carrière / Partnerbijdrage

Doorstromen in de HR cyclus

Doorstromen in de HR cyclus. Maak Nu van Werk naar Werk er onderdeel van.

01 november 2021
jobcoach-1536x1024.jpg

De HR Cyclus geeft het proces van instroom, doorstroom en uitstroom weer. Daar plaatsen we ook her-stroom graag tussen, want de medewerker kan terugkeren in de organisatie. Dit kan bijvoorbeeld na een re-integratietraject of een tijdelijk uitstapje naar een andere werkgever. Doorgroeien en ontwikkelen vinden plaats in de doorstroom fase. Medewerkers kunnen doorstromen naar andere functies of taken op hun eigen niveau, naar een hogere of een lagere functie binnen de organisatie (promotie of demotie) naar een andere functie op een ander niveau en in een ander functiegebied (diagonaal). Binnen deze fase van de HR Cyclus komt ook de verbinding tot stand met het bedrijfsbelang en de koers van de organisatie. De verbindende begrippen zijn competentiemanagement en talentmanagement. Wat heeft de organisatie nodig en welke mensen binnen de organisatie kunnen die gewenste competenties leveren of ontwikkelen?

Maak Nu van Werk naar Werk onderdeel van het doorstromen

Nu van Werk naar Werk is de methode om te ontdekken of de medewerker de behoefte van het bedrijf kan invullen. Het is de methode om door een onafhankelijk adviseur te laten onderzoeken of een doorstroomplan een waardige oplossing is om elkaar verder te helpen. Een doorstroomplan is een plan waarbij de blik op de toekomst wordt gericht, ook als er nog geen directe noodzaak is, zoals bijvoorbeeld bij een arbeidsconflict of een re-integratie traject. In een doorstroomplan wordt de visie over de toekomst uitgewerkt, waarbij al duidelijk wordt gemaakt wat nodig is om de arbeidsovereenkomst in stand te houden. Het gesprek over doorstroom kan ook leiden tot een gesprek over uitstroom.

Wanneer is doorstromen te verwachten?
In feite kan tijdens de inwerkperiode al benoemd worden dat het bedrijf een visie heeft om medewerkers intern of extern te laten doorstromen. Deze visie komt ook terug in latere formele gesprekken rond functioneren, groei en ontwikkeling. Zo wordt het een onderwerp dat niet vermeden wordt, maar juist gestimuleerd. Een medewerker die niet wil doorstromen geeft eigenlijk een signaal van onvrede, of onvermogen af. Hiermee bedoelen we dat de medewerker zich niet kan, of wil, realiseren dat het ontwikkelen van flexibiliteit en veelzijdigheid de mogelijkheden om in het arbeidsproces te blijven alleen maar vergroten. Als de medewerker het bespreken van dit onderwerp als een gewoonte gaat ervaren komt de creativiteit naar boven om de regie te nemen over werk en leven.

Bespreek je casuïstiek
Heeft u hulp nodig bij doorstroom van medewerkers, of dacht u gelijk aan die ene medewerker die u denkt te helpen met behulp van een Nu van Werk naar Werk traject? Neem dan geheel vrijblijvend contact met ons op om te zien of wij iets voor u kunnen betekenen.

Plaats als eerste een reactie

U moet ingelogd zijn om een reactie te kunnen plaatsen.