of 63966 LinkedIn

Frans Nauta

Frans Nauta (1966) is een innovator. Hij werkt als adviseur en schrijver en heeft een part-time aanstelling als lector Innovatie Publieke Sector aan de Hogeschool Arnhem Nijmegen.

Eerder was hij onder andere oprichter en voorzitter van denktank Stichting Nederland Kennisland (KL), de leidende Nederlandse denktank op het gebied van de kenniseconomie. Hij was ook de eerste secretaris en lid van het Innovatieplatform, onder voorzitterschap van de Minister-president.
Over zijn Haagse ervaringen bij het Innovatieplatform schreef hij het boek
Het Innovatieplatform; innoveren in het centrum van de macht.

 • IT-hindermacht

  Reageer

  Tijdens een recente workshop bij het ministerie van Economische Zaken over cloud computing kwam na een half uurtje discussie de hamvraag naar boven: ‘Waarom zou de overheidsdienstverlening beter worden als we vanaf nu aan cloud computing doen? Hoe wordt bijvoorbeeld de sociale zekerheid beter als de overheid de cloud omarmt?’ Ik had daar niet meteen een goed antwoord op.

 • Open Government in the Clouds

  Reageer
  In de allereerste aflevering van Yes Minister! (1980) arriveert de kersverse minister Jim Hacker op zijn departement voor 'Administratieve Zaken'. Zijn missie: 'We want a new broom, we're going to throw open the windows, let in a bit of fresh air. Cut through all the red tape. Streamline this old bureaucratic machine. (…) Open Government, that is what my party believes in.'
 • Ondeugdelijke eedaflegging

  1 reactie
  Op 20 januari 2009 werd Barack Obama geïnaugureerd als president van de VS. Bij die gelegenheid nam opperrechter John Roberts de nieuwe president de eed af: ‘I do solemnly swear that I will faithfully execute the Office of President of the United States, and will to the best of my Ability preserve, protect and defend the Constitution of the United States.
 • Open troonrede

  Reageer
  Ik weet nog goed dat de kenniseconomie voor het eerst in de troonrede belandde: 2003. Het was ­
  5 jaar nadat ik Stichting Nederland Kennisland had opgericht en een paar maanden nadat ik ­secretaris van het Innovatieplatform was geworden. Die vermelding in de troonrede was het beste ­bewijs dat ik werkte aan een onderwerp dat op brede erkenning mocht rekenen.
 • Bèta-testers gevraagd

  1 reactie
  In mijn jeugd was de paasvakantie altijd een bijzonder moment in het jaar. Niet zozeer vanwege de religieuze betekenis, maar omdat het Shetland Ponypark Slagharen dan zijn poorten opende voor jongeren uit de omgeving.
 • Het zinkende Windows-schip

  5 reacties

  Ondergangen hebben op een pijnlijke manier vaak iets fascinerends in zich: van gemiste kansen, van onbenut potentieel, van drama.

   

 • Openlijk weemoedig

  Reageer
  Op 20 november 2002 nam de Tweede Kamer unaniem de motie Vendrik aan. Dit was die motie:
 • De digitale Betuwelijn

  Reageer
  Er zijn maar weinig mensen die een concrete voorstelling hebben van bedragen die hoger liggen dan de aanschafwaarde van hun huis. Dat zal wel iets te maken hebben met het feit dat geld de meeste mensen niet echt boeit. Het wordt pas interessant als geld in actie komt en je er een huis mee kunt kopen, of iets anders dat je leven verrijkt.
 • Snellere paarden in de draaimolen

  2 reacties
  Terugkijkend na een jaar columns op de website van Binnenlands Bestuur springt er één thema uit: de matige uitvoeringsresultaten van de Nederlandse publieke sector. Of het nou gaat over rookvrije horeca (6 columns), de crisis-aanpak (4 columns), het dankzij de overheid gecreëerde Microsoft-monopolie in de publieke sector versus de wens om tot open standaarden te komen (3 columns) of het gebrek aan praktijkkennis bij op de Haagse departementen die geacht worden om verstandig beleid voor ons te maken (3 columns).
 • Hybride aanbesteden

  1 reactie
  Het was wat kort dag om voor deze column het rapport van de Commissie Noord-Zuidlijn helemáál te lezen, maar zoals dat een columnist betaamt, ik heb er al wel een mening over. Net als Adri Duijvestein die, zoals een goed politicus betaamt, zijn mening zelfs al klaar had voordat het rapport uitkwam. Duivesteijn en ik zijn het roerend eens, en ook nog eens om verschillende redenen.
 • Geouwehoer maakt niet duurzaam

  1 reactie
  De komende twee weken zullen de media bol staan over de klimaattop in Kopenhagen. Onvermijdelijk zal het begrip duurzaamheid daarbij om de zin vallen. Zo rond de kerst kunnen we de term niet meer hóren en ik voorspel dat heel wat mensen van pure opstandigheid hun CV thermostaat demonstratief een graadje hoger zetten.
 • Hoe overleef je een congres

  1 reactie
  Je kent dat wel: een congres waarbij de ene na de andere spreker een slaapverwekkend betoog houdt. Vaak in een gruwelijk jargon, omdat de persoon in kwestie niet in staat of te lui is om het in gewoon Nederlands te vertellen. Vaak 'ondersteund' door plaatjes op een beamer die vol staan met onbegrijpelijke tekst.
 • Ambassadeur

  Reageer
  Sinds deze week ben ik ambassadeur voor open source software en open standaarden (OSSOS) in het onderwijs en de zorg.
 • De paniekknop

  2 reacties
  Als ik dit schrijf is het precies een week geleden dat ik met mijn dochter door de douane van Schiphol liep. Daarmee kwam een eind aan een behoorlijk uitputtende adoptieprocedure in Kenia, die in totaal negen maanden heeft geduurd.

Vacatures

Klik hier voor alle vacatures