of 64120 LinkedIn

Bart Jan Spruyt

Bart Jan Spruyt (1964) promoveerde als historicus in Leiden en was in de jaren negentig parlementair verslaggever in Den Haag.
In december 2000 richtte hij samen met enkele vrienden de conservatieve Edmund Burke Stichting op, waarvan hij in oktober 2002 directeur werd.
Sinds de zomer van 2006 is hij gevestigd als zelfstandig publicist, en werkte hij o.a. voor het weekblad Opinio. Behalve een tweewekelijkse column voor Binnenlands Bestuur schrijft hij voor Elsevier en HP/De Tijd.
Hij is tevens als senior research fellow aan Nyenrode Universiteit verbonden (vakgroep Social Venturing Entrepreneurship).

 • ‘Geluk komt niet uit Den Haag’

  7 reacties
  Het politieke debat heeft vaak toch iets van een voorspelbaar en daardoor hemeltergend saai ritueel. Heeft Rutte vanmorgen in een heldere speech zijn regeringsverklaring afgelegd, en daar komen ze.
 • Eén natie, twee culturen

  15 reacties
  Gisteren realiseerde ik me ineens dat ik me voor het eerst in mijn leven enigszins thuis voel bij een nieuw kabinet. Tot nog toe konden die kabinetten me eigenlijk niet zo veel schelen. Paars vond ik verschrikkelijk, al genoot ik altijd van de optredens van Frits Bolkestein. De politieke discussies sinds Fortuyn hebben mij ongemeen geboeid, vooral door de combinatie met cultuur en religie, maar de kabinetten-Balkenende (het tweede misschien enigszins uitgezonderd) hebben mij altijd lauw gelaten (op z’n best) of geërgerd (meestal). Een regering van CDA en PvdA is wat mij betreft een van de ergste dingen die een land kan overkomen.
 • Premier Rutte

  6 reacties
  Dat Mark Rutte aanstaande donderdag met zijn team van getrouwen naast koningin Beatrix op het bordes van paleis Huis ten Bosch zal staan, is het beste bewijs voor de stelling dat in de politiek alles mogelijk en niets onmogelijk is.
 • Dag van de waarheid

  1 reactie
  Of dat rechtse kabinet er komt, wordt vandaag beslist. Het politieke lot van Rutte, Verhagen en Wilders ligt in handen van twee dissidenten binnen de CDA-fractie die net als Ab Klink ernstige bezwaren hebben tegen de inhoud van de akkoorden die de drie heren hebben gesloten.
 • Verplichte kost voor links

  10 reacties
  Op dinsdagmorgen 2 november 2004 zat ik al vroeg achter mijn bureau in het kantoor van de Edmund Burke Stichting in Den Haag. Ik was ziek geweest en er was daardoor veel werk blijven liggen. Maar van uren ongestoord, hard werken kwam het die dag niet.
 • SGP helpt rechts aan 78 zetels

  4 reacties
  Het is vandaag Prinsjesdag, maar een merkwaardige. De koets rijdt uit, de Majesteit neemt plaats op haar troon en zal iets van een Troonrede voorlezen. Maar er zijn geen Algemene Politieke Beschouwingen, de minister-president vliegt vanmiddag al naar New York, en laat het aan zijn minister van Financiën, Jan-Kees de Jager, om volgende week met de Kamer te debatteren over de 3,2 miljard aan bezuinigingen die het demissionaire kabinet heeft ingeboekt.
 • Grote Gedoger

  7 reacties
  Het was een mooie dag gisteren. Veel zon, het zachte licht van september, en een tusseninformateur die plaats maakte voor een informateur die een rechts kabinet wil smeden. Nog een paar weekjes en we hebben een regering die beleid zal maken waarbij we onze vingers zullen aflikken.
 • Wilders: het ergste wat rechts ooit is overkomen

  21 reacties
  Als ik een stukje begin te tikken moet ik vaak denken aan een vrouw. Niet zo maar een vrouw, maar een heel bijzondere vrouw. Ze was een Engelse barones, en leefde van 1860 tot 1940. Haar naam was Lady Hillingdon, en ze was een grande dame in de Londense society. Ze heeft haar echtgenoot George één zoon geschonken. Helemaal van harte is dat niet gegaan.
 • Splijten

  8 reacties
  De Amsterdamse hoogleraar Meindert Fennema presenteert vandaag in Den Haag een boek over Geert Wilders. Ik heb dat boek uiteraard nog niet kunnen lezen, maar het interview met Fennema in de Volkskrant van vandaag maakt mij bijna nieuwsgierig.
 • Nieuwsgierig

  3 reacties
  Als ik het goed begrepen heb, zijn de drie onderhandelaars Rutte, Verhagen en Wilders aardig op weg. We zijn, naar het zich laat aanzien, de beslissende week van de formatie van een rechtse minderheidscoalitie met gedoogsteun van de PVV ingegaan.
 • Chique aftocht

  8 reacties
  Een van de redenen waarom te hopen valt dat die rechtse coalitie er echt komt, is de kans dat Jan-Kees de Jager  dan de nieuwe minister van Financiën wordt. Dat zeg ik niet, echt niet, omdat ik het zou betreuren dat een eventuele premier Cohen zijn voorganger als politiek leider van de PvdA, Wouter Bos, zou belonen met het presidentschap van De Nederlandsche Bank (DNB).
 • Rechts!

  25 reacties
  Rutte, Wilders en Verhagen zitten te onderhandelen, ergens in een zaaltje van het gebouw van de Eerste Kamer, en ik voel me een gelukkig mens, op mijn vakantieadres ergens op Walcheren.
 • Kunstgebit

  Reageer
  Het veilinghuis Keys uit Aylsham in Norfolk (UK) heeft vorige week een bijzonder object onder de hamer gebracht: het bovenplaatje van het kunstgebit van Winston Churchill. De in een gouden plaatje vastgezette tanden hebben ruim 15.000 pond opgebracht.
 • Gegrinnik

  7 reacties
  Op het moment dat ik dit schrijf weet de vaderlandse pers nog altijd niet waar Mark Rutte, Geert Wilders en Maxime Verhagen met elkaar zitten te praten, alhoewel Frits Wester van RTL zijn 50.000 volgelingen op Twitter gevraagd heeft of ze misschien iets hebben gezien. Maar al weten we niet waar, we weten wel dat ze met elkaar zitten te praten, dat wil zeggen: ‘informele gesprekken’ voeren, want onderhandelingen mogen de gesprekken van de achterban van het CDA nog niet heten.
 • Anti-paarse coalitie

  5 reacties
  De onderhandelingen over de formatie van paars-plus zijn deze week hun beslissende fase ingegaan. Het echte onderhandelen is nu begonnen. Uitgerekend ook deze week, morgenavond, krijgen de onderhandelaars van VVD, PvdA, D66 en GroenLinks een petitie en meer dan 50.000 handtekeningen aangeboden.