Advertentie
carrière / Nieuws

Nederlandse EU-politici bescheiden met bijbeunen

De Nederlandse afgevaardigden in het Europarlement hebben wel bijverdiensten maar zitten niet in de Europese top. Gemiddeld verdienen ze 596 euro per maand bij. Hun collega's in Oostenrijk strijken zo'n 2400 op.

13 oktober 2014
De Nederlandse EU-parlementariërs zitten in de Europese middenmoot wat hun bijbaantjes betreft. Zij strijken gemiddeld minstens 596 euro per maand op naast hun inkomen als Europees afgevaardigde. De Oostenrijkers staan aan top met minstens 2400 euro per maand. De Europese doorsnee is 646 euro.

Dat stelt de anticorruptieorganisatie Transparency International (TI) maandag na een vergelijking van de inkomsten die door de 751 EU-parlementariërs moesten worden opgegeven. 

Bovengemiddelde inkomsten Bij de Nederlanders springt de VVD'ers Jan Huitema eruit, net als Agnes Jongerius (PvdA) en Marietje Schaake (D66). Zij hebben bovengemiddelde inkomsten door bijvoorbeeld een betaald voorzitterschap. Van de 26 Nederlandse EU-parlementariërs stelden er 15 dat zij helemaal niet bijklussen.
Grens

In een reactie op de TI-publicatie eist de SP in het EU-parlement dat er een grens wordt gesteld aan neveninkomsten. SP-Europarlementariër Dennis de Jong benadrukt dat het overzicht volledig is gebaseerd op de eigen opgaven van Europarlementariërs: ,,Dit is dan ook waarschijnlijk alleen nog het topje van de ijsberg. Het is niet onmogelijk dat collega’s nevenfuncties over het hoofd hebben gezien, of hun inkomsten te laag hebben ingeschat. Er is immers geen enkele controle op hun opgaven.''

Fout bij invullen
CDA'er Lambert van Nistelrooij leek aanvankelijk ook een stevige bijklusser. Maar de CDA-Europarlementariër gaf zijn  extra jaarinkomsten bij twee bijbanen per ongeluk aan als ,,per maand'', zo laat hij weten. De aangegeven bedragen zijn dus 12 keer te hoog. Hij gaat zijn verklaring aanpassen.

Goed doel
PvdA-Europarlementariër Jongerius stelt dat ze de vergoedingen die ze ontvangt voor haar activiteiten buiten het Europees Parlement doneert aan het Internationaal Instituut voor Sociale Geschiedenis in Amsterdam. Bij haar kandidaatstelling voor het EU-parlement sprak Jongerius met de PvdA af dat zij eventuele neveninkomsten zou besteden aan een goed doel.

Reacties: 1

U moet ingelogd zijn om een reactie te kunnen plaatsen.

henk bongers / burger
Frans Timmermans wat een mooie eerste taak binnen de EU. Aanpakken dat bij beunen. Europarlementariërs hebben denk ik genoeg te doen in hun baan binnen Europa. Zorg dat het geen Europroletariërs zijn en kunnen blijven.

N.B. Frans jij beunt toch ook niet bij?
Uw emailadres wordt enkel gebruikt om mogelijk contact met u op te nemen naar aanleiding van uw bericht en is enkel zichtbaar voor de redactie.
Advertentie