carrière / Partnerbijdrage

De wondere wereld van digitale toegankelijkheid

Hoe navigeren mensen met een lichamelijke beperking online?

19 januari 2023
Header

Inclusie lijkt populairder dan ooit, maar eigenlijk is dat te zot voor woorden. Inclusie is namelijk altijd belangrijk geweest en zal dat nooit niet zijn. Toch gaat de term inclusie veel verder dan het beeld dat jij daar misschien van hebt. Heb je bijvoorbeeld ooit stilgestaan bij hoe mensen met een lichamelijke beperking online navigeren?

Martijn Halekor, onze eigen Front End Web Developer, besteedt aandacht aan inclusie binnen het online leerplatform van SkillsTown. Hij legt je graag het belang hiervan uit, aan de hand van het ontwerpproces achter WCAG (Web Content Accessibility Guidelines, ofwel Richtlijnen voor de Toegankelijkheid van Webcontent).

Even voorstellen…

“Ik ben verantwoordelijk voor het visuele en interactieve ontwerp van de user interface van het online leerplatform van SkillsTown. Denk hierbij aan knoppen, schuifjes en invoervelden. Je kunt mijn werk zien als de schakel tussen de eindgebruiker en het systeem aan de achterkant,” legt Martijn uit. “Binnen mijn vakgebied is de WCAG helaas een onderschoven kindje. Zonde, want met relatief weinig moeite kan je veel meer mensen bedienen met je digitale product.”

Om het ook voor de IT-leken onder ons begrijpelijk te houden, geeft Martijn een sprekend voorbeeld: denk aan een groot treinstation, ergens in het land. Dat station biedt oplossingen voor bijvoorbeeld blinden, doven en rolstoelgebruikers. Het komt er in de kern op neer dat websites en applicaties ook rekening moeten houden met een scala aan eventuele beperkingen, van welke aard dan ook.

De vier principes van toegankelijkheid binnen je website

De WCAG-richtlijnen kun je samenvatten in vier principes die, erg inclusief, met elkaar moeten samenwerken om tot een waardig resultaat te komen. Hieronder lichten we ze toe:

  • Je website moet waarneembaar zijn voor onder andere (kleuren)blinden/slechtzienden, doven/slechthorenden en mensen met epilepsie. Denk hierbij aan kleurgebruik, alternatieve teksten bij visuele media voor voorleessoftware en het beperken van flitsende animaties.
  • Een bedienbare website houdt in dat een website ook toegankelijk moet zijn via bijvoorbeeld alleen het toetsenbord. Martijn zegt: “Ik werk zelf heel graag met het toetsenbord, maar soms zijn websites hier niet voor geoptimaliseerd. Trek je muis er maar eens uit en probeer een dag lang alles op je computer te bedienen met slechts het toetsenbord. Dan kom je er snel achter hoe frustrerend het kan zijn voor iemand die géén keuze heeft.”
  • Het principe begrijpelijkheid slaat met name op het schrijven van teksten, het correct labelen van invoervelden en de juiste markering van de taal van een website. “Stel je eens voor dat een Engelse tekst wordt opgelezen door Louis van Gaal. Precies, dan weet niemand waar het over gaat!”
  • De robuustheid van een website kleurt een wat technischer verhaal, maar het komt erop neer dat de site foutloze programmatuur bevat en maximale compatibiliteit nastreeft met huidige en toekomstige browsers. Essentiële content en functionaliteit moeten toegankelijk blijven, ongeacht device of bedieningsmethode.

De grootste misvatting

De allergrootste misvatting rondom WCAG-richtlijnen, is dat mensen denken dat het alleen nodig is voor mensen met een beperking en dus hooguit vijftien procent van je doelgroep erbij is gebaat. “Daarmee onderschat je het belang van deze ontwerpprincipes, want voldoen aan deze richtlijnen biedt voordelen voor iedere eindgebruiker én maakt jouw product toegankelijker voor, je raadt het al, iedereen.”

We geven je wat voorbeelden

Bij SkillsTown houden wij rekening met de WCAG-richtlijnen, bij alles wat we maken binnen het online leerplatform. Martijn geeft je daarom een aantal voorbeelden:

  • “Voldoende contrast in kleurgebruik is noodzakelijk bij een inclusieve website. Het standaard kleurpalet is met zorg afgestemd, waarbij we rekening houden met de contrasteisen zodat tekst altijd goed leesbaar is. Daarnaast bieden we een hulpmiddel aan tijdens de personalisatie van het platform, waarmee je de contrastwaarde van je eigen merkkleur kunt controleren en indien nodig verbeteren.
  • We hebben onlangs ook de navigatiemenu’s verbeterd zodat je deze eenvoudig kunt bedienen met alleen het toetsenbord. Dat is een must wanneer je niet in staat bent om een muis te gebruiken.
  • Tot slot hebben we in ons ontwerpproces een periodiek overleg met onze copywriters opgenomen, zodat we kunnen garanderen dat alle knoppen, schuifjes en menu’s duidelijk gelabeld zijn en niet voor verwarring kunnen zorgen.”

Hoe zit het met jouw website?

Wil jij digitaal toegankelijk zijn voor iedereen? Dan kun je misschien wel wat meer informatie en ondersteuning gebruiken. Ga naar jouw online leerplatform en volg de e-learning ‘Digitale toegankelijkheid’. Maak jij nog geen gebruik van het online leerplatform? Ontdek dan nu de mogelijkheden voor het volgen van onze trainingen!

Plaats als eerste een reactie

U moet ingelogd zijn om een reactie te kunnen plaatsen.