of 59250 LinkedIn

John Bijl

John Bijl (1972) houdt van het debat. Ondanks dat hij als Mystery Burger anoniem moet blijven zou je hem bij een goed debat moeten kunnen herkennen aan de glundering op z’n gezicht en het aantekeningenboekje op z’n schoot.

Zo heeft hij van zijn hobby zijn beroep gemaakt (of andersom). Met het door hem opgerichte Periklesinstituut begeleidt hij gemeenteraden in het verbeteren van het debat en het politieke proces, traint hij fracties en individuele politici en coacht hij wethouders en andere politiek bestuurders. Hiervoor werkte hij als opleidingskundige voor ING, was manager bij de Bestuursacademie en werkte als voor debatorganisaties als het Nederlands Debat Instituut, Debatrix en de Debatacademie. Hij was zelf raadslid in Rotterdam Delfshaven. 

Geregeld duikt John als debatspecialist of opiniemaker op congressen en in de media. Hij schreef ondermeer analyses van debatten voor NRC Next, opiniestukken voor de Volkskrant en artikelen voor AD en Trouw. Op radio en tv wordt hij geregeld ingezet om commentaar te geven over actuele politiek.

John is te bereiken via:

Email johnbijl@periklesinstituut.nl
LinkedIn http://www.linkedin.com/in/johnbijl
Persoonlijke site www.johnbijl.nl
Perikles Instituut www.periklesinstituut.nl

 

 • Mystery Burger: Drijfjacht in Medemblik

  3 reacties

  ‘Ik ga me houden aan de vastgestelde spreektijden,’ begint burgemeester Frank Streng van Medemblik. Hij kijkt erbij alsof hij net een slokje azijn heeft genomen. ‘Als we er een potje van maken, zien we elkaar volgende week weer. Ik stel voor dát niet te doen.’

 • Mystery Burger: Speelkwartier

  4 reacties

  Het moeten een dikke twintig extra agendapunten zijn geweest, die burgmeester Theo Weterings aan het begin van de vergadering opsomt. ‘Ik heb een aantal mededelingen — en dat aantal is veel,’ waarschuwde hij al.

 • Mystery Burger: Met alle winden mee

  1 reactie

  ‘Voorzitter, wat zegt het reglement van orde over een motie vreemd?’ Commissaris van de Koning in de Provincie Utrecht Willibrord van Beek trekt zijn wenkbrauwen omhoog en kijkt wat glazig. De griffier buigt over de commissaris heen en fluistert ‘niets’. ‘Niets,’ herhaalt Van Beek. Even daarvoor had de commissaris voorgesteld om de betreffende motie als klein debat te behandelen. Met maximaal twee minuten per fractie.

 • Mystery Burger: Theater van oude koeien

  1 reactie

  ‘Gezien het onderwerp stel ik voor dat u vanavond het spreekgestoelte gebruikt,’ zegt burgemeester Elly Blanksma. Niet overbodig, die opmerking. De Helmondse raadszaal lijkt door het ontwerp meer op de stadsgehoorzaal dan op een politieke arena. Maar ach, ook qua inhoud is dit raadsdebat een theaterstukje.

 • Mystery Burger: Lege winkels, lege handen

  Reageer

  ‘We hebben een unicum vanavond,’ zegt burgemeester Luciën van Riswijk. ‘Sinds ik hier burgemeester ben, heb ik een motie vreemd aan de orde van de dag nog niet meegemaakt.’ Met zo’n motie kan een raadslid een onderwerp dat niet op de raadsagenda staat tóch in de raad besproken krijgen. De burgemeester lijkt lichtelijk geamuseerd door de bijzonderheid. Maar een vrolijk makende vergadering wordt het niet.

 • Mystery Burger: Raadsledenintegratie

  1 reactie

  ‘Het zal vanavond een bijzondere vergadering worden,’ voorspelt plaatsvervangend voorzitter Edwin Buil. Na dertig jaar te hebben bestaan, neemt de gemeenteraad van Rijnwaarden vanavond het besluit of ze wil worden heringedeeld met Zevenaar. Een vergadering, waar het eindresultaat van vaststaat, maar waar toch nog over moet worden vergaderd.

 • Mystery Burger: Zoethoudertje

  Reageer

  ‘We gaan het iets anders insteken dan oorspronkelijk bedoeld,’ opent burgemeester Fons Naterop de begrotingsbehandeling. Hij zou daar wel eens niet de sprekersvolgorde, termijnen van behandeling of de stemprocedure mee kunnen bedoelen. Nee, in Aalburg moet de hele begroting anders.

 • Mystery Burger: Tot in de puntjes voorbereid en toch niet af

  1 reactie

  Voor politici zijn de algemene beschouwingen het belangrijkste moment van het politieke jaar. Voor burgers op de publieke tribune zijn ze soms wat saai – en voor bestuurders vaag. De gemeenteraad van Leiderdorp heeft er iets op gevonden.

 • Mystery Burger: Onderbouwing van beleid

  Reageer

  ‘In gelul kun je niet wonen!’ Jan Schaefer’s  beroemdste uitspraak ligt ergens in het lijkenregister van de Tweede Kamer. De gemeenteraad van Amersfoort komt er vanavond achter dat het tegenovergestelde ook niet waar is: zonder gelul wordt er geen steen op de andere gestapeld. En al helemaal niet naar de behoefte van de inwoners.

 • Mystery Burger: Inspreken in Steenbergen

  Reageer

  Met alle consternaties van de dag ervoor, zou je bijna vergeten dat er ook nog gewoon vergaderd moet worden. Na de heftige inspraakavond over een mogelijk asielzoekerscentrum, debatteert de gemeenteraad van Steenbergen vanavond over het economisch actieprogramma en het bestemmingsplan Kom Welberg.

 • Mystery Burger: Debat zonder end

  Reageer
  Dat de opvang van vluchtelingen de tongen losmaakt, is geen nieuws. Dat het debat erover uit de hand loopt, ook niet. De gemeenteraad van Purmerend spreekt vanavond over de opvang, nadat een eerder debat moest worden geschorst. Met een publieke tribune gesloten voor anderen dan commissieleden, pers en enkele uitgenodigde burgers. In een mooie, invoelbare en inzichtelijke vergadering, die tóch nog strandt in de zandbak.
 • Mystery Burger: Begrote behandeling

  1 reactie

  Elke euro die een gemeente uitgeeft, moet eerst worden vastgehouden door de gemeenteraad. Tenminste, op papier. Pas als de gemeenteraad erover heeft gedebatteerd, kan het college ermee aan de slag. De gemeenteraad van Wijk bij Duurstede worstelt vanavond met de beste aanpak hoe dat te doen.

 • Mystery Burger: Ik stond erbij en ik keek er naar

  1 reactie

  Kaderstellen is het moeilijkste dat er is, maar tegelijkertijd ook het belangrijkste wat een raad kan doen. De volksvertegenwoordiging geeft een opdracht mee aan het college in termen van maatschappelijk effect: wordt onze gemeente groen of stedelijk? Dorps of dynamisch? Lokaal of regionaal georienteerd? Pas wanneer die uitgangspunten zijn gesteld, kan een plan worden gemaakt.

 • Mystery Burger: De bouwende burgemeester

  3 reacties

  ‘Het besluit voor vernieuwbouw van het gemeentehuis is toentertijd met een raadsmeerderheid genomen,’ memoreert raadslid Martin Veldhuizen (VVD). Het oude pand aan de Markt in Aalten wordt grondig aangepakt. ‘In de vergadering van 3 november 2014 heeft het college ons verteld dat alles goed liep.’ Veldhuizen’s stem zakt in. ‘En nu blijkt dat anders.’

 • Mystery Burger: politiek bedrijven op de tast

  Reageer

  Als Max Verstappen voor een wedstrijd in de auto stapt, is de kans groot dat hij het traject al honderden keren heeft gereden. In de simulator, en in het echt. Eigenlijk is elke bocht al doorgerekend. In de politiek is dat niet anders.