of 59250 LinkedIn

Jan Verhagen

Jan Verhagen is in 1966 geboren in Beek en Donk (Noord-Brabant). Hij studeerde econometrie aan de Universiteit van Tilburg, en promoveerde in de openbare financiën van de lagere overheden aan de Universiteit van Groningen. Hij geldt als dé gemeentelijke specialist in het gemeentefonds. Hij heeft gewerkt bij de Raad voor de gemeentefinanciën, waar hij mee aan de wieg stond van de huidige Financiële-verhoudingswet, en werkt sindsdien bij de gemeente Den Haag, als beleidsmedewerker financiële verhouding. Van 2002 tot 2006 heeft hij in de gemeenteraad van Heemstede gezeten (VVD).
Zijn columns, over het geld van gemeenten en provincies, zijn op persoonlijke titel.

 • Paspoortcontrole

  1 reactie

  U denkt nog dat u voor uw paspoort bij de gemeente nooit meer betaalt dan de kosten? Dan kent u onze overheid niet.

 • Oktober onderzoeksmaand

  Reageer

  In oktober zijn weer allerlei leuke onderzoekjes gepubliceerd. Zo onderzocht het Centraal Bureau voor de Statistiek (CBS) deze maand hoeveel vertrouwen de Nederlanders hebben in de Tweede Kamer. Dat bleek bar weinig.

 • Onheil

  1 reactie

  Nog nooit is een gemeente failliet gegaan door hoge schulden. Nog nooit heeft een gemeente artikel 12 moeten aanvragen door hoge schulden. Wel door tekorten, door slecht beleid, door herindelingen, maar niet door hoge schulden. Wel door een negatief eigen vermogen, als gemeenten meer schulden hebben dan bezittingen. Maar niet puur door hoge schulden, los van het eigen vermogen. Hoeveel jongeren moeten wachten op jeugdzorg door hoge gemeenteschulden of hoeveel kuilen zitten erdoor in de wegen? Nul.

 • Larie

  1 reactie

  Goed nieuws uit Den Haag deze maand! Het gaat een beetje beter met Nederland, en iedereen mag daarvan meeprofiteren. Zelfs de gemeenten.

 • De laatste helft

  Reageer

  Berenschot. Het Centrum voor Onderzoek naar de Economie van de Lagere Overheden. Het Centrum voor Beleidsonder­steunend Onderzoek. APE Public Economics. Het Sociaal en Cultureel Planbureau. Het Centraal Bureau voor de Statistiek. Diverse hoogleraren. De Raad voor de financiële verhoudingen. De VNG. Tientallen medewerkers van gemeenten en van het ministerie van Sociale Zaken. In totaal hebben wel honderd mensen zich dit jaar beziggehouden met de zoektocht naar de beste verdeling van het bijstandsbudget.

 • Prijs

  1 reactie

  28 gemeenten dingen mee naar de Autodeel Award, voor het beste stimuleren van het autodelen. Er bestaat een prijs voor de klantvriendelijkste gemeente met de beste dienstverlening. Er is een prijs voor de groenste stad van Nederland, en één voor het groenste dorp. Een citymarketingtrofee voor grote gemeenten, en één voor kleinere gemeenten. Een best-gejat-prijs. Er is een prijs voor de gemeente met de beste sociale dienst. Een prijs voor de gemeente die het beste scoort op topsport. Een hengelsport­hoofdstad. Een fietsstadverkiezing. Een bokaal voor het beste jeugdbeleid. Een beste gemeentelijke werkgever. Een trofee voor het beste jaarverslag. Een voor gemeente die zijn rekeningen het snelste betaalt. En veel gemeenten willen de laagste lokale lasten van het land hebben.

 • Afrekening

  4 reacties

  Wanneer heb je als groenbeheerder of als wegbeheerder je werk goed gedaan? Als het groen of de wegen er prima bij liggen. Als bestuurder of medewerker op het gebied van werk? Als veel mensen uit je gemeente een baan hebben gevonden. 

 • Wereldkampioen

  4 reacties

  Om met voetbal wereldkampioen te worden, hebben we niets aan 11 spelers van gemiddelde kwaliteit. We hebben 11 topspelers nodig. De tegenstander stelt immers ook zijn beste spelers op.

 • De helft

  Reageer

  De eerste helft van dit jaar is voorbij, en ruim de helft van de regeerperiode van het kabinet-Rutte II is voorbij. Een mooi moment om even de tussenstand op te maken: hoe staan de gemeenten ervoor?

 • Noodlot

  Reageer

  Een toneelspel waarin de hoofdpersoon een tegenslag te verwerken krijgt waar hij eigenlijk niets aan kan doen, vaak door wangedrag van een rivaal – het klassieke begin van een Griekse tragedie.

 • Grote stapel bierviltjes

  Reageer

  De barman snapt het. Nu. Na het drie keer nagerekend te hebben op de achterkant van een bierviltje. Hij krijgt van de cafébaas geld uit de salarispot van het café en uit de fooienpot. Beide potten waren vierduizend euro. Van de salarispot van het café kreeg de barman de helft; de andere helft hield de café-eigenaar zelf. Van de fooienpot kreeg de barman driekwart. Maar de barman klaagde dat hij zo slechts vijfduizend euro kreeg; de café-eigenaar kreeg zonder te werken de overige drieduizend euro.

 • Landelijke verkiezingen

  Reageer

  Afgelopen dinsdag kozen de leden van Provinciale Staten de Eerste Kamer. De volgende landelijke verkiezingen, die voor de Tweede Kamer, zijn op 15 maart 2017. De politieke partijen zijn nu al bezig met de verkiezingsprogramma’s daarvoor. Dat is heel goed, want dat betekent dat de partijen intern serieus discussiëren over wat ze precies willen.

 • Oud idee, nieuwe poging

  Reageer

  112.000 mensen, zoveel wonen er in Dordrecht. En 112.000 mensen wonen in Leeuwarden. Ook 112.000 mensen zijn sinds 1950 omgekomen in het verkeer. Elke week komen er tien mensen om door verkeersongelukken. Bijna zeven van die tien komen om op gemeentelijke wegen. De gemeentelijke wegen zijn daarmee veel gevaarlijker dan de rijkswegen.

 • Het recht van de sterkste

  2 reacties

  Wat een geniale gedachte om de wetten van de biologie toe te passen bij de verhouding tussen het rijk en de gemeenten. Minister Plasterk van Binnenlandse Zaken slaakt trots nog een zuchtje van genot.

 • Gratis af te halen, 15.000 banen

  Reageer

  Als iets te mooi is om waar te zijn, dan is het niet waar. Wat doet u als u een fantastische aanbieding ziet op internet, voor een belachelijk lage prijs?