carrière / Partnerbijdrage

Leiderschap: Navigeren in onzekere tijden

Leiderschap: Navigeren in onzekere tijden. Ondermijning? Typisch een voorbeeld van een ‘wicked problem’

09 maart 2021
iStock-1206492589.jpg

Ondermijning? Dat is nou typisch een voorbeeld van een ‘wicked problem’. Hoe bouw je daarin leiderschap op? Dat doe je niet ‘even’ op een achternamiddag, en dergelijk leiderschap kun je ook niet kopen. Het vraagt om verdieping in de complexiteit en dynamiek van het snijvlak van onder- en bovenwereld. En het vraagt om reflectie op je persoonlijk leiderschap in de aansturing van jouw programma of organisatie: voor welke heftige dilemma’s kom je te staan, hoe ga je om met bedreigingen? Ondermijning is ook typisch een onderwerp voor een leergang van Publiek Domein, waar deelnemers hun leiderschap aanscherpen door aan de slag te gaan met complexe vraagstukken.

In de zes verschillende leergangen van Publiek Domein worden  complexe vraagstukken steeds vanuit meerdere perspectieven bekeken. En altijd met actieve werkvormen, zoals de oefening met de ‘sjoemel top tien’: wanneer kom je in een grijs gebied, wanneer duik je even weg omdat je iets liever niet wilt horen?

 

Welkom bij Publiek Domein! Waar het volgens deelnemers altijd meteen gaat over ‘waar het over moet gaan’. Deze scherpte wordt opgezocht in een veilige leer- en reflectie-omgeving. De deelnemers trekken zes tot negen maanden met elkaar op, ontvangen intensieve persoonsgerichte begeleiding en de nieuwe kennis wordt door veel en uiteenlopende gastsprekers ingebracht.

 

Programmaleider Hero Prins treft veel senior leidinggevenden die zich met hun organisatie en maatschappelijke thema’s begeven op onbekend terrein, zoals nu met de corona-crisis. ,,Zij moeten zien te navigeren met opkomende vraagstukken waarvan de onderliggende feiten vaak nog onzeker of incompleet zijn. Dat vraagt om wijsheid, veelvuldige reflectie en inspiratie van specialisten. Een van de gastsprekers in een komende leergang is een hoge ambtenaar van het ministerie, die permanent met crises bezig is.’’

 

De naam ‘Publiek Domein’ geeft al aan: het zijn geen reguliere trainingen. Het gaat specifiek om leiderschap in een politiek bestuurlijke context. Die context begrijpen, dat doen ze bij netwerkorganisatie Publiek Domein al 28 jaar, met een zeer diverse groep van programmaleiders en trainers, vertelt directeur Edwin Boom. ,,Ik ben trots op ons team. Het zijn bevlogen practitioners die psychologische en bestuurskundige expertise combineren met jarenlange eigen ervaring.’’

 

En al staan de leergangen centraal bij Publiek Domein, omdat daar de verdieping volop kan plaatsvinden, maatwerk is zeker mogelijk en gebeurt steevast in co-creatie. Zo verzorgt Hero Prins voor veel publieke organisaties een cursus politiek-bestuurlijke sensitiviteit voor beleidsadviseurs en nieuwe leidinggevenden. Wie start in het publieke domein of overstapt vanuit het bedrijfsleven, moet de nieuwe context leren begrijpen. Hoe opereer je in een politiek bestuurlijk bedrijf? Hoe ziet het krachtenveld eruit en hoe verhoud je je tot een nieuwgekozen bestuurder die een totaal andere stijl heeft dan diens voorganger? En waar houd je dienstbaarheid op? Ook weer typisch zo’n onderwerp voor Publiek Domein: de trainers van Publiek Domein helpen mensen om dienstbaar te zijn en tegelijk eigenzinnig te blijven. 

Plaats als eerste een reactie

U moet ingelogd zijn om een reactie te kunnen plaatsen.