of 59250 LinkedIn

John Bijl

John Bijl (1972) houdt van het debat. Ondanks dat hij als Mystery Burger anoniem moet blijven zou je hem bij een goed debat moeten kunnen herkennen aan de glundering op z’n gezicht en het aantekeningenboekje op z’n schoot.

Zo heeft hij van zijn hobby zijn beroep gemaakt (of andersom). Met het door hem opgerichte Periklesinstituut begeleidt hij gemeenteraden in het verbeteren van het debat en het politieke proces, traint hij fracties en individuele politici en coacht hij wethouders en andere politiek bestuurders. Hiervoor werkte hij als opleidingskundige voor ING, was manager bij de Bestuursacademie en werkte als voor debatorganisaties als het Nederlands Debat Instituut, Debatrix en de Debatacademie. Hij was zelf raadslid in Rotterdam Delfshaven. 

Geregeld duikt John als debatspecialist of opiniemaker op congressen en in de media. Hij schreef ondermeer analyses van debatten voor NRC Next, opiniestukken voor de Volkskrant en artikelen voor AD en Trouw. Op radio en tv wordt hij geregeld ingezet om commentaar te geven over actuele politiek.

John is te bereiken via:

Email johnbijl@periklesinstituut.nl
LinkedIn http://www.linkedin.com/in/johnbijl
Persoonlijke site www.johnbijl.nl
Perikles Instituut www.periklesinstituut.nl

 

 • Mystery Burger: Leugens, vuile leugens en statistieken

  3 reacties

  Voor de raadsleden van Rijswijk staan vanavond twee presentaties op de agenda. Een evaluatie van een parkeerproef en een over de werkzaamheden rondom de Hoornbrug. De introductie van wethouder Nicole Dierdorp is kort. Dat hoeft ook niet, want voor de vergadering hebben de raadsleden buiten de uitnodiging helemaal geen stukken gehad. ‘Ik geef het woord aan Ronald de Jong!’ zegt Dierdorp monter.

 • De baas van de behandeling

  Reageer

  Het lijkt allemaal mee te vallen. Bij de behandeling van de samenwerkingsovereenkomst midden-Limburg melden zich slechts twee sprekers uit de acht Roermondse fracties. Het is echter geen aanwijzing voor een soepele behandeling.


 • Mystery Burger: Dualisme-examen

  3 reacties

  De gemeentelijke politiek is niet klaar na de coalitie-onderhandelingen; het begint dan pas. De eerste echte hobbel is dan het college-programma. Een plan waar de wethouders in duidelijk maken wat ze nou echt willen doen én een geweldige test voor het duale gehalte van de gemeente. Vanavond stellen we ons de vraag: slaagt Zoeterwoude?

   

 • Mystery Burger: Het doel en de middelen

  Reageer

  Te vaak klagen volksvertegenwoordigers dat ze de hekkensluiter zijn van het beleid. Pas als de wethouder of de gedeputeerde al het voorwerk heeft gedaan, wordt er alleen nog maar ja of nee van hen verwacht. De Statenfractie van de VVD grijpt in Flevoland vanavond naar het zwaarste instrument om zélf dingen voor elkaar te krijgen: het initiatiefvoorstel.

 • Het beeld van de politiek

  4 reacties
  Op dinsdagavond vergadert de gemeenteraad van Amersfoort. Gelukkig is een aanwezigheid niet meer verplicht. Als je iets van die vergadering wil weten, klik je gewoon gemakkelijk op het knopje in de agenda. De Mystery Burger kijkt mee op internet.

 • Mystery Burger: Regels van de coalitie

  3 reacties

  Iedereen houdt van bomen. Regels… die zijn minder populair. Vandaar dat het college van Wijchen in haar coalitie-akkoord heeft staan dat er deze periode iets aan de regeldruk moet gebeuren. En dat het debat over de zogeheten lijst bijzondere bomen eigenlijk daar over gaat.

 • Mystery Burger: een stap naar voren, twee stappen terug

  Reageer

  'Ik vind het jammer om twee praktische redenen', zegt Veldhovens raadslid Willem Hornman (D66) met een grote glimlach. Zojuist heeft VVD’er Peter Saris het voorstel gedaan om een zogeheten oppositieprogramma vóór de bespreking van de voorjaarsnota te behandelen. 'Wij beogen met dit niet-coalitieprogramma input te leveren voor de voorjaarsnota', verklaart Saris. Als die nota eerst wordt behandeld, heeft het bespreken van het wensenlijstje van de oppositie nog nauwelijks zin. 

 • Mystery Burger: Zondagswerk

  4 reacties

  ‘Er zijn wat mensen op de publieke tribune voor agendapunt vijftien. Ik stel voor dat naar voren te halen’, zegt burgemeester Bas Eenhoorn. Niet dat het heel vol is hier in Vlaardingen, maar de sfeer is wél drukkend. Dat agendapunt, de verruiming van de zondagsopenstelling voor winkels, heeft de raad al weken diep en diep verdeeld.

 • Examen-politiek

  Reageer

  Met een politiek besluit is het net als met een zware verhuisdoos. Je moet eerst grip vinden en een beetje proberen houvast te krijgen en pas dan heb je het vertrouwen dat je je niet vertilt aan de situatie. Gelukkig heeft ook het Limburgse Landgraaf daarom vanavond eerst een oordeelsvormende vergadering waar de raadsleden de politieke kwesties bloot kunnen leggen alvorens er een besluit over te nemen.

 • Mystery Burger: inhoud en intentie

  3 reacties

  Voor de verandering is de Mystery Burger eens neergestreken op de tribune van de provincie Gelderland. Nu zijn provincie-debatten wel van een andere orde dan de meeste gemeenteraadsvergaderingen. Statenleden zijn vaker inhoudelijk specialist en hun debatten zijn meer technisch, vaker conceptueel en aanzienlijk meer bestuurlijk.

 • Mystery Burger: 'Lachen moet je leren...'

  Reageer

  Politiek moet je ook weer niet té serieus nemen. Immers, humor relativeert en houdt de geest scherp. Maar je kán doorslaan. En het jezelf alleen maar moeilijk maken.

 • Mysteryburger: Interregnum

  Reageer

  Het stemmen hebben we dan wel gehad, maar dat wil niet zeggen dat de verkiezingen ook over zijn. Overal in het land zijn de raadsleden geïnstalleerd, maar moet een nieuw college nog beginnen. De gemeenteraad van Boxtel worstelt vanavond openhartig met het ontstane interregnum tussen het oude en het nieuwe college.

 • Politiek voor ingewijden

  Reageer

  Ondanks dat de gemeente Bernisse de verkiezingsperikelen moet missen, heeft ze tóch een mazzeltje. Door de komende herindeling moeten een paar dingen worden afgerond. Bij één van die acties blijft er zowaar geld over! Bijna anderhalf miljoen euro mag er extra worden uitgegeven. Maar als je het van deze vergadering moet hebben, zal nooit iemand weten waar dat geld naar toe gaat.

 • Orde, orde

  Reageer

  Bouwplannen van gemeenten zijn niet altijd een complexe opgave. Zeker in een druk centrum heeft bouwen niet alleen ruimtelijke consequenties; ook de leefbaarheid, toegankelijkheid en economische aantrekkelijkheid worden direct met heipalen en bestemmingsplannen beïnvloed. 

 • Niets populistisch is ons vreemd

  4 reacties

  Dat de gemeenteraadscampagnes in volle gang zijn, is in iedere gemeente te merken. Je rijdt de gemeentegrens nog niet over en de verkiezingsborden staren je fier tegemoet. Zo ook in Noordwijk. Al lijken de gestarte campagnes daar de politiek niet helpen, maar juist in de weg te staan.