of 63966 LinkedIn

Arjo Klamer

Arjo Klamer is hoogleraar Economie van Kunst en Cultuur aan de Erasmus Universiteit Rotterdam en Wethouder Sociale Zaken en Participatie in Hilversum. Na het behalen van zijn doctorsgraad heeft hij gedoceerd aan Wellesley College en George Washington University in de VS. In 1984 kreeg zijn boek Conversations with Economists wereldwijd veel aandacht.
Het boek Speaking of Economics gaat verder in op de fundamentele verschillen in zienswijzen binnen de economische wetenschap. In zijn laatste boek Doing the Right Thing: A Value Based Economy formuleert Klamer zijn op waardes gebaseerde economie, die leidt tot een herinterpretatie van concepten als rijkdom en armoede. Deze ideeën zijn ook nauw verbonden met hoe hij zijn wethouderschap invult.

 • Politiek gaat te veel over geld

  2 reacties

  In bestuurlijke gesprekken gaat het uiteindelijk vooral over geld. Hoogtepunten van het jaar zijn de besprekingen van de kadernota’s, begrotingen en jaarafrekeningen. Wat dan telt, is het getal onder de streep. Het is een teken van een gefinancialiseerde werkelijkheid, waarin betekenis, waarde en resultaat in monetaire eenheden gemeten worden.

 • Hoe zielig zijn wethouders?

  1 reactie

  "Dat je het zo lang hebt uitgehouden!" "Hoezo?" "Nou, dat iemand als jij dat geneuzel van de plaatselijke politiek drie jaar kan uitstaan verrast me." Dit was een variant van de meewarige reacties die ik kreeg toen ik wethouder werd. Standaard was de vraag: "Bevalt het je wel?"

 • Het panacee van lokale munten

  4 reacties

  Het zou wel eens een rage kunnen worden: de introductie van lokaal geld. In Hilversum en Bussum zijn een aantal mensen bezig met het ontwikkelen van de Gooise gulden. Zowel als wethouder sociale zaken en als econoom ben ik geinteresseerd.

 • De kloof tussen wetenschap en beleid

  4 reacties

  Maandag geef ik college. Dat doe ik op de Erasmus Universiteit. Dinsdag heb ik college in  het raadshuis in Hilversum.

 • De regio: hoezo democratisch?

  6 reacties

  Toen ik met het wethouderschap begon vorig jaar mei, ontdekte ik dat we in Nederland een extra bestuurlijke laag hebben. Naast de drie bekende overheidslagen—nationaal, provinciaal en gemeentelijk- is er dus nog één. Vraag ik mensen buiten de gemeentelijke overheid hiernaar, dan hebben ze geen flauw idee waar ik op doel. En daaronder zijn collega-hoogleraren.

 • Sturen op waarden en kwaliteiten

  3 reacties

  Eén van de urgente kwesties die zowel nationaal als internationaal spelen is de waardering en daarmee de evaluatie van culturele en maatschappelijke organisaties, van evenementen en van festivals. Overheden en fondsen zijn naarstig op zoek naar betere manieren van waardering en evaluatie. Ze vragen organisaties allerlei informatie, hebben advies commissies van deskundigen, maar bevredigend is die aanpak alleszins. In Nederland zijn ‘maatschappelijke effecten’ in. Maar wat zijn die en wat hebben die te maken met de missie van de organisaties en activiteiten?

 • Revolutie in overheidsland

  6 reacties

  Veel gemeenteambtenaren, en vooral zij die werken voor Sociale Zaken, zijn zich nu wel bewust dat hun werkwijze drastisch aan het veranderen is. Na jarenlang gedacht en gesproken hebben alsof de overheid een bedrijf is en in een markt opereert (publiek management heet dat), heeft de overheid de samenleving ontdekt.

 • Weg met de klant

  12 reacties

  Stel u bent de klant. U gaat naar de winkel waar u de klant bent. Hoe zou het zijn als de winkel u eerst om allerlei gegevens vraagt?  Wat als u bij de kassa vervolgens een bedrag uitbetaald krijgt?  Alleen als blijkt dat u de gegevens onjuist heeft ingevuld, kan het gebeuren dat u degene bent die aan de kassa betaalt. U krijgt dan geen dank voor uw klandizie maar eerder een bestraffend woord. Merkwaardige winkel niet? Een uiterst merkwaardige transactie ook.

 • Weinig kans voor wetenschap in bestuur

  5 reacties

  In hemelsnaam, waar begin ik aan? Dat was de vraag die in me opkwam toen ik het wethouderschap werd ingezogen. Ik had mijn handen vol aan mijn hoogleraarschap met een tiental promotiestudenten en was bezig met een veelbelovend Quality Impact Monitor. En ik had een boek af te maken.