of 59250 LinkedIn

Jan Verhagen

Jan Verhagen is in 1966 geboren in Beek en Donk (Noord-Brabant). Hij studeerde econometrie aan de Universiteit van Tilburg, en promoveerde in de openbare financiën van de lagere overheden aan de Universiteit van Groningen. Hij geldt als dé gemeentelijke specialist in het gemeentefonds. Hij heeft gewerkt bij de Raad voor de gemeentefinanciën, waar hij mee aan de wieg stond van de huidige Financiële-verhoudingswet, en werkt sindsdien bij de gemeente Den Haag, als beleidsmedewerker financiële verhouding. Van 2002 tot 2006 heeft hij in de gemeenteraad van Heemstede gezeten (VVD).
Zijn columns, over het geld van gemeenten en provincies, zijn op persoonlijke titel.

 • Goocheltruc

  Reageer

  Goede goochelaars kunnen het: een wit konijn uit een lege hoge hoed halen. Het blijft fascinerend om te zien. Eerst is er geen konijn in de hoed, dan de toverspreuk ‘hocus pocus simsalabim’, en floep, opeens is het er wel.

 • Schooiers

  Reageer

  De gemeenten moeten uit het gemeentefonds vier jaar lang 250.000 euro gaan betalen aan het Centraal Planbureau, zo stelt de VNG voor op het jaarcongres. Ook minister Plasterk van Binnenlandse Zaken zal 250.000 euro bijdragen.

 • Invuloefening

  Reageer

  Gemeenten met financiële problemen kunnen extra geld uit het gemeentefonds krijgen; dat is het beroemde artikel 12 van de Financiële Verhoudingswet.

 • Goede hofhouding

  Reageer

  De Tweede Kamer heeft eind april ingestemd met de Wet Houdbare overheidsfinanciën, koosnaam: Wet Hof. 

 • Vereniging van eigenaren

  Reageer

  Wie een flatwoning, een bovenwoning of een beneden­woning koopt, moet lid worden van de vereniging van eigenaren van het gebouw waarin zijn woning ligt.

 • Relatietherapie

  Reageer

  Om de drie jaar beschrijft de Raad van State de relatie tussen het rijk en de lagere overheden. Iedereen weet dat die relatie bar slecht is, maar niemand kan het zo mooi opschrijven als de RvS.

 • Terugrekenen

  2 reacties

  Politici vinden de begroting met de toekomstplannen altijd veel interessanter dan de verantwoording over het afgelopen jaar. En gelijk hebben ze. De krant van morgen is ook interessanter dan de krant van gisteren.

 • Over een jaar verkiezingen

  Reageer

  Toch een circulaire van de minister van Binnenlandse Zaken! Over de gemeenteraadsverkiezingen van volgend jaar. Om exact te zijn, de circulaire gaat over ‘Beslissingen tijdens het jaar van de gemeenteraadsverkiezingen en gebruik van informatiemiddelen’.

 • Wat niet weet, wat niet deert

  Reageer

  Spreken is zilver, zwijgen is goud. Dat denken de Vereniging van Nederlandse Gemeenten (VNG) en de minister van Binnenlandse Zaken. Op verzoek van de VNG heeft de minister twee jaar geleden de maartcirculaire afgeschaft. In de maartcirculaire meldde de minister altijd hoe hoog het gemeentefonds in het voorgaande jaar uiteindelijk werd.

 • Ducktales

  Reageer

  Pas tien jaar geleden startte het btw-compensatiefonds, waarbij de gemeenten de betaalde btw kunnen declareren.

 • Hypermetropie

  Reageer

  De gevangenissen van de rijksdienst Justitiële Instellingen beperken ’s nachts de bewaking. Het Nationaal Archief beheert de archieven niet meer zoals dat volgens de wet moet, laat staan dat ze toekomen aan de wettelijk verplichte digitalisering.

 • Cadeautje voor gemeenteraadsleden

  Reageer

  Wat onze gemeenteraadsleden verdienen, is tot op de cent vastgelegd. En ook hoeveel dat elk jaar toeneemt, namelijk met het indexcijfer ‘CAO lonen overheid inclusief bijzondere beloningen’ van september van het vorige jaar, dat het Centraal Bureau voor de Statistiek (CBS) vaststelt.

 • Netjes vragen, alsjeblieft

  1 reactie

  In mijn auto is dit jaar al twee keer ingebroken. Laptop kwijt, altijd vervelend. Maar nog erger en ergerlijker is alle ellende die daarbij komt.

 • Dat zal ze leren

  Reageer

  Vorige week was de week van de wetenschap. Drie wetenschappers bleken ordinaire oplichters. Sociaal-psycholoog Stapel bleek veel gegevens zelf verzonnen te hebben en andere onderzoeksgegevens aangepast.

 • Valse start

  Reageer

  Lieve help! Premier Rutte blijkt een vreselijk slechte onderhandelaar te zijn. En de gemeenten werden anderhalf jaar geleden bij de onderhandelingen over het bestuursakkoord aan alle kanten beetgenomen door die premier en zijn kabinet. Hoe slecht hebben de gemeenten dan onderhandeld?