of 63908 LinkedIn

CDA grote verliezer in waterschapsbesturen

Het CDA maakt een vrije val in de dagelijkse besturen van de waterschappen. Was die partij na de vorige waterschapsverkiezingen van 2015 nog in 19 coalities vertegenwoordigd; na de verkiezingen van afgelopen mei blijft de teller steken op 12.

Het CDA maakt een vrije val in de dagelijkse besturen van de waterschappen. Was die partij na de vorige waterschapsverkiezingen van 2015 nog in 19 coalities vertegenwoordigd; na de verkiezingen van afgelopen mei blijft de teller steken op 12. 

Minder waterschappen

Het CDA boekte dit voorjaar met 12,7 procent van de stemmen een slecht verkiezingsresultaat. Dat was in 2015 nog 15,0 procent. De terugval van het CDA in het aantal dagelijks besturen wordt verder versterkt door het, vanwege fusies, teruggelopen aantal waterschappen. Van de 24 waterschappen van 2015 zijn er nu nog 21 over. Daarnaast deed de partij in Limburg mee onder de naam Waterbelang (en kwam zo in één dagelijks bestuur).  

PvdA wint

Ook de twee partijen die het best in de nieuwe dagelijkse besturen zijn vertegenwoordigd,  Ongebouwd en Water Natuurlijk, gingen er per saldo op achteruit. Beide partijen hebben in 15 besturen zitting, waar dat vier jaar geleden nog 19 (Ongebouwd) en 17 (Water Natuurlijk) was. De enige grotere partij die significante invloed in waterland wint, is de PvdA. De sociaaldemocraten zijn duidelijk beter in de nieuwe dagelijkse besturen vertegenwoordigd (van één op vier naar één op drie). Een opmerkelijk resultaat, aangezien de PvdA bij de waterschapsverkiezingen 0,2 procent verloor.  


Onderzoek geborgde zetels
Op verzoek van de Tweede Kamer doet minister Cora van Nieuwenhuizen (Infrastructuur en Waterstaat, VVD) opnieuw onderzoek naar het systeem van geborgde zetels. Daardoor zijn natuurorganisaties, boeren en bedrijven ongeacht de verkiezingsuitslag nu nog van een (of meer) zetels in het algemeen bestuur van elk waterschap verzekerd. Ook in 2015 vond op verzoek van de Kamer al een dergelijk onderzoek plaats, zonder dat het grote veranderingen opleverde. Van Nieuwenhuizen heeft aangegeven in 2020 met een advies te komen.

Zeer verdeeld
Voorzitter Rogier van der Sande van de Unie van Waterschappen wil zich nog niet te veel uitlaten over het nieuwe onderzoek. ‘Het onderwerp geborgde zetels ligt zeer verdeeld, ook binnen de waterschappen. Ik merk dat het kiessysteem op dit moment goed werkt. Je hebt de betrokkenheid van verschillende groepen gewaarborgd die een sterk belang bij het werk van het waterschap hebben, maar qua aantal stemmen ondervertegenwoordigd zijn. Als je iets aan het systeem wilt veranderen, moet het wel beter worden.’ 

Tevredenheid
Verder blikt Van der Sande met tevredenheid op de verkiezingen terug. Vooral vanwege de sterk gegroeide opkomst van meer dan 51 procent (was ruim 43). ‘Dat is een overwinning voor de democratie. Ik merkte al in de aanloop dat er ongelooflijk veel aandacht voor was. Kwam het door de droge zomer? Ik weet het niet. De belangrijkste winst: meer mensen weten wat de waterschappen doen en ook hoe belangrijk hun eigen rol daarin is. Dat is mijn afdronk van de verkiezingen.’

Verstuur dit artikel naar Google+

Vacatures

Dossier: coronavirus

Afbeelding

 

In dit dossier leest u alle artikelen van Binnenlands Bestuur over het coronavirus.