of 59250 LinkedIn

Jan Verhagen

Jan Verhagen is in 1966 geboren in Beek en Donk (Noord-Brabant). Hij studeerde econometrie aan de Universiteit van Tilburg, en promoveerde in de openbare financiën van de lagere overheden aan de Universiteit van Groningen. Hij geldt als dé gemeentelijke specialist in het gemeentefonds. Hij heeft gewerkt bij de Raad voor de gemeentefinanciën, waar hij mee aan de wieg stond van de huidige Financiële-verhoudingswet, en werkt sindsdien bij de gemeente Den Haag, als beleidsmedewerker financiële verhouding. Van 2002 tot 2006 heeft hij in de gemeenteraad van Heemstede gezeten (VVD).
Zijn columns, over het geld van gemeenten en provincies, zijn op persoonlijke titel.

 • Proost

  Reageer

  Wat moet de huidige Tweede Kamer doen als de Tweede Kamer twintig jaar geleden heeft gezegd “het tarief wordt in beginsel niet meer herzien”? Moet de Tweede Kamer zich voor eeuwig aan die uitspraak gebonden voelen, of niet? Ik zou zeggen van niet.

 • Efficiënt

  Reageer

  De gemeenten gaven in 2012 even veel geld uit als in 2007, ruim vijftig miljard euro, maar ze leverden ruim 5 procent minder prestaties. Dat meldde het Sociaal en Cultureel Planbureau onlangs, na een uitgebreid onderzoek.

 • Buurman & buurman

  Reageer

  Mijn ene buurman heet Jaap, de andere heet Joop. Jaap is een prima kerel, met een hart van goud. Een man die het spreekwoord ‘beter een goede buur dan een verre vriend’ helemaal laat uitkomen.

 • Dividend uitkeren

  Reageer

  De grote Nederlandse ondernemingen keren dit jaar bijna 20 miljard euro dividend uit aan hun aandeelhouders. Dat is 60 procent van hun winst over 2014 oftewel 3 procent van hun beurswaarde. Uiteraard is dat per bedrijf verschillend. Albert Heijn keert bijna 10 procent van zijn beurswaarde uit als dividend, Shell 6 procent, Philips 3 procent. Air France KLM keert geen dividend uit – u weet vast wel waarom.

 • Spaarrekening

  Reageer

  Ik heb een klein bedragje gespaard. Niet heel veel, enkele maandsalarissen, om precies te zijn zevenduizend euro. Dat is genoeg om wat tegenvallers op te kunnen vangen, zo had ik berekend. De auto kan kapot gaan, het is immers een Franse auto, een lekkage in huis, dat soort dingen.

 • Einde aan de crisis

  Reageer

  Er komt een einde aan de crisis. Ooit. Vraag me niet wanneer, niemand weet het, maar ooit is het zover. De crisis begon in 2008, we hebben al bijna zeven magere jaren gehad.

 • Drie miljoen maar

  2 reacties

  Drie miljoen euro? Dat is veel te weinig om je computer voor aan te zetten en een nieuw sommetje te maken. Aldus minister Plasterk van Binnenlandse Zaken. De gemeente Rotterdam dacht daar anders over. Die vond drie miljoen euro wél veel geld. 

 • Jonge vrouw zoekt dito man

  Reageer

  “Jonge, slanke, sportieve vrouw (33) zoekt dito man, om samen …” En dat in honderd varianten – internet staat er vol mee. Ik lees die advertenties natuurlijk nooit, maar wat me altijd opvalt is dat woordje ‘dito’.

 • Incasseringsvermogen

  Reageer

  Als u te hard rijdt en daarvoor een bekeuring krijgt van de politie, betaalt u de boete plus zeven euro administratiekosten voor het Centraal Justitieel Incassobureau (CJIB) in Leeuwarden.

 • Groningen

  48 reacties

  Zonder twijfel levert de provincie Groningen een grote bijdrage aan onze nationale economie. Groningen doet dat met zijn aardgas. Voor de rest profiteert de provincie van de rest van Nederland.

 • Leedvermaak

  1 reactie

  Lachen gieren brullen! Nederland moet 642 miljoen euro extra betalen aan de Europese Unie. Dat is omdat ons land iets rijker is dan gedacht, omdat ons nationaal inkomen iets hoger is dan gedacht.

 • Kinderboek

  Reageer

  Enkele weken geleden was het Kinderboekenweek. Als goed huisvader heb ik een kinderboek gehaald, en ben ik het in de herfstvakantie gaan voorlezen aan de kinderen, ’s avonds voordat ze naar bed gingen – elke dag een paar bladzijden.

 • Toeslag

  3 reacties

  10 procent van de 400 duizend gezinnen die de afgelopen jaren huurtoeslag, huursubsidie, ontving, blijkt achteraf een te hoog inkomen te hebben. Deze 40 duizend gezinnen, allemaal met een laag inkomen, hebben daardoor een groot financieel probleem. Ze moeten 1.500 euro terugbetalen aan de belastingdienst.

 • IJsje

  3 reacties

  Het was ons geld, onze portemonnee. Van ons! Maar we zijn het kwijt. En nu zien we de buren uit de straat ermee rondlopen en er leuke spullen van kopen: een ijsje, een drankje en een hapje op een terras. Leuke dingen die wij ook wel hadden willen kopen, maar niet meer kunnen betalen omdat ons geld opeens weg is.

 • Bomalarm

  Reageer

  Zeventig jaar na afloop van de Tweede Wereldoorlog liggen nog duizenden bommen en granaten in de bodem. Die kunnen nog steeds ontploffen. Bij bouwwerkzaamheden worden ze regelmatig ontdekt.