of 59250 LinkedIn

Jan Verhagen

Jan Verhagen is in 1966 geboren in Beek en Donk (Noord-Brabant). Hij studeerde econometrie aan de Universiteit van Tilburg, en promoveerde in de openbare financiën van de lagere overheden aan de Universiteit van Groningen. Hij geldt als dé gemeentelijke specialist in het gemeentefonds. Hij heeft gewerkt bij de Raad voor de gemeentefinanciën, waar hij mee aan de wieg stond van de huidige Financiële-verhoudingswet, en werkt sindsdien bij de gemeente Den Haag, als beleidsmedewerker financiële verhouding. Van 2002 tot 2006 heeft hij in de gemeenteraad van Heemstede gezeten (VVD).
Zijn columns, over het geld van gemeenten en provincies, zijn op persoonlijke titel.

 • Weg ermee!

  Reageer

  Dat gepruts om uitgebreid te verantwoorden waaraan je kleine bedragen hebt uit­­gegeven, moet voor eens en altijd afgelopen zijn. Weg ermee! Het is onzinnig als gemeenten veel geld moeten betalen aan dure controllers en nog duurdere accountants voor de controle van bedragen van enkele tienduizenden euro’s. 

 • Koopkracht

  Reageer

  Sinds 2005 ontvangen 65-plussers naast hun Aow ook een extra bedrag, gewoon, zomaar, zodat ze wat meer geld krijgen, om hun koopkracht te verbeteren. Voor dat extraatje verzonnen de Haagse politici het mooie woord ‘koopkrachttegemoetkoming’ en betaalden we met zijn allen wat extra Aow-premie. 

 • Stuiver

  2 reacties

  Gemeenten willen geen boetes betalen als ze vragen van burgers te laat beantwoorden. Ze hebben, volgens de Wet openbaarheid bestuur, acht weken de tijd voor een antwoord. Daarna moet de vragensteller de gemeente aanmanen snel antwoord te geven. 

 • WW-weelde

  Reageer

  Gemeenten zorgen goed voor de mensen met een bijstandsuitkering. 57 procent van de huishoudens met een bijstandsuitkering krijgt een extraatje in de vorm van bijzondere bijstand. De bijstands-ontvangers kennen hun gemeente goed, ze weten bij wie ze terecht kunnen om bijzondere bijstand aan te vragen.

 • Spaarpotjes die nooit leegraken

  Reageer

  Als kind droomde ik vaak van spaarpotjes die nooit leegraken, hoeveel je er ook uithaalt, om enorme bergen speelgoed van te kunnen kopen. Helaas, zulke spaarpotjes bestaan niet. Of toch?

 • Geschiedenisboek

  Reageer

  In restaurant Chez Micheline, tussen de reisgids en het geschiedenisboek over Picardië, wachtend op de canard à l’orange, is er alle tijd om eens rustig te mijmeren waarom we eigenlijk een wet over de financiële verhouding in ons land hebben. 

 • Georganiseerde criminaliteit

  Reageer

  De koning heeft zijn handtekening nog niet gezet. De Eerste Kamer denkt er nog over na. Maar minister Dijsselbloem van Financiën zorgt dat hij volgend jaar geldt: de Wet houdbare overheidsfinanciën.

 • Strafkorting

  Reageer

  Als u minister van Financiën zou zijn, hoe zou u dan de gemeenten en provincies 550 miljoen euro afpakken? Vast minder creatief dan hoe minister Dijsselbloem het doet. Die pakt namelijk 270 miljoen in 2014 en 350 miljoen euro in 2015. Vergissen is menselijk – ik weet het. Maar toch: hoe kan zoiets gebeuren?

 • Goocheltruc

  Reageer

  Goede goochelaars kunnen het: een wit konijn uit een lege hoge hoed halen. Het blijft fascinerend om te zien. Eerst is er geen konijn in de hoed, dan de toverspreuk ‘hocus pocus simsalabim’, en floep, opeens is het er wel.

 • Schooiers

  Reageer

  De gemeenten moeten uit het gemeentefonds vier jaar lang 250.000 euro gaan betalen aan het Centraal Planbureau, zo stelt de VNG voor op het jaarcongres. Ook minister Plasterk van Binnenlandse Zaken zal 250.000 euro bijdragen.

 • Invuloefening

  Reageer

  Gemeenten met financiële problemen kunnen extra geld uit het gemeentefonds krijgen; dat is het beroemde artikel 12 van de Financiële Verhoudingswet.

 • Goede hofhouding

  Reageer

  De Tweede Kamer heeft eind april ingestemd met de Wet Houdbare overheidsfinanciën, koosnaam: Wet Hof. 

 • Vereniging van eigenaren

  Reageer

  Wie een flatwoning, een bovenwoning of een beneden­woning koopt, moet lid worden van de vereniging van eigenaren van het gebouw waarin zijn woning ligt.

 • Relatietherapie

  Reageer

  Om de drie jaar beschrijft de Raad van State de relatie tussen het rijk en de lagere overheden. Iedereen weet dat die relatie bar slecht is, maar niemand kan het zo mooi opschrijven als de RvS.

 • Terugrekenen

  2 reacties

  Politici vinden de begroting met de toekomstplannen altijd veel interessanter dan de verantwoording over het afgelopen jaar. En gelijk hebben ze. De krant van morgen is ook interessanter dan de krant van gisteren.