Advertentie
carrière / Nieuws

Provincie Flevoland meest gezonde organisatie

Ambtenaren van de provincie Flevoland zijn opvallend minder vaak ziek dan die van Brabant. Het ziekteverzuim is er twee procentpunt lager.

18 augustus 2022
ziek.jpg

Medewerkers van de provincie zijn opvallend minder vaak en lang ziek dan hun collega’s bij gemeenten. Die conclusie valt te trekken uit de vergelijking van de Personeelsmonitor Provincies en Personeelsmonitor Gemeenten over 2021 van de respectievelijke A&O fondsen.

Gezondste

De gezondste provinciale organisatie blijkt Flevoland: die provincie heeft verreweg het laagste ziekteverzuimpercentage en medewerkers laten om gezondheidsredenen ook relatief weinig verstek gaan. Het ziekteverzuimpercentage ligt van alle provincies het hoogst in Noord-Brabant. Vorig jaar kende die provincie een verzuim van 5,3 procent. Ook de provincie Utrecht scoort met 4,9 procent qua ziekteverzuim hoger dan het provinciale gemiddelde (4,3 procent). Flevoland is de provincie met verreweg het minste ziekteverzuim: 3,3 procent. Ook Zeeland zit met 3,7 procent relatief ruim onder het provinciale gemiddelde.

Ziektedagen

Gekeken naar het aantal ziektedagen dan springt het relatief hoge aantal in de provincie Gelderland eruit. Daar lag het aantal ziektedagen vorig jaar op liefst 42,5 dagen. Ook Zuid-Holland zat met 37,3 dagen verzuimduur gemiddeld aan de hoge kant. Het provinciale gemiddelde lag in 2021 op 27, 3 dagen. Ver daaronder bleven Flevoland en Drenthe met respectievelijk 8,7 en 14,4 ziektedagen.

Langdurig verzuim

Het totale ziekteverzuimpercentage voor alle provincies lag lager dan het landelijk gemiddelde in 2020 (4,9 procent), en ook lager dan de totale sector ‘openbaar bestuur en overheidsdiensten’ (5,2 procent). In gemeenteland heeft men te maken met nog hogere percentages. Het ziekteverzuimpercentage onder gemeenteambtenaren steeg vorig jaar naar 5,8 procent. In 2020 lag het lager: 5,5 procent. Vooral het langdurig verzuim nam toe ten opzichte van 2020. De coronapandemie was er volgens de Personeelsmonitor Gemeenten van het A&O fonds Gemeenten debet aan.

G4

Het verzuim onder gemeenten is ook in 2021 hoger dan het gemiddelde verzuim voor organisaties met meer dan 100 medewerkers. In de vier grootste gemeenten was het ziekteverzuim het hoogst: 6,2 procent, in de kleinste gemeenten met minder dan 20.000 inwoners het laagst: 5,3 procent.

Lees het volledige artikel in Binnenlands Bestuur nr. 15 van deze week.

Verzuim in de provincies - tabel
Verzuim per provincie

Reacties: 1

U moet ingelogd zijn om een reactie te kunnen plaatsen.

Hielco Wiersma
En......wat zou dan de oorzaak zijn van de verschillen tussen Provincies en Gemeenten: werkomstandigheden?, werkdruk?, leeftijd?. Wat is trouwens de situatie bij het Rijk?
Uw emailadres wordt enkel gebruikt om mogelijk contact met u op te nemen naar aanleiding van uw bericht en is enkel zichtbaar voor de redactie.
Advertentie