of 59250 LinkedIn

Eric de Kluis

Eric de Kluis is hoofdredacteur van Binnenlands Bestuur

 • Feest der beloften

  1 reactie

  Prinsjesdag is weer voorbij. We weten het komend jaar weer waar we aan toe zijn. Althans, dat zou het geval moeten zijn na prinsjesdag. Maar niet deze keer.

 • Gebleken geschikt

  1 reactie

  Twintig jaar geleden werkte ik op een redactie, waar een verhitte discussie woedde over voorkeursbeleid bij sollicitaties. De ene helft van de redactie vond dat er in advertenties moest staan ‘Bij gelijke geschiktheid wordt de voorkeur gegeven aan een vrouw of een allochtoon.’ De andere helft meende dat er ‘bij gebleken geschiktheid’ moest staan. Dat laatste houdt in dat een allochtone of vrouwelijke kandidaat die aan de gestelde eisen voldoet de voorkeur krijgt boven een blanke man, ook al is die laatste een betere kandidaat.

 • Leren van de Ieren

  Reageer

  De grote winnaars van het EK 2016 zijn voor mij de Ieren. Of preciezer: de Ierse supporters. Of ze nu winnen of verliezen, de aanhangers van het Ierse voetbalteam laten zich feestend en zingend van hun beste kant zien. Een nederlaag is voor de Ierse supporters geen reden hun tegenstanders dan wel de politie te lijf te gaan. Het spel is gespeeld, het resultaat is bekend, dus maak je er het beste van.

 • Wet of norm

  1 reactie

  Wat hebben Jos van Rey en de Panamapapers met elkaar te maken? Heeft van Rey ergens een kapitaaltje ondergebracht in een belastingparadijsje? Voor zover ik weet niet. Toch is er een overeenkomst.

 • Lekker bakkie

  1 reactie

  Met de overstap van VVD-Kamerlid Bart de Liefde naar taxibedrijf Uber is de discussie over de zogenaamde draaideurpolitici op scherp komen te staan. De Liefde is niet de enige die de politiek als draaideur naar het bedrijfsleven gebruikt. Tal van landelijke politici maakten een dergelijke overstap, waarbij de switch van CDA’er Camiel Eurlings van minister van Verkeer naar de KLM in 2011 wel de meest in het oog springende was.

 • De moed om slap te zijn

  5 reacties

  Alle grenzen moeten dicht. Iedereen die naar radicalisme neigt, moet worden opgesloten in een interneringskamp. IS moet weggevaagd. Na een aanslag viert krachttaal vaak de boventoon. En niet alleen bij de man in de straat. Bovenstaande uitspraken zijn afkomstig van Europese burgemeesters, ministers en partijleiders in reactie op de aanslagen in Parijs. Zelfs personen die normaal gesproken de redelijkheid zelve zijn, willen lucht geven aan hun verontwaardiging, hun gebrek aan controle over de situatie, en misschien wel hun angst.

 • Niet op zondag

  3 reacties

  Een achterhaald relict uit vroeger tijden, dat maar beter zo snel mogelijk kan verdwijnen. Zo keek een stevige meerderheid van de Tweede Kamer tegen de Zondagswet aan.

 • Bakens verzetten

  2 reacties

  Nederlanders zijn steeds in staat de bakens te verzetten als omstandigheden daarom vragen. Met die zin opende Koning Willem-Alexander de troonrede. Daarmee gaf hij aan dat Nederlanders in tijden van economische crisis kansen weten te benutten en nu in tijden van economisch herstel in staat zijn impulsen te geven daar waar dat het hardst nodig is.

 • Eilanden van Sawiris

  3 reacties

  De Egyptische miljardair Naguib Sawiris werd op de social media alom geprezen voor zijn plan om een eiland te kopen van Italië of Griekenland. Daar wil hij dan een onafhankelijke staat voor vluchtelingen van maken. Honderdduizenden zouden er opgevangen kunnen worden. Er zouden huizen, scholen en universiteiten moeten verrijzen. Alle migranten zouden van werk worden voorzien. Het klinkt te mooi om waar te zijn. En dat is het natuurlijk ook. Je hoeft geen rekenwonder te zijn om te becijferen dat het vermogen van 3 miljard van Sawiris na minder dan een jaar verdampt zou zijn en er een eiland voor perspectiefloze, stateloze vluchtelingen zou achterblijven.

 • Polderen tot een kameel

  Reageer

  Een kameel is een paard ontworpen door een commissie, zo luidt het gezegde. Iedereen heeft het zijne er aan toe kunnen voegen, maar het uiteindelijk resultaat kan wel van alles, maar heeft meer verschillen dan overeenkomsten met een paard.

 • Leve de burger!

  Reageer

  Burgerpanels, burgerjury’s, burgerbegrotingen, burgerwerkgroepen. De lokale democratie staat onder druk en de heilige graal lijkt gevonden te worden in talloze vormen van burgerparticipatie. 

 • Roomser dan de paus

  5 reacties

  ‘Een beetje integer kan niet’, zei PvdA-politica Ien Dales ooit. Volgens minister Plasterk kun je echter best een beetje integer zijn, ‘maar het probleem is dat je niet alleen integer moet zijn, je moet ook integer handelen.’

 • Goede voornemens

  Reageer

  Voor u ligt de nieuwe en geheel vernieuwde Binnenlands Bestuur. Het uiterlijk is duidelijk veranderd. Een strakke en overzichtelijke lay-out die het mogelijk maakt om tekst en beeld op zo’n manier te presenteren dat ze elkaar versterken en aanvullen.

 • Bewaarnummer

  Reageer

  Het nummer van Binnenlands Bestuur dat vandaag op uw deurmat ligt is een bewaarnummer. Waarom een bewaarnummer? Omdat dit het laatste nummer is in deze verschijningsvorm. Op 19 januari krijgt u de vernieuwde Binnenlands Bestuur in de bus. En ook online gaat er het een en ander veranderen.

 • Dolle donderdag

  4 reacties

  Donderdag 16 oktober. In Groningen rijdt de politie een bestelbusje met hennep klem, dat onderweg was om coffeeshops te bevoorraden. Bijna op hetzelfde moment, iets verderop in de stad, legt de rechtbank geen straf op aan twee henneptelers.