of 64120 LinkedIn

Bart Jan Spruyt

Bart Jan Spruyt (1964) promoveerde als historicus in Leiden en was in de jaren negentig parlementair verslaggever in Den Haag.
In december 2000 richtte hij samen met enkele vrienden de conservatieve Edmund Burke Stichting op, waarvan hij in oktober 2002 directeur werd.
Sinds de zomer van 2006 is hij gevestigd als zelfstandig publicist, en werkte hij o.a. voor het weekblad Opinio. Behalve een tweewekelijkse column voor Binnenlands Bestuur schrijft hij voor Elsevier en HP/De Tijd.
Hij is tevens als senior research fellow aan Nyenrode Universiteit verbonden (vakgroep Social Venturing Entrepreneurship).

 • HAFMO

  2 reacties
  De gebeurtenissen in de vaderlandse politiek buitelden de afgelopen week over elkaar heen. Mensen gingen weg, anderen kwamen aan boord. Het politieke landschap is daarmee binnen korte tijd volledig herschikt. Door alle commotie is het feit van het overlijden van H.A.F.M.O. (Hans) van Mierlo wat uit het nieuws weggedrukt.
 • Humorloos maar eindelijk duidelijk

  5 reacties
  De kleine christelijke partijen (RPF, GPV, SGP) werden vroeger wel ‘klein-rechts’ genoemd. Gereformeerd waren ze, serieus, staatsrechtelijk degelijk. Ze trokken altijd samen op en in de Koude Oorlog waren zij onwankelbare atlantici. Ze dronken met elkaar een bescheiden kruikje rosé bij het diner. Ze prakten hun eten (maar dat mag van J. L. Heldring), en droegen schoenen met spekzolen.
 • Over rechts svp!

  1 reactie
  Wanneer we de meest recente peiling van de Politieke Barometer (die van 25 februari) bekijken, dan zijn er eigenlijk maar twee reële opties voor een nieuwe coalitie. Alle andere mogelijkheden vallen af.
 • Balkenende

  5 reacties
  Binnen acht jaar tijd is zijn vierde kabinet gevallen, hem wordt bovendien een gebrek aan regie en leiderschap verweten, maar daags na de implosie van zijn vierde kabinet wijst het CDA-hoofdbestuur Balkenende toch weer aan als lijsttrekker.
 • Paars libertijns

  6 reacties
  In een van de belangrijkste documenten uit de Nederlandse geschiedenis, het Plakkaat van Verlatinge uit 1581, staat een opmerkelijke zin. In dit staatsstuk, waarin de Staten-Generaal van de Verenigde Nederlanden zich onafhankelijk verklaarden door de Spaanse koning Filips II te verlaten, zeggen de Nederlandse Staten dat zij oude rechten en vrijheden willen handhaven ‘en het leven en de eer van onze vrouwen, kinderen en nakomelingen’ beschermen ‘opdat zij niet in slavernij onder de Spanjaarden zouden vervallen’.
 • SGP voor de rechter

  9 reacties
  Het is een oude en eerbiedwaardige partij, de Staatkundig Gereformeerde Partij. Ze bestaat sinds 1918, heeft al jaren twee zetels en levert momenteel de nestor van de Tweede Kamer – Bas van der Vlies is met zijn 25 dienstjaren het langst zittende Kamerlid – en een tweede man (Kees van der Staaij) die, 41 jaar oud, met zijn elf dienstjaren ook al weer een oude rot in het vak is en Van der Vlies gaat opvolgen. En ze leveren in de persoon van Menno de Bruyne de geestigste woordvoerder van de hele Tweede Kamer.
 • Bezuinigen op onderwijs?

  8 reacties
  Studenten demonstreren - in Nijmegen, Amsterdam en Utrecht - tegen de voorgenomen bezuinigingen op het hoger onderwijs. Ze hebben er gebouwen en zalen bezet om uiting te geven aan hun protest.
 • Aftocht

  2 reacties
  Dagelijks waart het filespook door Nederland, tot chagrijn van miljoenen automobilisten, en al decennia lang bedenken politici maatregelen om het spook te verdrijven.
 • Wilders-proces: de geest uit de fles

  8 reacties
  Morgen opent de rechtbank in Amsterdam met een regiezitting het proces tegen Geert Wilders. Het verhaal van Wilders polariseert en verscheurt de samenleving, en levert daarmee dus alles behalve een verheffende bijdrage aan het debat in Nederland, maar bestrijding van dat PVV-verhaal is een politieke opdracht en geen juridische. Het proces tegen Wilders is onterecht, contraproductief en ontzettend dom. Het is misschien nu al bestuurlijk en juridisch de grootste blunder van het jaar.
 • Explosief rapport

  6 reacties
  Willibrord Davids, voorzitter van de commissie die onderzoek heeft gedaan naar de besluitvorming rond de oorlog in Irak, heeft vanmorgen in Den Haag zijn rapport gepresenteerd. De conclusies van het rapport zijn scherp.