of 59250 LinkedIn

John Bijl

John Bijl (1972) houdt van het debat. Ondanks dat hij als Mystery Burger anoniem moet blijven zou je hem bij een goed debat moeten kunnen herkennen aan de glundering op z’n gezicht en het aantekeningenboekje op z’n schoot.

Zo heeft hij van zijn hobby zijn beroep gemaakt (of andersom). Met het door hem opgerichte Periklesinstituut begeleidt hij gemeenteraden in het verbeteren van het debat en het politieke proces, traint hij fracties en individuele politici en coacht hij wethouders en andere politiek bestuurders. Hiervoor werkte hij als opleidingskundige voor ING, was manager bij de Bestuursacademie en werkte als voor debatorganisaties als het Nederlands Debat Instituut, Debatrix en de Debatacademie. Hij was zelf raadslid in Rotterdam Delfshaven. 

Geregeld duikt John als debatspecialist of opiniemaker op congressen en in de media. Hij schreef ondermeer analyses van debatten voor NRC Next, opiniestukken voor de Volkskrant en artikelen voor AD en Trouw. Op radio en tv wordt hij geregeld ingezet om commentaar te geven over actuele politiek.

John is te bereiken via:

Email johnbijl@periklesinstituut.nl
LinkedIn http://www.linkedin.com/in/johnbijl
Persoonlijke site www.johnbijl.nl
Perikles Instituut www.periklesinstituut.nl

 

 • Mystery Burger: Van wie is de visie?

  Reageer

  ‘Wie bepaalt nou wat arremoe is?’ vraagt Joute van der Meij (VVD) retorisch. De gemeenteraad van Kapelle bespreekt vanavond de startnotitie voor een gemeenschappelijk Integraal Armoedebeleid. Zo’n uitdagende vraag als die van Van der Meij leidt meestal tot een stevig onderhoud over de omstandigheden waarin de gemeente armlastigen te hulp schiet. Maar zelfs bij een richtinggevend raadsdebat als dit komt de Kapelse gemeenteraad aan het stellen van kader niet aan toe.

 • Mystery Burger: De start van een opdracht

  Reageer

   ‘Het is een ambitiedocument hè,’ tempert wethouder Annemiek de Goede. ‘Ik zou wel willen dat we alles bereikten.’ Daarbovenop krijgt De Goede van de raad in Midden-Delfland wel een duidelijk kader mee, ook al zit de kranige bestuurder daar helemaal niet op te wachten.

 • Mystery Burger: Excuusagenda

  Reageer

  'Niet iedereen weet dat, maar in 2001 was ik nog activist', zegt Peter Boeijink. Het blijft even muisstil in de raadzaal van Bloemendaal. Iedereen probeert zich heel even voor te stellen hoe de nette VVD’er er toen moet hebben uitgezien. Dat zoiets niet lukt blijkt wel uit het gelach van de raadsleden en de publieke tribune.

 • Mystery Burger: tussen de regels door

  Reageer

  Er is één ding dat een raadsdebat in ieder geval oplevert: een ‘ja’ of een ‘nee’ tegen het voorgestelde beleid. Maar de gemeenteraad van Smallingerland doet vanavond meer dan dat. En iets wat misschien wel nog veel belangrijker is.

 • Mystery Burger: Onafhankelijkheidsdebat

  Reageer

  ‘Wij zullen met tegenzin het voorstel steunen’, zegt Frank van Vliet (GroenLinks). De gemeenteraad van Delft debatteert vanavond over een referendum. Een groepje betrokken burgers heeft een verzoek daartoe ingediend. Dat referendum zou moeten gaan over een asielzoekersopvang in de Prinsenstad — en Van Vliet is niet enthousiast over zo’n volkspeiling. ‘Alle nuance gaat er uit weg wanneer je zo’n vraag in een referendum stelt,’ valt Hatte van der Woude (VVD) hem bij.

 • Mystery burger: Poepvergadering

  4 reacties

  ‘Voorzitter,’ zegt Pauline Bredt (VVD)in de gemeenteraad van Stichtse Vecht. ‘Ik vind de opmerkingen van de inspreker behoorlijk ongepast. Als wij die woorden hanteren, grijpt u in. Wilt u dat hier ook doen?’ 

 • Mystery Burger: Wie is hier nou niet duidelijk?

  Reageer

  'We willen geen politieke discussies meer, maar bepalen wat werkelijk haalbaar is', zegt Suzanne Oortman Gerlings (VVD) kordaat. De gemeenteraad van Baarn debatteert vanavond over de exploitatie van de historische wintertuin. Laten we zeggen dat de lente voor deze historische kas nog niet is aangebroken.

 • Mystery Burger: En dan heb je ineens trek in mosterd

  Reageer

  ‘Zullen we voor de schorsing eerst het pre-advies van het college doen?’ Burgemeester Jeroen Nobel van Aalsmeer kijkt vragend de zaal in. Kort daarvoor heeft raadslid Rik Rolleman (PACT) maar liefst drie amendementen op de startnotitie voor het bouwproject Hornmeer ingediend. Gezien de vragende gezichten en de meerdere indieners, lijkt de raad wel wat te voelen voor de last-minute wijzigingen.

 • Mystery Burger: We gaan voor een voldoende

  Reageer

  'Het is een verordening met een bijna monumentale historie', grapt Gerrit Polinder (SGP). Het raadslid is hoe dan ook niet tevreden over de bomenverordening die het college van Nunspeet heeft voorgesteld. 

 • Mystery Burger De Bilt: Politiek is geen spelletje

  Reageer

  ‘Over het ambitieniveau speelruimtebeleid is in de commissie al veel gezegd.’ CDA-raadslid Martijn Koren kijkt er gewichtig bij. Zo te zien wordt het raadsdebat over glijbanen en wipkippen in De Bilt vanavond geen vrolijke bedoening.

 • Mystery Burger in Dronten: Duale pleinen

  2 reacties

  ‘Na de vergadering bent u welkom in de kantine voor een drankje,’ zegt burgemeester Aat de Jonge tegen de gasten op de publieke tribune. ‘Het hoogtepunt van de avond,’ grapt de raadsvoorzitter nog. En dat terwijl de Drontense raad nog een belangrijke besluit moet nemen over de herinrichting van het stadsplein De Rede.

 • Mystery Burger in Gooise Meren: Een lange donkere weg

  6 reacties

  ‘Zouden we hier geen politieke avond van kunnen maken?’ vraagt PvdA-raadslid Mieke de Wit aan het einde van de avond. Na dik anderhalf uur debatteren en een halfzachte motie verder, is dat het enige dat deze avond heeft opgeleverd. En toch was het nodig.

 • Mystery Burger: Gevallen voor het debat

  12 reacties

  'Vorige week is de behandeling door omstandigheden doorgeschoven', begint Jan Schipper (VVD). Voorafgaand aan die vergadering stapten alle wethouders op, over de uit de hand gelopen kosten bij de bouw van een brede school. Dus staat dit onderwerp vanavond wéér op de agenda. En krijgt de gemeenteraad van het Gelderse Buren nog een kans om over het extra bouwkrediet te vergaderen.

 • Mystery Burger: Drijfjacht in Medemblik

  3 reacties

  ‘Ik ga me houden aan de vastgestelde spreektijden,’ begint burgemeester Frank Streng van Medemblik. Hij kijkt erbij alsof hij net een slokje azijn heeft genomen. ‘Als we er een potje van maken, zien we elkaar volgende week weer. Ik stel voor dát niet te doen.’

 • Mystery Burger: Speelkwartier

  4 reacties

  Het moeten een dikke twintig extra agendapunten zijn geweest, die burgmeester Theo Weterings aan het begin van de vergadering opsomt. ‘Ik heb een aantal mededelingen — en dat aantal is veel,’ waarschuwde hij al.