of 64621 LinkedIn

Annette Roeters

Drs. A.S. (Annette) Roeters (1954) is sinds februari 2015 Algemeen Directeur van de Raad voor de Kinderbescherming. Daarvoor was zij onder andere Inspecteur-generaal van het Onderwijs bij het ministerie van Onderwijs Cultuur en Wetenschap, lid van het College van Bestuur van de Vrije Universiteit van Amsterdam en vice-voorzitter resp. waarnemend lid van het College van Bestuur bij de Christelijke Hogeschool Windesheim. 
 

Annette Roeters studeerde Nederlandse Taal- en Letterkunde (doctoraal 1982) aan de Rijksuniversiteit Groningen.

 • Invloed van gemeenten

  Reageer

  Een wethouder die Jeugd in de portefeuille had en ik, hadden het voornemen om een dag van stoel te ruilen: zij een dag algemeen directeur van de Raad voor de Kinderbescherming, ik een dag wethouder van een gemeente met ongeveer 40 000 inwoners. Omdat dat voornemen door allerlei praktische zaken niet uitvoerbaar leek, besloten we op zijn minst een dag met elkaar mee te lopen, om zo toch op een andere manier kennis te maken met elkaars werk.

 • Scheiden is als verliefd zijn…

  1 reactie

  ‘Je kunt woede in een situatie van echtscheiding vergelijken met verliefd zijn,’ zei een raadsonderzoeker laatst tegen me. Mijn verbaasde gezicht kon haar niet ontgaan, dus ze legde het onmiddellijk uit. ‘Als iemand verliefd is, ziet diegene de mindere kanten van haar geliefde helemaal niet. Hetzelfde geldt voor woede bij een echtscheiding jegens de partner. Alle positieve eigenschappen zijn onzichtbaar geworden, zelfs als je iemand op de goede kanten van zijn of haar ex-partner wijst. Nuchter nadenken lukt niet meer. Er is een zekere blindheid ontstaan.’

 • Filmtips

  Reageer

  Toen ik laatst de prachtige Italiaanse film Il meglio gioventu nog een keer had bekeken, bedacht ik me hoeveel filmklassiekers er zijn met ouders en kinderen als dragend thema. Ik denk aan Kramer versus Kramer met een jonge Dustin Hofmann als vader die moet leren voor zijn zoontje te zorgen. En – nog een Italiaanse- La Vita e Bella, waarin een vader het leven voor zijn zoon in het concentratiekamp zo gewoon mogelijk wil houden.

 • 3410 jongeren

  Reageer

  ‘Proef aanpak schoolverzuim krijgt landelijk vervolg’, lees ik 16 augustus op de website van omroep Brabant. Mijn hart maakt een sprongetje. En niet alleen omdat dat onderwerp mij aan het hart gaat als voormalig inspecteur generaal van de onderwijsinspectie. Maar zeker ook omdat we bij de Raad voor de Kinderbescherming zien wat een wereld aan ellende er achter een schoolverzuimer schuil kan gaan. 

 • De vuistregels van Dirk

  Reageer

  Over privacy valt veel te zeggen. Vaak als we het er met elkaar over hebben, wordt het onderwerp al snel vanuit een juridische invalshoek beschouwd. We praten dan bijvoorbeeld over de Wet Datalekken, of in de Jeugdzorg over het gebruik van CORV: een systeem dat veilig berichtenverkeer tussen ketenpartners waarborgt.

 • Honger naar kennis

  Reageer

  ‘Zo, dat waren de regels. Dan gaan we nu over naar de realiteit’. Het is een uitspraak van Loesje, maar vooral realiteit voor professionals die dagelijks bezig zijn met het beschermen van kwetsbare kinderen. Zoals de raadsonderzoekers van de Raad voor de Kinderbescherming.

 • Kijken naar andere oplossingen

  1 reactie

  ‘Ruim 400.0000 minderjarigen maken deel uit van een gezin met een laag

  Inkomen,’ lees ik in de Jeugdmonitor 2015. En noem het beroepsdeformatie, maar meteen verplaats ik me in de situatie van deze kinderen. Tegen welke problemen lopen zij aan? Armoede is namelijk overduidelijk een risicofactor waar het gaat om de ontwikkeling van kinderen en –ook- kindermishandeling.

 • Als er niet over wordt gesproken, is het er niet

  1 reactie

  Begin oktober organiseerde de regio Amsterdam van de Raad voor de Kinderbescherming een congres over kinderen van ouders met psychiatrische problematiek. Een belangrijk thema omdat in ongeveer 35 procent van de onderzoeken die wij doen, sprake is van een ouder met psychiatrische problematiek. Onderdeel van het programma was de film ‘Lieve mama’ van filmmaakster Sophie. Een film over haar zoektocht naar hulp voor haar en haar moeder, die kampt met psychische problemen.

 • De zachte Buddha en het harde graniet

  1 reactie

  ‘Misschien moeten we minder op zoek naar signalen van radicalisering, zoals de lange baard of de halflange hoofddoek, maar meer naar mensen die klem zitten,’ zei Hoogleraar terrorisme Edwin Bakker vorige maand in de Volkskrant. Die opmerking is me uit het hart gegrepen. Radicalisering is een containerbegrip geworden.

 • Expertise opbouwen

  Reageer

  De Jeugdwet, waarin geregeld is dat gemeenten verantwoordelijk zijn voor het hulp- en zorgaanbod voor ‘hun’ kinderen, is inmiddels ruim een kwartaal in werking.  De Raad voor de Kinderbescherming gelooft in deze verandering, waarbij hulp voor kinderen die dat nodig hebben, dicht bij huis wordt georganiseerd. Tegelijkertijd moeten we, zeker in deze vroege fase van de transformatie, alert blijven. Veel organisaties en instanties hebben te maken met nieuwe materie en een veranderende rol. Ook voor gemeenten is een deel van de verantwoordelijkheid nieuw, en groot.