carrière / Partnerbijdrage

Adaptief leren is de sleutel tot het hoogste leerrendement

Binnen een adaptieve training kies jij jouw leerpad, jouw tijd, en laat je hetgeen wat niet interessant is voor jou achterwege.

02 maart 2023
SkillsTown

Wil jij alleen leren wat voor jou relevant is? Dat is grofweg wat adaptief leren inhoudt. Binnen een adaptieve training kies jij jouw leerpad, jouw tijd, en laat je hetgeen wat niet interessant is voor jou achterwege. En daar houden wij van bij SkillsTown.

De wereld van adaptief leren

Mocht je de wereld van adaptief leren nog niet kennen, dan nemen we je graag aan de hand. Stel je voor dat er, op basis van de kennis die jij al hebt, een persoonlijk leerpad voor je klaarstaat, in ons geval in de vorm van een online training. Van tevoren maak je een quiz en met die resultaten kan jij ons al een goed idee van je huidige kennis geven.

Dat resulteert in een leerpad dat jou helpt in te zien wat je nog moet leren en wat je in principe kan overslaan, omdat je daar al genoeg van weet. Je hoeft minder theorie en praktijk te leren, dus we vragen minder tijd van je. Karin Bremer, productmanager bij SkillsTown, legt uit: ‘Adaptieve trainingen zijn super efficiënt, want zo geven we je niet het idee dat we je tijd verdoen met dingen die je toch al weet.’

Adaptieve trainingen zijn super efficiënt, want zo geven we je niet het idee dat we je tijd verdoen met dingen die je toch al weet.

Karin Bremer, Product manager bij SkillsTown

De voordelen van adaptief leren

Dat het tijdsefficiënt is, is niet het enige voordeel van adaptief leren. Het leerrendement is met deze vorm van leren aanzienlijk hoger. Dat geldt overigens ook voor het bij ons bekende afrondingspercentage van een training binnen het online leerplatform Inspire. In de feedback zien wij terug dat deelnemers het leren op deze manier ook leuker vinden vanwege de toegevoegde vorm van interactie. Dat klinkt ons natuurlijk als muziek in de oren.

Karin vertelt: ‘Zeker bij onderwerpen waarvan jij je kennis up-to-date moet houden, bijvoorbeeld als BHV’er, is adaptief leren een uitkomst. Op basis van verschillende thema’s kan je het hele jaar door toetsen in hoeverre de BHV’er in kwestie diens kennis nog moet opfrissen en wat deze allemaal wél nog zeker weet.’ Dat stukje inzicht én zelfbewustzijn doet onze gemiddelde deelnemer goed. Sterker nog, dat geeft zelfvertrouwen.

Fear of missing out

Toch zit er een heuse uitdaging aan vast. ‘Tegenwoordig kennen we het begrip FOMO (Fear Of Missing Out) vooral door social media, maar in adaptief leren speelt het voor sommigen ook een grote rol,’ vertelt ze.

‘Het kan zijn dat een deelnemer het spannend vindt om theorie over te mogen slaan. Want, wat als je het tóch niet kent? Wat als je gewoon goed had gegokt tijdens de adaptieve toets? Heel begrijpelijk, maar ook daar hebben we aan gedacht. Je krijgt altijd de kans alsnog te lezen, leren, oefenen en praktiseren wat je hebt mogen overslaan. FOMO zit niet voor iedereen lekker en dat nemen we heel serieus,’ benadrukt Karin. 

Wij kunnen als SkillsTown natuurlijk alleen maar meegeven dat wij goed nadenken over wat we adaptief maken en wat niet, dus je zal nooit cruciale informatie mislopen. Beloofd!

Adaptief leren voor jouw organisatie

Wil jij medewerkers de kans geven om aan de slag te gaan met adaptief leren? Binnen Inspire, ons gloednieuwe online leerplatform, kunnen medewerkers adaptieve online trainingen volgen. Zo kiezen zij hun eigen leerpad en kunnen ze efficiënter en succesvoller hun leerdoelen behalen. Benieuwd naar de mogelijkheden? Vraag vandaag nog een vrijblijvende demo aan.

Plaats als eerste een reactie

U moet ingelogd zijn om een reactie te kunnen plaatsen.