vertrouwen van nagenoeg alle betrokkenen. 

 

Kemal Rijken is te bereiken op:
E-mail
LinkedIn
Site 

 • Mystery Burger: De ijsberg van Meerssen

  Reageer

  Na nog geen jaar tijd viel afgelopen mei het Meerssense college, bestaande uit de partijen BRUG-M, FOCUS en Partij Groot Meerssen (PGM). De fracties in de raad wilden voor 2 juli met een nieuw college komen en dat is gelukt, maar dan wel zonder de grootste partij BRUG-M. In plaats daarvan helpt de VVD de andere collegepartijen nu aan een krappe meerderheid. Vanavond wordt het collegeakkoord tijdens een speciale raadsvergadering besproken.

 • Mystery Burger: Emoties maken afgewogen besluit onmogelijk

  1 reactie

  De Helderse Wethouder Visser (Stadspartij) zit in de raadzaal achter de collegetafel en kijkt recht voor zich uit. Alle ogen zijn op hem gericht, want sinds kort verdenkt de rest van het college hem van het sturen van seksueel getinte berichten naar vrouwelijke collega’s. Vorige week was de maat vol en moest hij van de andere wethouders opstappen. Visser tekende onder druk zijn ontslag, bedacht zich daarna en vecht zijn vertrek sindsdien aan. Intussen is hij tot 1 juli demissionair. Ook stapte hij naar de Rijksrecherche om aangifte te doen tegen het college.

 • ‘We voeren de motie níet uit!’

  6 reacties

  Mensen die gebruik maken van de Jeugdzorg of AWBZ moeten van staatssecretaris Martin van Rijn (PvdA) voortaan een eigen bijdrage betalen van 1.500 euro. Bij de gemeenteraad van Heerenveen viel dit besluit slecht. Zo slecht zelfs, dat de raad in april een motie aannam die het college opdroeg om het bedrag voortaan te vergoeden.

 • Eerbied, ook bij andere vergaderregels

  2 reacties

  Op Urk vergadert de gemeenteraad voortvarend. De raadsleden hebben ontzag en eerbied voor hun college van B en W. Dat mag, maar misschien is het toch wel iets teveel.

 • De dappere haan

  Reageer

  De bewoners van actiecomité Toonbeeld zijn voor de laatste keer naar de gemeenteraad van Castricum gekomen om te pleiten voor het behoud van het gelijknamige cultuurhuis. Het pand, dat lijkt op een rijtjeshuis uit de jaren vijftig, moet waarschijnlijk wijken voor nieuwbouw.

 • Mystery Burger: Bar en boos in Lingewaard

  3 reacties

  De raad van de gemeente Lingewaard vergadert in een partycentrum, middenin het Gelderse stadje Huissen. De agenda is goed gevuld en burgemeester Marianne Schuurmans (VVD) houdt de vaart erin. De mondelinge vragen worden relatief snel afgehandeld en een nieuw SP-raadslid wordt vlot geïnstalleerd. Aan inefficiëntie geen gebrek. Voor wat de sfeer betreft is dat anders. Die is een partycentrum onwaardig.

 • Wie steelt de ‘vuurwerkshow’?

  6 reacties

  Iedere jaarwisseling is er in veel gemeenten weer gedoe rond het afsteken van vuurwerk. Zo ook in de gemeente Wormerland, waar burgemeester Peter Tange (GroenLinks) tijdens de ‘evaluatie vuurwerk’ zijn relaas geeft aan de raad. Zijn verhaal maakt indruk, maar een onverwachte motie doet meer.

 • Mystery Burger: Positief of onsportief?

  Reageer

  De oude sporthal in Tubbergen is aan vervanging toe. Al sinds 2006 debatteert de gemeenteraad over de bouw van een nieuwe hal. Anno 2015 ligt er een plan voor de bouw van een hal die ook nog eens de duurzaamste van Nederland moet worden. Kosten: 2,8 miljoen euro. Het is aan de 19 zetels tellende raad om hier mee in te stemmen. Een kleine fractie stribbelt echter nog tegen.

 • Mystery Burger: Verdeeldheid in Steenbergen

  2 reacties

  Een dag voor de raadsvergadering van de gemeente Steenbergen hebben de bewoners van Nieuw-Vossemeer moeten vernemen dat de enige buslijn in hun dorp per 1 maart zal verdwijnen. De PvdA-fractie dient een motie in om het tij te keren. Het is een motie die niet goed uitpakt.

 • Mystery Burger: Raad Veghel vergadert in moordtempo

  2 reacties

  De gemeenteraad van Veghel begint stipt op tijd. Na het raadsgebed neemt burgemeester Ina Adema (VVD) het woord. ‘We hebben weinig punten op de agenda staan en het wordt een korte raadsvergadering, ook omdat een aantal van jullie vanavond naar carnavalsactiviteiten moet’, zegt ze. Wat volgt is een vergadering in sneltreinvaart.

 • Mystery Burger: Renkumse raad trapt op de rem

  2 reacties

  De raad van de gemeente Renkum vergadert in het statige gemeentehuis van Oosterbeek. Op tafel ligt het Masterplan 3B4. Het gaat om een nieuwbouwplan in een leeg stukje van Renkum, waarin het college een kaderwijziging heeft aangebracht. Het plan is een hoofdpijndossier dat al tientallen jaren loopt. Vanavond moet de raad instemmen met het laatste collegevoorstel zodat er eindelijk een punt achter gezet kan worden. 

 • Mystery Burger: ‘Kein ge-loel’ in Zeist

  1 reactie

  De Oostenrijkse voetbaltrainer in Nederlandse dienst Ernst Happel zei ooit ‘kein ge-loel!’ Dat sloeg deze week ook op een belangrijke hoorzitting van de gemeenteraad in Zeist, dat dankzij het strakke maar bijzondere voorzitterschap vlot verliep.

 • Mystery Burger in Montferland: Doorvragen alstublieft!

  Reageer

  In een commissievergadering is het gebruikelijk dat raadsleden vragen stellen aan hun burgemeester en wethouders, zo ook in de gemeente Montferland. Maar doorvragen blijkt hier toch een beetje moeilijk te zijn.