of 61441 LinkedIn

Van bijstand naar werk? Coaching werkt!

Willem Joustra 4 reacties

Wat is er mooier dan een samenleving waarin iedereen meedoet? Een samenleving waarin wederkerigheid centraal staat en elk individu gelukkig is. Omdat iedereen bijdraagt, nuttig is, dankbaar is voor de aanwezigheid en inzet van de ander. Reden voor de gemeente Wijk bij Duurstede om te kiezen voor een baanbrekende aanpak. In begeleide leer-/werkplekken krijgen mensen ervaring en structuur. En uitzicht op een baan.

De route van werkloosheid naar werk loopt in Wijk bij Duurstede steeds vaker via de leer-/werkplekken van Schoon Wijk, een initiatief waarbij deelnemers onder begeleiding ervaring opdoen met onder meer groenonderhoud en het schoonhouden van de openbare ruimte. Werkzaamheden die geen doel op zich zijn, maar vooral een middel om weer een dagritme te krijgen, mee te draaien, structuur en zelfvertrouwen te krijgen. Dat er maatschappelijk nuttig werk wordt verricht, maakt het voor de samenleving extra interessant.

 

De doelgroep is een brede mix: participatiewet, zorg (wmo/wlz), garantiebanen, vrijwilligers, schoolverlaters en jeugd. Deze ontschotting vraagt ook van de gemeente om ontschot te denken tussen domeinen qua beleid en financiën.

 

Als wethouder sta ik voluit achter deze aanpak. Een aanpak waarbij gemeente en sociale ondernemers samenwerken, hun nek uitsteken. Een aanpak ook die in de praktijk blijkt te werken. In twee jaar tijd hebben vijf bijstandsgerechtigden via deze route een betaalde baan gevonden en zijn tien jongeren via een stage- of leerwerplek en aanvullende projecten teruggeleid naar school. Mensen die kort geleden nog op de bank hingen, staan nu weer vol zelfvertrouwen en trots in het leven. Op eigen benen. Niet meer afhankelijk van een uitkering.

 

De kracht van deze aanpak? De resultaten van de werkzaamheden zijn tastbaar én waardevol voor anderen. Dat versterkt het zelfbeeld van de deelnemer. Bovendien brengt het werkritme ‘rust en regelmaat’. Het helpt om op tijd op te staan, je tanden te poetsen, buiten aan de slag te gaan en weer tevreden uit te rusten.

 

Het geheim van het succes zit ook in een nauwe samenwerking tussen de betrokken partijen: gemeente, sociale ondernemers én uiterst gemotiveerde en empathische werkbegeleiders, die oprecht begaan zijn met mensen. Deelnemers en werkbegeleiders klaren telkens weer samen een klus. En bouwen een band op. Dat geeft kracht.

 

Er is plek voor veel meer mensen. Goed dus om deze aanpak nog meer onder de aandacht te brengen van de Regionale Sociale Dienst, die voor de participatiewet de voorselectie doet en meer mensen bij Schoon Wijk mag aanmelden.

 

Zo’n vernieuwende aanpak vraagt om vernieuwend denken. Een mindset waarbij we niet meer denken in doelgroepen en hokjes, maar uitgaan van het individu. Als een mens zich nuttig, gewaardeerd en onafhankelijk voelt, is dat pure winst. Wederkerigheid is de sleutel. Daarvan ben ik overtuigd. Iedereen doet mee, participeert. Laten we uitgaan van zelfredzaamheid, van de kracht van de mens, en hem of haar waar nodig ondersteunen. Het gaat erom dat mensen op de juiste plek komen. En daar goed begeleid worden. Maatwerk dus, en relaties opbouwen. Laten we de stap zetten naar vernieuwend denken.

 

Willem Joustra, wethouder in Wijk bij Duurstede

Verstuur dit artikel naar Google+

Reageer op dit artikel
Even geduld a.u.b.

Reactie op dit bericht

Door Trevor op
Als je structureel iets tegenover zorg voor kinderen, mantelzorg, vrijwilligerswerk etc. wil zetten dan focus je niet meer op betaald werk. Dan kies je voor een vorm van baisinkomen.

Ik begrijp van de andere reacties dat de schrijver vvd-lid is. Het zal hem misschien verbazen dat Gerrit Zalm in zijn tijd als directuer CPB een toekomststudie met onder meer een scenario met een basisinkomen heeft doorgerekend. Met prachtige resultaten.

https://www.cpb.nl/publicatie/nederland-drievoud …
Door Alex op
Een typisch VVD praatje, en wederkerig is de VVD niet bepaald voor mensen in de bijstand. Te vaak worden mensen weggezet als Losers, hufters en potentiële Fraudeurs door de VVD. De heer Joustra is namelijk lid van deze partij, en dit stukje tekst doet erg denken aan de speech van Dijkhoff.
Door Hans (afdelingsmanager) op
Kotsmisselijk word ik van deze zelf-promotie. Beste BB, laat hem in ieder geval betalen voor deze advertorial. Tot slot: de beste Joustra komt nog altijd uit Sneek, nl. die van de Weduwe!
Door wendy op
Typisch succesverhaal van een wethouder .Dat het zelfvertrouwen van honderden mensen die verplicht voor een uitkering werken volledig de grond ingeboord wordt zal u wel ontgaan zijn En al die subsidieslurpende sociale ondernemers die graag gebruik maken van gratis handjes moeten maar eens leren hun eigen broek op te houden .Lukt dat niet dan hebben ze geen bestaansrecht. U vergeet ook dat al die zogenaamde werkplekken gewoonweg verdring van betaalde banen is. Meedoen kan leuk zijn maar wat telt is een betaalde baan. Die 5 die het zover geschopt hebben hadden dit waarschijnlijk ook zonder "leerwerkplek" bereikt. En wat een vooroordelen heeft u over mensen met een bijstandsuitkering! Alsof ze het wekkertje niet meer zetten hun tanden niet poetsen en de hele dag op de bank hangen.