of 64204 LinkedIn

Bart Jan Spruyt

Bart Jan Spruyt (1964) promoveerde als historicus in Leiden en was in de jaren negentig parlementair verslaggever in Den Haag.
In december 2000 richtte hij samen met enkele vrienden de conservatieve Edmund Burke Stichting op, waarvan hij in oktober 2002 directeur werd.
Sinds de zomer van 2006 is hij gevestigd als zelfstandig publicist, en werkte hij o.a. voor het weekblad Opinio. Behalve een tweewekelijkse column voor Binnenlands Bestuur schrijft hij voor Elsevier en HP/De Tijd.
Hij is tevens als senior research fellow aan Nyenrode Universiteit verbonden (vakgroep Social Venturing Entrepreneurship).

 • Buitenspel

  6 reacties
  Sport en politiek hebben zoals bekend veel met elkaar te maken. Olympische Spelen zijn in het verleden om politiek-ideologische redenen geboycot. Politici maken graag goede sier met de sportieve successen van hun landgenoten.
 • Zelfonderzoek

  29 reacties
  Hoe eerlijk, hoe meedogenloos eerlijk, kun je zijn na geleden verlies? Het CDA werd bij de laatst gehouden Kamerverkiezingen zo goed als gehalveerd en staat in de Haagse politiek nu voorlopig buiten spel. In zo’n situatie is het niet voldoende om je af te vragen wat er allemaal mis is gegaan, maar moet je ook nadenken over de vraag hoe je in een nieuwe context met nieuwe ideeën en een nieuw coherent verhaal moet komen.
 • Koningin en onderdaan

  28 reacties
  Tjeenk Willink, vice-president van de Raad van State en als zodanig onderkoning van Nederland, heeft het stokje overgenomen van Uri Rosenthal. Toen hij zich zaterdag aan ons presenteerde als de nieuwe informateur, zei hij iets raars.
 • Extra-parlementair

  7 reacties
  Als ieder nadeel inderdaad zijn voordeel heb, dan moet ook de huidige politieke crisis kansen bieden.
 • Over rechts

  12 reacties
  Oké, ze hebben ook wat zeteltjes gewonnen. D66 maakte het gigantische verlies uit 2006 een beetje goed en staat nu op 10 zetels, net als GroenLinks, dat van 7 zetels komt. Misschien is het ze een beetje in de bol geslagen.
 • Strategisch

  3 reacties
  In deze laatste dagen zo niet laatste uren voor de Tweede-Kamerverkiezingen verandert het frame van de campagne andermaal. Het woord frame is de afgelopen maanden een soort vakterm geworden voor de gemanipuleerde ruimte waarbinnen het verkiezingsdebat wordt gevoerd.
 • Tea Party in Den Haag

  3 reacties
  Op het Plein in Den Haag, tegenover de hoofdingang van de Tweede Kamer, had afgelopen zaterdag een bijzondere bijeenkomst plaats: de eerste Nederlandse Tea Party. De Tea Party-beweging is in Amerika een bekend en snel groeiend fenomeen: overal in het land worden tea parties belegd waarop sprekers (Republikeins en Democratisch) zich in gloedvolle bewoordingen uitspreken tegen staatsschuld, belastingverhogingen en ander financieel-economisch ongerief, inclusief de regering-Obama.
 • Wonderland

  5 reacties
  De politicus die zich dezer dagen het vaakst in zijn onderarm knijpt om te controleren of hij niet droomt maar waakt, is ongetwijfeld Mark Rutte van de VVD. Hij straalt als Alice in Wonderland.
 • Vuilnisbakkenjournalistiek

  2 reacties
  Er is consternatie ontstaan over het verschijnen van een nieuw blad, dat zichzelf nadrukkelijk presenteert als een politieke roddelglossy. Het heet Binnenhof en is een gezamenlijke publicatie van Weekend en het weekblad HP/De Tijd, beide uitgaven van Audax Publishing in Amsterdam.
 • De terugkeer van het midden

  1 reactie
  Na een lang weekend vol politieke congressen, verkiezingsprogramma’s en kandidatenlijsten, met de eerste schijnbewegingen, schermutselingen en positioneringen, valt er ook iets interessants te constateren. Waar haast niemand dezer dagen bij stil staat, is dat we het soort politieke analyses waar we de afgelopen jaren mee overvoerd zijn geweest, helemaal niet meer schrijven of lezen.
 • Land van regenten

  1 reactie
  ‘We moeten weer leren de overheid te zien als een organisch onderdeel van de samenleving.’
  Ik las deze zin, of een vergelijkbare zin, een week of wat geleden, ergens, ik weet helaas niet meer waar. Maar de zin heeft me veel te denken gegeven. Ik heb om te beginnen geconcludeerd dat het eigenlijk wel heel mooi zou zijn als je ertoe in staat zou zijn: de overheid te zien als een organisch onderdeel van de samenleving.
 • Het woord is aan Tjeenk Willink

  Reageer
  De vice-voorzitter van de Raad van State, Herman Tjeenk Willink, presenteert morgen in Den Haag het jaarverslag van zijn college. De inhoud van dat jaarverslag is over het algemeen niet de opening van de kranten van de volgende ochtend. Wel weet Tjeenk Willink bij die jaarlijkse presentatie vaak een heel aardige speech neer te zetten, vol behartigenswaardige opmerkingen over de staat van onze democratie en rechtsstaat. Morgen heeft hij daar opnieuw alle reden toe, omdat er iets is gebeurd dat hem zeer ter harte moet gaan: de eenheid van de Nederlandse rechtsstaat is doorbroken.
 • Wegzakken in eigen linksigheid

  10 reacties
  In het Nederlands Dagblad van dinsdag 6 april stond een uitvoerig artikel over het verkiezingsprogramma van de ChristenUnie, beginnend op de voorpagina, met een overlees op pagina 3. Dit primeurtje voor het ND hoeft niet te verbazen. Deze ‘christelijk betrokken’ krant is een product van de wereld (zuil) waaruit ook de CU is voortgekomen en krant en partij investeren graag in een goede verstandhouding. Maar soms gaan ze daarin wat erg ver.
 • Now we’re talking

  4 reacties
  Deze week is de week van de verkiezingsprogramma’s en de kandidatenlijsten. Maar het is bovenal de week van de twintig ambtelijke commissies die op donderdag 1 april hun rapporten presenteren. Daarin beschrijven zij per ministerie hoe de overheid twintig procent op het totaal van haar uitgaven kan bezuinigen.
 • Ayaan, Wilders en Cohen

  7 reacties
  Na bijna vier jaar afwezigheid was Ayaan Hirsi Ali een weekje terug in Nederland. En dat hebben we geweten. Ze kwam haar nieuwe boek promoten, het tweede deel van haar autobiografie, en dat trok allerwege media-aandacht.