of 59250 LinkedIn

John Bijl

John Bijl (1972) houdt van het debat. Ondanks dat hij als Mystery Burger anoniem moet blijven zou je hem bij een goed debat moeten kunnen herkennen aan de glundering op z’n gezicht en het aantekeningenboekje op z’n schoot.

Zo heeft hij van zijn hobby zijn beroep gemaakt (of andersom). Met het door hem opgerichte Periklesinstituut begeleidt hij gemeenteraden in het verbeteren van het debat en het politieke proces, traint hij fracties en individuele politici en coacht hij wethouders en andere politiek bestuurders. Hiervoor werkte hij als opleidingskundige voor ING, was manager bij de Bestuursacademie en werkte als voor debatorganisaties als het Nederlands Debat Instituut, Debatrix en de Debatacademie. Hij was zelf raadslid in Rotterdam Delfshaven. 

Geregeld duikt John als debatspecialist of opiniemaker op congressen en in de media. Hij schreef ondermeer analyses van debatten voor NRC Next, opiniestukken voor de Volkskrant en artikelen voor AD en Trouw. Op radio en tv wordt hij geregeld ingezet om commentaar te geven over actuele politiek.

John is te bereiken via:

Email johnbijl@periklesinstituut.nl
LinkedIn http://www.linkedin.com/in/johnbijl
Persoonlijke site www.johnbijl.nl
Perikles Instituut www.periklesinstituut.nl

 

 • Sprong in het diepe

  Reageer

  ‘We moeten als gemeenteraad niet van fundamentele keuzes weglopen,’ zegt Ommens raadslid Frans van der Mooren (CU). Maar zoals bij elke politieke keuze, gaat het niet alleen om wat je kiest, maar wat het je oplevert.

 • Mystery Burger: Raad van de raad

  Reageer

  ‘De agendapunten acht tot en met veertien zijn hamerstukken,’ benadrukt burgemeester Eric van Oosterhout (PvdA). De agenda van de raadsvergadering in de Drentse gemeente Aa en Hunze lijkt dus niet zó spannend te worden. ‘Alleen bij agendapunt veertien heeft de VVD aangegeven kort het woord te willen voeren.’

   

 • Myster Burger: wie houdt wie nou bezig?

  1 reactie

  ‘A watched pot never boils,’ zeggen de Engelsen. Blijkbaar geldt ook voor debatten waar niets gebeurt dat ze langer lijken te duren. De Mystery Burger heeft dan ook het gevoel een week lang op de publieke tribune in Drenthe te hebben gezetten.

 • Pragmatisme versus dualisme

  1 reactie

  Ze ziet er boos uit. Haar stem klinkt scherp en haar mond is gespannen. ‘De aard van de constructie is in conflict met de Wet Dualisering Gemeentebestuur, niet in de geest van de Gemeentewet en levert ongelijkheid tussen raadsleden op,’ zegt ze streng.

 • Mystery Burger: Een rekbaar begrip

  Reageer

  Mensen die zeggen dat de gemeenteraad er niet toe doet, zijn nog nooit in een raadszaal geweest. Althans, niet in Nijkerk en al helemaal niet op deze donderdagavond. De Nijkerkse raadsleden hebben wel degelijk in de gaten voor wie ze vergaderen. En zijn bereid hun eigen regels daar voor te breken.

 • Mystery Burger: Door de molens het bos niet meer zien

  4 reacties

  Het is goed spannend in de oude Statenzaal van de provincie Groningen. Dat kan dan ook niet anders: het debat over de aanwijzing van een windmolenpark bij het dorpje Meeden heeft meer dan alleen de tongen los gemaakt. Het Statendebat is koud begonnen of D66, GroenLinks en de SP vragen om een schorsing om een motie te bespreken.

 • Ongemakkelijke tevredenheid

  Reageer

  Stadskanaal kan tevreden zijn. Over de gehele linie is de raad content over het de door wethouder Johan Hamster (ChristenUnie) opgestelde nota over de jeugdhulp. De raad gaat er vanavond over besluiten. ‘Voldoet inhoudelijk aan onze visie’, begint Peter Gelling (CDA). ‘Prima plan’, oordeelt Theo Klinkhamer (PvdA). ‘Helder stuk’, vindt ook Klaas Pals (D66). Maar gedurende de vergadering lijkt de raad toch onbehagen te ontwikkelen. Al gaat dat ongemak niet over de inhoud van het jeugdbeleid, maar over zichzelf.

 • Mystery Burger: Leugens, vuile leugens en statistieken

  3 reacties

  Voor de raadsleden van Rijswijk staan vanavond twee presentaties op de agenda. Een evaluatie van een parkeerproef en een over de werkzaamheden rondom de Hoornbrug. De introductie van wethouder Nicole Dierdorp is kort. Dat hoeft ook niet, want voor de vergadering hebben de raadsleden buiten de uitnodiging helemaal geen stukken gehad. ‘Ik geef het woord aan Ronald de Jong!’ zegt Dierdorp monter.

 • De baas van de behandeling

  Reageer

  Het lijkt allemaal mee te vallen. Bij de behandeling van de samenwerkingsovereenkomst midden-Limburg melden zich slechts twee sprekers uit de acht Roermondse fracties. Het is echter geen aanwijzing voor een soepele behandeling.


 • Mystery Burger: Dualisme-examen

  3 reacties

  De gemeentelijke politiek is niet klaar na de coalitie-onderhandelingen; het begint dan pas. De eerste echte hobbel is dan het college-programma. Een plan waar de wethouders in duidelijk maken wat ze nou echt willen doen én een geweldige test voor het duale gehalte van de gemeente. Vanavond stellen we ons de vraag: slaagt Zoeterwoude?

   

 • Mystery Burger: Het doel en de middelen

  Reageer

  Te vaak klagen volksvertegenwoordigers dat ze de hekkensluiter zijn van het beleid. Pas als de wethouder of de gedeputeerde al het voorwerk heeft gedaan, wordt er alleen nog maar ja of nee van hen verwacht. De Statenfractie van de VVD grijpt in Flevoland vanavond naar het zwaarste instrument om zélf dingen voor elkaar te krijgen: het initiatiefvoorstel.

 • Het beeld van de politiek

  4 reacties
  Op dinsdagavond vergadert de gemeenteraad van Amersfoort. Gelukkig is een aanwezigheid niet meer verplicht. Als je iets van die vergadering wil weten, klik je gewoon gemakkelijk op het knopje in de agenda. De Mystery Burger kijkt mee op internet.

 • Mystery Burger: Regels van de coalitie

  3 reacties

  Iedereen houdt van bomen. Regels… die zijn minder populair. Vandaar dat het college van Wijchen in haar coalitie-akkoord heeft staan dat er deze periode iets aan de regeldruk moet gebeuren. En dat het debat over de zogeheten lijst bijzondere bomen eigenlijk daar over gaat.

 • Mystery Burger: een stap naar voren, twee stappen terug

  Reageer

  'Ik vind het jammer om twee praktische redenen', zegt Veldhovens raadslid Willem Hornman (D66) met een grote glimlach. Zojuist heeft VVD’er Peter Saris het voorstel gedaan om een zogeheten oppositieprogramma vóór de bespreking van de voorjaarsnota te behandelen. 'Wij beogen met dit niet-coalitieprogramma input te leveren voor de voorjaarsnota', verklaart Saris. Als die nota eerst wordt behandeld, heeft het bespreken van het wensenlijstje van de oppositie nog nauwelijks zin. 

 • Mystery Burger: Zondagswerk

  4 reacties

  ‘Er zijn wat mensen op de publieke tribune voor agendapunt vijftien. Ik stel voor dat naar voren te halen’, zegt burgemeester Bas Eenhoorn. Niet dat het heel vol is hier in Vlaardingen, maar de sfeer is wél drukkend. Dat agendapunt, de verruiming van de zondagsopenstelling voor winkels, heeft de raad al weken diep en diep verdeeld.