Advertentie
carrière / Nieuws

Gemeentelijke vacatures: record op record

Bij gemeenten ligt het aantal vacatures hoger dan ooit. In het tweede kwartaal van dit jaar lag het aantal door gemeenten geplaatste vacatures zelfs 40 procent hoger dan een kwartaal eerder, en liefst 173 procent hoger dan in hetzelfde kwartaal in 2020.

27 augustus 2021
vacatures---pixabay.jpg
Pixabay

Bij gemeenten ligt het aantal vacatures hoger dan ooit. In het tweede kwartaal van dit jaar lag het aantal door gemeenten geplaatste vacatures zelfs 40 procent hoger dan een kwartaal eerder, en liefst 173 procent hoger dan in hetzelfde kwartaal in 2020. 

 

 

 

De sterke groei uit het vorige kwartaal zet daarmee volgens de tweede Vacaturemonitor 2021 van het A&O fonds Gemeenten door. En dat niet alleen, er is zelfs sprake van een versnelling in de groei. In het eerste kwartaal van 2021 lag de kwartaal-op-kwartaal groei namelijk nog op 29 procent.

Dat het jaar-op-jaar groeipercentage zo fors is, hangt volgens de onderzoekers samen met het feit dat het aantal vacatures als gevolg van de coronacrisis sterk terugliep in het tweede kwartaal van 2020. Maar daarbij geldt wel dat het aantal gemeentelijke vacatures zelfs ten opzichte van het eerste kwartaal van 2020 nu fors hoger ligt. ‘Dit duidt erop dat er meer gaande is dan alleen herstel.’

 

Flinke concurrentie

Met de terugkeer van de krapte krijgen gemeenten te maken met flinke concurrentie op de arbeidsmarkt. Andere sectoren trekken volgens de onderzoekers aan het gemeentepersoneel en met name jonge nieuwe medewerkers hebben de neiging soms na een aantal jaren weer te vertrekken. ‘Het is zaak vooral hbo-afgestudeerden in de richtingen die ook al voor de coronacrisis veel krapte toonden, zoals ruimtelijk/milieu, techniek, ict, financieel, ervoor te interesseren om bij de gemeente te komen werken.’ Er staan in die vakgebieden veel vacatures open. ‘Dat maakt dat het voor gemeenten meer nodig is om slim op de arbeidsmarkt te opereren. Goede actuele informatie over arbeidsmarktontwikkelingen kan de basis zijn voor keuzes op dit gebied’, zo luidt het advies

 

Stageplekken

Kijkend naar de top 10 waar de meeste vraag naar is, dan springt het grote aantal vacatures voor stage- en afstudeerplekken in het oog. Die vraag bleef een kwartaal eerder nog achter. Sterke groei is verder te zien in de vraag naar functioneel applicatiebeheerders (+80 procent). De beroepsgroep ‘freelancer’ is een nieuwe categorie. Maar net als bij stageplaatsen is onbekend waar het freelancewerk precies betrekking op heeft.

 

Reacties: 12

U moet ingelogd zijn om een reactie te kunnen plaatsen.

Pietje / HR
Extreem goede arbeidsvoorwaarden (ABP pensioen, 36 urige werkweek, maximaal thuiswerken, zekerheid van je baan) maar de cultuur is en blijft een ding, daar loopt menig mens op leeg.
Gerben
Zekerheid van je baan? No way! Nullijn Yes! Uitgeklede arbeidsvoorwaarden Yes!
de jong / ambtenaar
Wel grappig. Zoals u weet gaat niet de VNG maar vezameling wethouders onder leiding van de burgemeester van Apeldoorn over de CAO voor gemeenteambtenaren. Ik lees net de burgemeester en wethouders van Schiermonnikoog op eigen verzoek 10% salarisverhoging krijgen. Omdat het zo ingewikkeld besturen is op dat eiland. Schiermonnikoog is een prachtig eiland, maar om nou te zeggen dat het ingewikkeld besturen is daar... nou nee. Maar bestuurders zorgen goed voor elkaar, beter dan voor de ambtenaren die voor ze werken.
ambtenaar / ICT
Het helpt natuurlijk niet dat we al bijna 8 maanden zonder CAO zitten.....
W. van den Bosch
Dit is toch precies wat de VVD wil? Een kleine overheid. In de Verenigde Staten is dat een groot succes gebleken.
Nico uit Loenen / gepensioneerd rijksambtenaar
Het zou ook kunnen zijn dat gemeentes functioneren als een soort duiventil waar jonge werknemers het na minder dan een jaar al voor gezien houden en ze teleurgesteld het hele land doorreizen van gemeente naar gemeente, tevergeefs en op zoek naar een leuke werkplek met goede vooruitzichten....
henk
Is de gemeente toch nog ergens goed in
Hans / afdelingsmanager
Je zal toch ooit maar zijn aangesteld als projectleider verbinding A8-A9 (Zaanstad-Heemskerk). Daar wordt al dik 70 jaar aan gerekend, getekend, ontworpen, besloten, weer terug gedraaid, geëpibreerd en ga zo maar door. Arbeidsvreugde en doortastendheid als kernwaarden worden dan wel erg holle frasen op je rouwkaart; en zo zijn er talloze voorbeelden bij de overheid.
H Dreef
Het is onbegrijpelijk, een werkgever die zo goed betaald. Zo begaan is met de medewerker en die alle kansen geeft om carrière te maken.

Ik adviseer jonge mensen, werk een tijdje bij de gemeente doe ervaring op in je vakgebied en dan wegwezen naar een werkgever die je wel waardeert.

Het moet voor jongeren toch een afknapper zijn om het "loonbod" van de VNG te horen. Wie wil voor zo'n werkgever werken?

H. Wiersma / gepens.
Als je zo met je personeel omgaat als de gemeenten dan wordt het aantal vacatures (terecht) nog veel hoger. Hopelijk gaat de wal het schip nog eens keren.
bram
De eerdere reacties zouden gemeentebestuurders toch aan het denken moet zetten.

Gaat natuurlijk niet gebeuren want die zitten over een paar jaar elders, nog beter betaald, bij een hogere of semi-overheidsbedrijf dezelfde fouten te maken die ze al een dikke dertig jaar collectief maken.

Beter omgaan met en zuinig zijn op je personeel zou de norm moeten zijn. Geldt trouwens ook voor veel particuliere werkgevers, waar massaal het handwerk zwaar wordt ondergewaardeerd.
H. Wiersma / gepens.
Dit gaat op korte tot middellange termijn grote kwaliteitsproblemen opleveren bij de gemeenten. Wel de middelen van het Rijk voor het personeel ontvangen maar deze niet aan het personeel doorgeven en in de exploitatie stoppen kan natuurlijk niet.
Advertentie