of 59281 LinkedIn

Bart Jan Spruyt

Bart Jan Spruyt (1964) promoveerde als historicus in Leiden en was in de jaren negentig parlementair verslaggever in Den Haag.
In december 2000 richtte hij samen met enkele vrienden de conservatieve Edmund Burke Stichting op, waarvan hij in oktober 2002 directeur werd.
Sinds de zomer van 2006 is hij gevestigd als zelfstandig publicist, en werkte hij o.a. voor het weekblad Opinio. Behalve een tweewekelijkse column voor Binnenlands Bestuur schrijft hij voor Elsevier en HP/De Tijd.
Hij is tevens als senior research fellow aan Nyenrode Universiteit verbonden (vakgroep Social Venturing Entrepreneurship).

 • Nasnies

  Reageer
  Toen een van mijn kinderen - jaren geleden - nog een heel klein jongetje was, had hij, zoals zoveel kleine jongetjes, twee problemen: zindelijk worden en leren praten.
 • Revérence

  Reageer
  Dit stukje is een cadeautje. Voor Menno. Menno is Menno de Bruyne, een goede vriend die aanstaande dinsdag zal gedenken dat hij al 25 jaar op het Binnenhof werkzaam is, als voorlichter van de SGP-fractie. Menno (1957) is voor alles een Zeeuw, afkomstig van het eiland van Kortgene en Colijnsplaat.
 • Efteling van de historie

  Reageer
  Nu nieuwe verkiezingen, die voor het Europees Parlement, aan de einder opdoemen, maakt een zekere zenuwachtigheid zich van veel politici meester. In plaats van Europese thema’s aan te kaarten, hebben ze het over maar één ding: de PVV van Wilders. In sommige peilingen staat de PVV aan kop en op 4 juni zou wel eens kunnen blijken dat de PVV niet alleen in de peilingen, maar ook in het stemhokje de grootste partij is.
 • De onderkoning

  2 reacties
  De Raad van State is een eerbiedwaardig orgaan van de Nederlandse staat. Het bestaat al sinds de dagen van Karel V, die zijn zuster Maria vanHongarije in 1531 als landvoogdes over de Nederlanden aanstelde en haar liet bijstaan door een college van adviseurs, de Raad van State.
 • Piet Snot

  Reageer
  Geert Wilders en zijn PVV liepen vorige week weg uit het debat tussen de Tweede Kamer en het kabinet over het pakket aan maatregelen dat de coalitie heeft samengesteld om de financieel-economische crisis te lijf te gaan.
 • Nood breekt geen wet

  Reageer
  Als iets niet goed gaat, eigenlijk nooit goed ging, en maar niet goed blijft gaan, is het dan te verontschuldigen wanneer mensen hun verzet ertegen staken en het er maar niet meer over hebben?
 • De nieuwe Pim?

  Reageer
  Gemeten aan de media-aandacht die er deze week voor is geweest, heeft de peiling van Maurice de Hond waarin Geert Wilders’ PVV ineens als de grootste partij uit de bus kwam, op nogal wat plaatsen tot hartverzakkingen geleid.
 • Waarom we niet weten wie er in de PVV-klasjes zitten

  1 reactie
  De politieke journalistiek in Nederland is niet meer wat zij geweest is. Dat is althans mijn indruk, alhoewel ik de politiek en de journalistiek vanaf een zekere afstand volg en er dus dingen kunnen zijn die aan mijn aandacht ontsnappen.
 • Politiek onderzoek

  Reageer
  Slechts enkele weken na de inval in Irak in 2003 brak er een moment aan dat de voorstanders van de oorlog bijna een euforisch gevoel gaf: ergens op een plein in Bagdad trok de bevolking een standbeeld van Sadam Hoessein omver en sleepte dat beeld door het stof van de straten, terwijl kinderen het met de onderkant van hun sloffen bewerkten. De ultieme vernedering als ultieme overwinning op de personificatie van het kwaad.
 • Waar zijn de politici met Zivilcourage?

  Reageer
  We hebben een bewogen weekje achter de rug. Deze week was niet alleen de week van de meest deprimerende dag van het jaar (maandag 19 januari), maar ook de week van de dag die voor miljoenen met nieuwe hoop verbonden is: de inauguratie van de nieuwe Amerikaanse president Barack Obama.
 • 2009

  Reageer
  Volgens een bepaald gezegde is nieuws een afspraak tussen journalisten. Aan het begin van het nieuwe jaar lijkt dat nog waar te zijn ook. De kredietcrisis is (tijdelijk) van de voorpagina’s van de kranten en uit de openingen van de journaals verdwenen, en heeft plaats gemaakt voor de oorlog van Israël tegen Hamas en de bevestiging van Ahmed Aboutaleb tot burgemeester van Rotterdam.
 • Karel en Ehsan

  Reageer
  Een van de meest verheffende gebeurtenissen van dit jaar is ongetwijfeld de verschijning van de eerste twee delen van het Verzameld Werk van de geleerde en essayist Karel van het Reve (1921–1999).
 • Gouds grind

  Reageer
  Tijdens de Algemene Beschouwingen begon Geert Wilders over de toestanden in de Goudse wijk Oosterwei, waar ‘Marokkaans tuig’ de ‘ kolonisatie van Nederland’ zou hebben ingezet.