carrière / Partnerbijdrage

Strategisch bewegen in gemeentelijke krachtenvelden (SBG)

Strategisch bewegen in gemeentelijke krachtenvelden (SBG). Strategisch en persoonlijk positie kiezen

16 februari 2021

Strategisch en persoonlijk positie kiezen.

Van ambtelijke professionals bij een gemeente, provincie of waterschap wordt steeds meer verwacht. Kennis van de inhoud is niet meer voldoende. Je moet strategischer omgaan met alle partijen waarmee je dagelijks te maken hebt en effectiever kunnen handelen.

Publiek Domein: vakmanschap verder ontwikkelen

Essentieel daarbij is dat je een situatie van verschillende kanten kunt benaderen en interpreteren. Naast een andere manier van kijken, vraagt het ook om de bereidheid je handelen, overtuigingen en drijfveren diepgaand te onderzoeken. Het maakt de leergang tot een persoonlijke zoektocht naar hoe als persoon en professional in de gemeentelijke context verschil te maken. Publiek Domein verbindt bezieling en kwaliteiten met concrete strategische en maatschappelijke vraagstukken, ervan uitgaande dat de deelnemer zelf het belangrijkste instrument is.

“De leergang heeft mij bagage gegeven voor het leven.”

Na afloop van de leergang weet je als professional in het publieke domein beter hoe je kunt bereiken waar je op uit bent. Je weet beter positie te kiezen in complexe processen met meer gevoel voor politiek-bestuurlijke verhoudingen. Je bent daardoor breder en effectiever inzetbaar. Bovendien geeft het je een scherper zicht op een eventuele volgende stap in je loopbaan.

“Wat ik heb geleerd? Knellende situaties op een luchtige manier bespreekbaar maken en vertrouwen hebben in een goede uitkomst.”

Het programma

Negen seminars vormen de kern van het programma waarbij jij in jouw professionele context steeds centraal staat. Er zijn twee keuzeseminars waarvan we de invulling afstemmen op de behoeften van de groep. Andere onderdelen van de leergang zijn: 

  • reflectieopdrachten
  • intervisie
  • leesgroep
  • tussentijds ontwikkelgesprek op de werkplek
  • praktijkopdracht bij (semi) publieke organisatie
  • twee ‘professionele keukenbezoeken’ bij een deelnemer en een professional in een ander werkveld.

Op verschillende manieren worden leidinggevenden bij dit alles betrokken.

Maak het verschil en investeer met de leergang SBG in je professionele en persoonlijke ontwikkeling.

Meer lezen over de leergang?

Léon Boer, strateeg en historicus in en vanuit Groningen, nam deel aan de 31e editie van de SBG. Lees hieronder zijn ervaringen:

Life is a ball-game - Een persoonlijk verhaal

Speciale regeling voor maatschappelijke organisaties.

Looptijd
1 jaar

Tijdsbesteding

Intake, 9 seminars inclusief intervisie (26 dagen), tussentijds ontwikkelgesprek op de werkplek en een coachingsgesprek bij Publiek Domein.

Doelgroep

Ambtelijke professionals (met een beleidsinhoudelijke invalshoek, managementfunctie, projectleiders- of programmamanagersrol) die dagelijks functioneren in complexe gemeentelijke krachtenvelden.

SBG Intervisiegroep

Overweeg je deelname aan de leergang? Het is mogelijk nu al te starten in de Intervisiegroep van de SBG, als voortraject op de leergang.

Start

September

Nu aanmelden!

Brochure downloaden

Maatwerk aanvragen

Plaats als eerste een reactie

U moet ingelogd zijn om een reactie te kunnen plaatsen.