Advertentie
carrière / Nieuws

Zieke werkloze wordt beter door werk

Werklozen voelen zich snel stukken beter als ze weer aan de slag gaan, blijkt uit nieuw promotie-onderzoek waar Intermediair over schrijft. Dat heeft belangrijke gevolgen voor de praktijk: een slechte gezondheid hoeft geen reden meer te zijn om thuis te blijven zitten.

25 oktober 2010

Minder beperkt

Werklozen met fysieke en psychische klachten blijken zich snel stukken beter te voelen zodra ze in een betaalde baan aan de slag kunnen. Ook functioneren ze dan beter in hun sociale omgeving en voelen ze zich minder beperkt door hun emotionele en/of lichamelijke kwalen. Merel Schuring volgde voor haar promotie aan de Erasmus Universiteit Rotterdam gedurende zes maanden duizend Rotterdammers met een bijstandsuitkering. Van deze groep ging vijftig man (weer) aan het werk. Het ging hen al gauw vooral geestelijk stukken beter dan hun thuiszittende voormalige lotgenoten.

Het onderzoek betrof niet alleen lager opgeleiden (57 procent); 35 procent was middelbaar of hoger opgeleid. Alle klachten werden serieus genomen, ‘ook of juist de vage'. ‘Dat mensen met mentale klachten zich psychisch beter voelen als ze aan het werk zijn, was al bekend uit de literatuur. Maar uit mijn onderzoek blijkt nu dat ook werklozen met lichamelijke klachten zich beter gaan voelen. Dat is nieuw.'

Consequenties voor de praktijk

Dit heeft belangrijke consequenties voor de praktijk, aldus Schuring. Een slechte gezondheid werd gezien als een belemmering om aan het werk te gaan. Het beleid was er dan ook voornamelijk op gericht mensen eerst gezond te maken en vervolgens aan een baan te helpen. Dat leverde echter weinig aansprekende resultaten op. De meeste werklozen bleven werkloos. Het focussen op werk geeft daarentegen ‘gezondheidswinst', aldus Schuring.

Ze onderzocht in dit verband ook een ‘gezondheidsbevorderingsprogramma', gericht op beter eten en meer bewegen, maar dat bleek niet aan te slaan, ook omdat het programma niet bleek aan te sluiten op andere activiteiten om de werkloze aan een baan te helpen. Werken was ook hier de betere therapie.

Nieuwe methode
Schurings conclusies bieden een handvat voor een nieuwe aanpak: werk eerst, gezondheid later. De vier grote steden, Amsterdam, Rotterdam, Den Haag en Utrecht, gaan de komende jaren experimenteren met deze nieuwe methode om werklozen terug te brengen op de arbeidsmarkt. ‘Het project wordt geëvalueerd door het Erasmus Medisch Centrum, waarbij ik ook betrokken ben.' De resultaten zullen over ongeveer vier jaar bekend zijn.

Reacties: 1

U moet ingelogd zijn om een reactie te kunnen plaatsen.

dre / bestuur
Als het werk niet naar de zin is ga wat anders zoeken je wordt er allen beter van.
Uw emailadres wordt enkel gebruikt om mogelijk contact met u op te nemen naar aanleiding van uw bericht en is enkel zichtbaar voor de redactie.
Advertentie