of 63966 LinkedIn

Bart Jan Spruyt

Bart Jan Spruyt (1964) promoveerde als historicus in Leiden en was in de jaren negentig parlementair verslaggever in Den Haag.
In december 2000 richtte hij samen met enkele vrienden de conservatieve Edmund Burke Stichting op, waarvan hij in oktober 2002 directeur werd.
Sinds de zomer van 2006 is hij gevestigd als zelfstandig publicist, en werkte hij o.a. voor het weekblad Opinio. Behalve een tweewekelijkse column voor Binnenlands Bestuur schrijft hij voor Elsevier en HP/De Tijd.
Hij is tevens als senior research fellow aan Nyenrode Universiteit verbonden (vakgroep Social Venturing Entrepreneurship).

 • Majesteit en de goddelijke kale

  3 reacties

  In haar Kersttoespraak heeft koningin Beatrix een slogan geformuleerd die, als ik het goed zie, een correctie is op de slogan waarmee Pim Fortuyn tien jaar geleden het populisme in Nederland introduceerde.

 • Kerstfeest met het CDA in Rotterdam

  1 reactie

  Het ontbrak er nog maar aan dat er sneeuw lag, maar verder was de idylle bijna compleet: een haventje met grachtenpanden die in de donkere avond heel gedistingeerd pittoresk staan te wezen, en een oude, monumentale kerk waarvandaan de Pilgrim Fathers in 1620 naar Amerika vluchtten. Deze avond is de Pelgrimvaderskerk in Delfshaven gehuurd door het CDA Rotterdam voor een kerstviering.

 • Liever polderen dan verbieden

  4 reacties

  De Eerste Kamer heeft in de nacht van dinsdag op woensdag uitgesproken dat het verbod op de rituele slacht – zoals bepleit in een initiatiefwetsvoorstel van de Partij voor de Dieren dat de Tweede Kamer dit voorjaar al had aangenomen- geen doorgang moet vinden. De vrijheid van godsdienst is toch belangrijker, zo stelden de dames en heren senatoren, dan het leedwezen om verondersteld dierenleed.

 • Betuttelt Bijsterveldt?

  2 reacties

  De oproep van minister Marja van Bijsterveldt van Onderwijs aan ouders om hun kinderen in hun schoolcarrière meer bij te staan, heeft veel debat losgemaakt.

 • Remming

  3 reacties

  Dat conservatisme, kunnen we daar nog iets mee?

  Het woord ‘conservatisme’ heeft altijd veel misverstanden en weinig sympathie opgeroepen. Conservatisme staat voor het verzet tegen vooruitgang en emancipatie, voor een achterhoedegevecht dus, uitgevoerd door de verliezers. 

 • In debat met GroenLinks

  1 reactie

  Onlangs raakte ik in Amsterdam in debat met een senator van GroenLinks, de theoloog Ruard Ganzevoort. Wij troffen elkaar aan de Vrije Universiteit waar vorige week vrijdag het 40-jarig bestaan werd herdacht van een instituut dat de geschiedenis van het protestantisme in Nederland bestudeert. Stelt het nog wat voor, dat protestantisme? Dat was de vraag die op een heus congres centraal stond. Met Ganzevoort zat ik in een sessie die die vraag voor de politiek moest beantwoorden.

 • Katwijkse kastijdingen

  16 reacties

  Een nieuwslezer bracht het voor de radio met een sombere ernst alsof hij berichtte over een ernstig ongeval waarbij vele doden waren gevallen. Maar het ging over Katwijk, daar was een dominee die had gezegd dat je ‘zondige’ kinderen gerust mocht ‘kastijden’.

 • Ondernemen en duurzaamheid

  1 reactie

  Aanstaande vrijdag ga ik iets doen wat ik nog nooit heb gedaan: ik hijs me in rokkostuum om als paranimf een bevriende promovendus bij te staan. Die promovendus is Henk Kievit en hij hoopt zijn doctorsgraad aan Nyenrode Business Universiteit in Breukelen te behalen.

 • Het ging dus helemaal niet over Mauro

  3 reacties

  En zo moet het CDA met een bloedneus in de hoek van de boksring blijven zitten: saved by the bell, dat wel, niet knock-out, met de schrik vrijgekomen, maar niet vergund om de ring met opgeheven hoofd te verlaten.

 • Tolerantie

  3 reacties

  De fracties van de Eerste Kamer leveren vandaag (dinsdag 25 oktober) schriftelijk hun standpunt voor of tegen een verbod op de rituele slacht in. Wordt de ruimte voor godsdienstvrijheid alleen nog maar bepaald door de electorale angst voor moslims?

 • Voorzittersreisje

  2 reacties

  Het is een toevallige maar ook wel mooie samenloop van omstandigheden. Juist op het moment dat het Nederlandse team in Panama wereldkampioen honkbal werd – met voor een groot deel Antilliaanse Nederlanders als belangrijkste spelers – bezoeken de voorzitters van de Tweede Kamerfracties de zes eilanden van Caraïbisch Nederland.

 • Monarchie

  1 reactie

   De Tweede Kamer bespreekt deze week de begroting van het ministerie van Algemene Zaken en komt zo dus ook over het Koninklijk Huis te spreken. Gisteravond zond de NOS het Monarchiedebat uit, waarin het ook al ging over de toekomst van het Koninklijk Huis.

 • Donner

  24 reacties
  Piet Hein Donner moet het dus gaan worden: vice-president van de Raad van State en daarmee onderkoning van Nederland. In die functie wordt hij de belangrijkste adviseur van de koningin (die officieel voorzitter van de Raad is), dan wel, op (korte) termijn, van Willem IV.
 • Lokale kracht

  6 reacties
  'De maatregelen van het kabinet zijn erop gericht mensen in hun kracht te zetten.' Premier Mark Rutte zei het bij de presentatie van de regeringsverklaring en vorige week, tijdens de algemene politieke beschouwingen, zei hij het weer.
 • De stand van het land

  14 reacties

  Donderspeech van Bart Jan Spruyt bij het Binnenlands Bestuur debat 'Alles over de schutting', uitgesproken op dinsdagavond 20 september in De Balie te Amsterdam.