of 60264 LinkedIn

Hans Groot

Hans Groot (56) is sinds 1 januari 2015 het gezicht van het Steunpunt Integriteitsonderzoek Politieke Ambtsdragers van het CAOP. Hij was daarvoor, in 2014, coördinator integriteit bij de provincie Noord Holland nadat hij vanaf 2011 de functie van hoofd Bureau Integriteit van de gemeente Amsterdam vervulde.

Ook op het ministerie van Buitenlandse Zaken hield hij zich bezig met de integriteit. Tussen  2001 en 2011 was hij daar onder andere hoofd Bijzondere onderzoeken van de veiligheidsdienst en coördinator Integriteit. Hans Groot heeft rechten gestudeerd aan de Universiteit van Amsterdam en specialiseerde zich in arbeidsrecht en bestuursrecht. 

 • Weerbaarder tegen ondermijning

  Reageer

  Het is onweersproken. Als het om integriteitsbevordering gaat, is vrijwel elke preventieve inspanning effectiever dan alle repressieve onderzoeken en maatregelen na een incident. Voorkomen is nu eenmaal beter dan genezen. Kritisch kijken naar de eigen feilbaarheid, vereist echter van organisaties een zekere moed. Er is immers nog geen kalf verdronken, er is eigenlijk niets aan de hand, op onnodige reuring zit niemand te wachten.

 • Lobbyisme

  Reageer

  Op 21 oktober was ik op het symposium van de Utrechtse juridische faculteitsclub “Sirius Playground”. Het thema was lobbyisme. Op het podium zat ik met een Brusselse lobbyist en een wetgevingsjurist die de invloed van een lobby op het wetgevingsproces kon duiden.

 • Leeswijzer bij uitspraak van Rey

  Reageer

  De Roermondse gemeenteraad heeft vorige week bij de uitspraak van de rechtbank Rotterdam in de zaak van Rey stilgestaan. Ook al hebben zowel het OM als Van Rey hoger beroep aangetekend. Waarmee de kwestie overigens nog langer gaat duren, nog meer stof zal doen opwaaien en vast ook extra stof tot nadenken gaat opleveren.