of 64204 LinkedIn

Bart Jan Spruyt

Bart Jan Spruyt (1964) promoveerde als historicus in Leiden en was in de jaren negentig parlementair verslaggever in Den Haag.
In december 2000 richtte hij samen met enkele vrienden de conservatieve Edmund Burke Stichting op, waarvan hij in oktober 2002 directeur werd.
Sinds de zomer van 2006 is hij gevestigd als zelfstandig publicist, en werkte hij o.a. voor het weekblad Opinio. Behalve een tweewekelijkse column voor Binnenlands Bestuur schrijft hij voor Elsevier en HP/De Tijd.
Hij is tevens als senior research fellow aan Nyenrode Universiteit verbonden (vakgroep Social Venturing Entrepreneurship).

 • Barack Obama en psalm 46

  9 reacties
  Anders dan de meeste Nederlanders ben ik nooit voor Barack Obama gevallen. Drie jaar geleden, in november 2008, was ik in Washington om in een uitzending van de NOS commentaar te leveren op de presidentsverkiezingen van toen.
 • Begin van een nieuw politiek seizoen

  1 reactie
  Het nieuwe politieke seizoen dat vandaag begint, wordt ongetwijfeld enerverend, vooral omdat zoveel factoren voorlopig zeer onzeker zijn. Er is de grote onzekerheid van de buitenlandse politiek, met een Arabische lente die geen democratische lente blijkt te zijn en consequenties op het gebied van de economie en de veiligheid kan hebben die zich nog niet goed laten inschatten.
 • Leefbaren en PVV'ers als de ware Nederlanders

  6 reacties
  Het Historisch Nieuwsblad (HN) bestaat twintig jaar. Ontstaan als een soort vakbondsblaadje voor bozige, werkloze historici is het blad uitgegroeid tot een succesvol tijdschrift dat inmiddels niet alleen voor en door historici maar voor een breed publiek wordt gemaakt.
 • Nieuwe mentaliteit

  24 reacties

  De huidige crisis in de eurozone – de hulp aan Griekenland, de voorwaarden van die hulp, de blijvend slechte economische vooruitzichten – leidt tot tal van discussies, maar het belangrijkste blijft onbenoemd.

 • Jongens en meisjes

  10 reacties

  Het gekke aan het voorstel om jongens en meisjes in de onderbouw gescheiden les te geven is niet het voorstel zelf, maar de welwillende ontvangst van dat idee. We boeken vooruitgang in ons mooie landje aan de Noordzee.

 • 2001 – 2011

  10 reacties

  Het is deze zomer tien jaar geleden dat Pim Fortuyn zijn column in Elsevier opgaf om de politiek in te gaan. Hij ontketende een populistische revolte in de Nederlandse politiek die vorig jaar, met de gedoogsteun van de PVV aan dit kabinet, en zeer recent, met de vrijspraak van Geert Wilders door de Amsterdamse rechtbank, tot rust is gekomen. Deze uitkomst komt zowel ons politieke bestel als het populisme ten goede.

 • Breivik en 'het debat'

  14 reacties
  Na ruim anderhalve week sinds de aanslagen van Anders Breivik in Oslo en op Utoya, kunnen we vaststellen dat de discussie in Nederland langs zeer Nederlandse lijnen verloopt.
 • Twee lessen uit 'Oslo'

  35 reacties
  Uiteindelijk heeft Anders Breivik zijn grote vijand, de ‘cultuurmarxisten’, vooral een grote dienst bewezen. Hij heeft ‘links’, de ‘politiek correcten’, de sociaalliberalen, de multiculturalisten hét wapen in handen gegeven in de strijd tegen rechts, tegen de ‘ik-zeg-wat-ik-denkers’, de conservatieven, de monoculturalisten: het argument namelijk dat hun retorica niet onschuldig is, wel degelijk tot haat en geweld kan aanzetten, en dat zij hun toon moeten matigen. Of sterker nog: dat ze moeten zwijgen omdat hun discours één grote leugen is gebleken.
 • Ideaal vakantieboek

  1 reactie

  Als U nog op vakantie gaat en U afvraagt welk boek U eens in Uw koffer zult stoppen, dan heb ik een tip voor U: neem Het rode paard mee, een vuistdikke, politieke roman van de Italiaanse schrijver Eugenio Corti. Het boek dateert uit 1983 en is onlangs voor het eerst in het Nederlands vertaald. Corti is in 1921 geboren en leeft nog steeds. Zijn boek is een boek over liefde, geloof en hoop.

 • Schuiven of geschoven worden

  1 reactie
  Nu onze vrienden politici met vakantie zijn, kan het misschien geen kwaad wanneer wij burgers eens onder elkaar vaststellen hoe moeilijk zij, die politici, het tegenwoordig eigenlijk wel hebben. We gaan hierbij natuurlijk niet kinderachtig worden: ze moeten doen wat ze zeggen en beloven, en anders vervangen we ze gewoon. Maar het is een feit dat politici steeds meer in een omgeving komen te verkeren waarin ze het nauwelijks nog goed kunnen doen.
 • Wensdenken, doemdenken

  9 reacties

  Ab Klink gelooft dat ‘de’ islam de kernwaarden van de rechtsstaat kan onderschrijven. Is dat geen veralgemenisering die niet onderdoet voor de stereotypen waarop het populisme gebaseerd is? En als Klink het net iets anders en realistischer had geformuleerd, was de afstand tot (het kamp) Verhagen dan zo groot gebleven als die nu is?

 • Proleten en parasieten

  18 reacties
  Het heeft iets sneus: een kabinet dat geen grote hervormingen aandurft, toch een enorm bedrag moet bezuinigen, en daarom maar in van alles en nog wat gaat snijden. In regionale orkesten bijvoorbeeld, en in andere kwetsbare gezelschappen waarvoor de markt geen interesse heeft. Snoeien, geld, en Nothing Else Matters, om Halbe Zijlstra’s favoriete hardrockband Metallica te citeren.
 • Boris

  4 reacties
  Wat je verder ook van D66’ers mag vinden, ze leggen vaak een onthutsende eerlijkheid aan de dag. Zo heeft oud-Kamerlid Boris Dittrich een boek geschreven over zijn jaren in de Nederlandse politiek ten tijde van de twee paarse kabinetten (1994-2002). D66 maakte toen onderdeel uit van de regering, en schreef verschillende wapenfeiten op haar naam, waaronder het homohuwelijk.
 • Rechtse vingers

  9 reacties

  Er is al herhaalde malen op gewezen: het wordt nu menens. Dit kabinet wil 18 miljard bezuinigen om de overheidsfinanciën een beetje op orde te krijgen. Door de gedoogsteun van de financieel-economische linkse PVV hebben structurele hervormingen in de gezondheidszorg, de woningmarkt en de sociale zekerheid geen plek in het regeer- en gedoogakkoord gekregen.

 • De echte poldertaliban regeren in Amsterdam

  8 reacties

  Er gebeuren vreemde dingen in Amsterdam. Trouwambtenaren met gewetensbezwaren tegen het voltrekken van homohuwelijken krijgen in Amsterdam geen millimeter ruimte meer. De voltallige gemeenteraad heeft dat vorige week uitgesproken. Dat is eigenlijk niet zo hoffelijk jegens die ambtenaren. Dat vond Cohen ook altijd.