of 59250 LinkedIn

Jan Verhagen

Jan Verhagen is in 1966 geboren in Beek en Donk (Noord-Brabant). Hij studeerde econometrie aan de Universiteit van Tilburg, en promoveerde in de openbare financiën van de lagere overheden aan de Universiteit van Groningen. Hij geldt als dé gemeentelijke specialist in het gemeentefonds. Hij heeft gewerkt bij de Raad voor de gemeentefinanciën, waar hij mee aan de wieg stond van de huidige Financiële-verhoudingswet, en werkt sindsdien bij de gemeente Den Haag, als beleidsmedewerker financiële verhouding. Van 2002 tot 2006 heeft hij in de gemeenteraad van Heemstede gezeten (VVD).
Zijn columns, over het geld van gemeenten en provincies, zijn op persoonlijke titel.

 • ‘s Lands wijs, ‘s lands eer

  1 reactie

  Een corrupt Russisch bedrijf heeft de corrupte president van Oezbekistan omgekocht. Daarom wordt het gemeentefonds dit jaar 65 miljoen euro gekort. Logisch, nietwaar?

 • Premie

  Reageer

  Wat is er aan de hand als het ministerie van Financiën een onderzoeksrapport uitbrengt dat gaat over 17 miljard euro per jaar, waarbij ook de gemeenten financieel betrokken zijn, maar waarin de exacte financiële gevolgen zijn weggelaten?

 • Foutje, bedankt

  1 reactie

  Een lobby van de gemeenten om bij Kamerverkiezingen en de kabinetsformatie de kortingen te beperken? Zinloos. Heeft geen enkel effect. De enige club die bij de Kamerverkiezingen en de kabinetsformatie de bezuinigingen van het rijk op de decentrale overheden beperkt, is het Centraal Planbureau (CPB). Dat blijkt uit de laatste twee verkiezingen en kabinetsformaties, in juni 2010 en september 2012.

 • Nulfactuur

  Reageer

  Eind vorige maand stuurde de Vereniging van Nederlandse Gemeenten (VNG) aan alle gemeenten een nulfactuur, voor dertien verschillende activiteiten die de VNG centraal, voor alle gemeenten gezamenlijk uitvoert.

 • Nog nooit zo weinig

  Reageer

  Het waren twee geweldige weken. De eerste twee weken van dit jaar is er alleen maar goed nieuws gemeld over de financiën van de gemeenten.

 • Nepakkoord

  Reageer

  Alfahulpen zijn zelfstandigen die werken in de thuiszorg voor de ouderen. Ze krijgen een vrij laag uurloon en hebben weinig zekerheid over hun werk en hun inkomsten. Staatssecretaris Van Rijn van Volksgezondheid wil daarom dat die alfahulpen een vaste baan met een vast salaris krijgen, en wil dat de gemeenten per uur meer geld gaan betalen voor de alfahulpen.

 • Eerlijk zullen we alles delen

  Reageer

  Rond 5 december geven de grote mensen cadeautjes aan elkaar, ‘surprise’ noemen we dat. De gedachte daarachter, ik leg het even uit, is dat je even veel cadeautjes krijgt als dat je geeft. Eerlijk zullen we alles delen, suikergoed en marsepein.

 • Zachtjes gezegd

  Reageer

  Als een gemeente failliet gaat, is dat niet zo handig – op zijn zachtst gezegd. Een faillissement is het begin van bestuurlijke chaos. Een failliete gemeente heeft nog wel haar wettelijke bevoegdheden en bestuurlijke plichten maar niet meer de materiële middelen om iets voor elkaar te krijgen. En geen geld meer om medewerkers te betalen. Dat werkt natuurlijk niet. Daarom is er nog nooit een gemeente failliet verklaard. Toch kan het formeel wel – de minister van Justitie heeft dat bevestigd.

 • Paspoortcontrole

  1 reactie

  U denkt nog dat u voor uw paspoort bij de gemeente nooit meer betaalt dan de kosten? Dan kent u onze overheid niet.

 • Oktober onderzoeksmaand

  Reageer

  In oktober zijn weer allerlei leuke onderzoekjes gepubliceerd. Zo onderzocht het Centraal Bureau voor de Statistiek (CBS) deze maand hoeveel vertrouwen de Nederlanders hebben in de Tweede Kamer. Dat bleek bar weinig.

 • Onheil

  1 reactie

  Nog nooit is een gemeente failliet gegaan door hoge schulden. Nog nooit heeft een gemeente artikel 12 moeten aanvragen door hoge schulden. Wel door tekorten, door slecht beleid, door herindelingen, maar niet door hoge schulden. Wel door een negatief eigen vermogen, als gemeenten meer schulden hebben dan bezittingen. Maar niet puur door hoge schulden, los van het eigen vermogen. Hoeveel jongeren moeten wachten op jeugdzorg door hoge gemeenteschulden of hoeveel kuilen zitten erdoor in de wegen? Nul.

 • Larie

  1 reactie

  Goed nieuws uit Den Haag deze maand! Het gaat een beetje beter met Nederland, en iedereen mag daarvan meeprofiteren. Zelfs de gemeenten.

 • De laatste helft

  Reageer

  Berenschot. Het Centrum voor Onderzoek naar de Economie van de Lagere Overheden. Het Centrum voor Beleidsonder­steunend Onderzoek. APE Public Economics. Het Sociaal en Cultureel Planbureau. Het Centraal Bureau voor de Statistiek. Diverse hoogleraren. De Raad voor de financiële verhoudingen. De VNG. Tientallen medewerkers van gemeenten en van het ministerie van Sociale Zaken. In totaal hebben wel honderd mensen zich dit jaar beziggehouden met de zoektocht naar de beste verdeling van het bijstandsbudget.

 • Prijs

  1 reactie

  28 gemeenten dingen mee naar de Autodeel Award, voor het beste stimuleren van het autodelen. Er bestaat een prijs voor de klantvriendelijkste gemeente met de beste dienstverlening. Er is een prijs voor de groenste stad van Nederland, en één voor het groenste dorp. Een citymarketingtrofee voor grote gemeenten, en één voor kleinere gemeenten. Een best-gejat-prijs. Er is een prijs voor de gemeente met de beste sociale dienst. Een prijs voor de gemeente die het beste scoort op topsport. Een hengelsport­hoofdstad. Een fietsstadverkiezing. Een bokaal voor het beste jeugdbeleid. Een beste gemeentelijke werkgever. Een trofee voor het beste jaarverslag. Een voor gemeente die zijn rekeningen het snelste betaalt. En veel gemeenten willen de laagste lokale lasten van het land hebben.

 • Afrekening

  4 reacties

  Wanneer heb je als groenbeheerder of als wegbeheerder je werk goed gedaan? Als het groen of de wegen er prima bij liggen. Als bestuurder of medewerker op het gebied van werk? Als veel mensen uit je gemeente een baan hebben gevonden.