carrière / Partnerbijdrage

Nu van Werk naar Werk biedt nieuwe kansen

Nu van Werk naar Werk biedt nieuwe kansen. Wat kun je doen en bovenal wat mág je doen?

05 november 2021
Van-werk-naar-werk.png

Goed personeel is onmisbaar. Het is het kapitaal van de organisatie. Soms komt het voor dat er een mismatch is (ontstaan) tussen werknemer en werkplek. Dat kan leiden tot een onprettige werkervaring en uiteindelijk tot (langdurig) verzuim. Ook kan personeel arbeidsongeschikt raken, om welke reden dan ook, en maakt het bedrijf extra kosten. Nu van Werk naar Werk biedt de oplossing. Samen met de werkgever en werknemer werken zij eraan om een schijnbaar uitzichtloze situatie om te zetten naar nieuwe kansen, perspectief en werkplezier. Zij zijn er namelijk van overtuigd dat er voor iedereen passend en leuk werk te vinden is.

Een arbeidsovereenkomst is ooit het begin geweest van een mooie samen-werking. Na het ondertekenen van het contract wordt het glas geheven en getoost op een mooie tijd. Na de “witte broodsweken” verandert het geluksgevoel van het hebben van een droombaan naar een gewoonte van werken en samenwerken. Levensgebeurtenissen beïnvloeden de gemoedstoestand van zowel de werk-gever als de medewerker en als er teveel veranderingen zijn op het werk, of thuis, kunnen de eerste scheurtjes ontstaan in het mooie “huwelijk”. Er kan zelfs zo’n verschil van inzicht ontstaan dat er een vertrouwensbreuk ontstaat die leidt tot een onoverbrugbaar verschil van inzicht.

Wat kun je dan doen en bovenal wat mág je doen?
Het ontbinden van een huwelijk lijkt wat makkelijker te realiseren dan het ontbinden van een arbeidsovereenkomst. De Wet Arbeidsmarkt in Balans (januari 2020) heeft als doel om het ontbinden van arbeidsovereenkomsten te vereenvoudigen. De praktijk blijkt lastiger dan de goede intenties van deze wet. Mensen begeleiden van werk naar werk. Dat is wat Nu van werk naar Werk doet, maar dan net even anders. Zij nemen arbeidscontracten over van arbeidsongeschikte, maar ook gezonde werknemers die niet (meer) op hun plek zitten. Dit houdt in, directe vrijwaring van werkgeversverplichtingen en een ontslag volgens de richtlijnen van het UWV. Nu van Werk naar Werk regelt dit met de verzekeraar. Dit bespaart de ondernemer kosten, zorgen en tijd bevorderd een gezonde werkomgeving. De werknemer behoudt de zekerheid van een inkomen, krijgt weer perspectief en de mogelijkheid om door te stromen naar passend werk. Dit gebeurt door middel van intensieve begeleiding en om- of bijscholing.

Een voorbeeld
Marian is 59 jaar oud. Zij werkt al 30 jaar in deze organisatie en heeft vele verschillende functies vervuld. Zij heeft nu drie re-organisaties meegemaakt en is van huis uit een aanpakker die moeilijk zaken kan overlaten aan anderen omdat ze uitgesproken ideeën heeft over wanneer iets goed genoeg is. Dit heeft in het verleden al eens tot wat botsingen geleid, maar tot nu toe zijn alle partijen er altijd goed uitgekomen en heeft het tot verbeteringen van de werkprocessen geleid.

Maar het laatste jaar is Marian mantelzorger voor haar zieke moeder geweest. Omdat ze thuis geen partner heeft, komt veel op haar eigen schouders neer, is ze steeds vaker erg moe, voelt ze zich alleen en neemt ze zaken steeds zwaarder op.

Haar team waardeert haar enorm, maar kan haar wispelturige, emotionele en soms agressieve gedrag de laatste tijd niet meer opvangen.

En dan barst de bom. Uit het niets kan Marian niet meer stoppen met huilen. Ze wordt door haar inmiddels vierde (in 1 jaar tijd) leidinggevende naar huis gestuurd. Daar blijkt dat ze helemaal “op” is. Ze kàn niet meer. En ze meldt zich ziek. Na negen maanden thuis gezeten te hebben om weer op adem te komen probeert ze samen met de bedrijfsarts een aantal dagen op therapeutische basis te komen werken. Maar op haar eigen afdeling blijkt ze niet meer te kunnen werken: er is inmiddels een nieuwe oplossing en de werkprocessen interesseren haar niet meer. Ze wordt onmiddellijk weer doodmoe als ze daar is. Samen met haar werkgever en de bedrijfsarts wordt naar een andere werkplek gezocht. Maar Marian blijkt zich niet meer thuis te voelen in de organisatie: ze lijkt wel een vreemde. Er is zoveel gebeurd, zoveel veranderd voor haar. Ze snapt het zelf ook nauwelijks meer. Maar ze kan niet re-integreren, wat ze ook probeert.

Dan dient zich een nieuw initiatief aan. Van buiten de organisatie. De vrouw van het bureau vertelt over dit initiatief en de organisatie besluit na overleg met Marian om het arbeidscontract over te laten nemen door Nu van Werk naar Werk. Deze zorgt voor de juiste begeleiders. Hierdoor krijgt ze een nieuwe kijk op haar leven en op haar wens haar werkende bestaan anders in te vullen dan ze tot nu toe kende, heeft gedaan. Doordat er op ontspannen en creatieve wijze met haar onderzocht wordt waar haar talenten en kwaliteiten liggen, merkt ze dat haar energie en zin steeds sneller terug komen in haar leven. Ze besluit, na gezamenlijk onderzoek en gedegen gesprekken hierover met haar begeleiders, een gewaagde stap te nemen en ze begint haar eigen bloemenwinkel. Iets waar ze als kind van droomde maar dat ze helemaal kwijt was geraakt.

Plaats als eerste een reactie

U moet ingelogd zijn om een reactie te kunnen plaatsen.