of 59794 LinkedIn

Cohen gaat homostellen trouwen op GayPride

1 reactie
Vijf Amerikaans-Nederlandse homostellen worden dit jaar op de GayPride in de echt verbonden. Organisator ProGay wil daarmee een signaal afgeven aan de Verenigde Staten, waar de discussie over het homohuwelijk hevig woedt.

Aanmeldingen nodig
Als ambtenaar van de burgerlijke stand treedt burgemeester Job Cohen op, die in 2001 het eerste huwelijk tussen paren van gelijk geslacht sloot. De huwelijken zullen worden gesloten op een boot, die voor de gelegenheid is omgedoopt tot officiële trouwlocatie. Het is nog niet bekend wie de stellen zijn: geïnteresseerden kunnen zich aanmelden via de website i-do-iamsterdam.nl. Een van de twee moet Nederlands staatsburger zijn, de ander Amerikaans.

 

Burgerrechten
Voorzitter Frank van Dalen van Pro Gay: ‘Juist nu er in de VS zoveel debat is over het homohuwelijk, willen we beelden de wereld insturen met de boodschap: kijk, hier kan het. We zijn benieuwd hoe Amerika hierop reageert als zo’n stel zich daar vestigt. Hoe gaan ze om met familierecht, erfrecht, pensioenrecht? Hopelijk ontbrandt er een politieke strijd.’

 

400 jaar Amsterdam - New York
Een andere aanleiding om juist dit jaar transatlantische signalen uit te zenden, zijn de 400-jarige betrekkingen tussen Amsterdam en New York. In juni zal wethouder van cultuur Carolien Gehrels meelopen in de NewYorkse gaypride. Ook daardoor, hoopt ProGay, zal de aandacht wordt gevestigd op het Nederlandse progressieve homobeleid.

 

Obama
Onder de nieuwe president is meer mogelijk dan onder zijn voorganger, denkt van Dalen, ook al heeft Obama zich nooit een uitgesproken voorstander van het homohuwelijk betoond. ‘Bush werkte het tegen. We vragen ons af of Obama het niet gewoon zal laten gebeuren.’

 

Half miljoen bezoekers
De GayPride vindt dit jaar plaats van 26 juli tot 2 augustus en trekt altijd veel bezoekers. Vorig jaar trok de traditionele botenparade zo'n half miljoen bezoekers.

 

Verstuur dit artikel naar Google+

Vacatures

Dossier: coronavirus

Afbeelding

 

In dit dossier leest u alle artikelen van Binnenlands Bestuur over het coronavirus.