Advertentie
carrière / Nieuws

Moreel beroep op Arjan van Gils

Oud-gemeentesecretaris van Amsterdam en huidig wethouder van Rotterdam Arjan van Gils heeft in 2018 een ‘commissarissen-leergang’ gevolgd aan Nyenrode Business Universiteit voor 11.611 euro, betaald door de gemeente Amsterdam. De gemeente ging daar in 2017 mee akkoord. Van Gils vertrok in juli 2018. Het Amsterdamse SP-raadslid Erik Flentge doet een moreel beroep op Van Gils het bedrag terug te betalen.

12 april 2019
Arjan-van-Gils.jpg

Oud-gemeentesecretaris van Amsterdam en huidig wethouder van Rotterdam Arjan van Gils heeft in 2018 een ‘commissarissen-leergang’ van 11.611 euro gevolgd aan Nyenrode Business Universiteit, betaald door de gemeente Amsterdam. De gemeente ging er in 2017 mee akkoord. Van Gils vertrok in juli 2018. Het Amsterdamse SP-raadslid Erik Flentge doet een moreel beroep op Van Gils het bedrag terug te betalen.

'Schaamteloos en opportunistisch'
De Amsterdamse raadsleden Erik Flentge (SP) en Annabel Nanninga (Forum voor Democratie) maken zich in Metro boos over dat Van Gils de dure cursus volgde. ‘Schaamteloos en opportunistisch’, aldus Nanninga over zijn handelswijze. Ze vraagt zich af wat een gemeentesecretaris aan deze opleiding heeft. De ‘commissarissencyclus’ gaat over eisen die aan commissarissen en toezichthouders worden gesteld. Die worden steeds zwaarder en de risico’s rond aansprakelijkheid en reputatie nemen toe, aldus de website van Nyenrode. De cyclus bestaat uit acht modules en kost nu trouwens 14.000 euro (exclusief BTW).

Moreel beroep
Nanninga vindt het raar dat een topambtenaar, die met een jaarsalaris van om en nabij 185.000 euro niet slecht verdiende, in zijn eigen carrière investeert met gemeenschapsgeld. Die mening is ook SP-raadslid Flentge toegedaan. Hij noemt de gang van zaken ‘gênant’ ‘Als je een mooie carrière tegemoet gaat, betaal je dat lekker uit eigen zak.’ Als de leergang nu van meerwaarde was voor de gemeente Amsterdam, was het nog te begrijpen. ‘Maar dit is ter meerdere eer en glorie van zijn eigen carrière.’ Hij doet een moreel beroep op Van Gils om de opleidingskosten terug te betalen.

Functioneringsgesprek
De woordvoerder van de verantwoordelijk Amsterdamse wethouder Touria Meliani laat aan Metro weten dat in het functioneringsgesprek met Van Gils in 2017 is afgesproken dat hij de cursus mocht volgen op kosten van de gemeente. Nadat Van Gils in juli 2018 vertrok als gemeentesecretaris was hij ad interim directeur bij de Metropoolregio Rotterdam Den Haag en werd hij lid van de raad van toezicht bij Jeugdbescherming Rotterdam-Rijnmond. Ook richtte hij een adviesbureau op. In maart 2019 volgde hij Adriaan Visser op als wethouder in Rotterdam. Tegen Binnenlands Bestuur zegt de woordvoerder van Van Gils dat dit meer een zaak is voor de gemeente Amsterdam. Hij legt het artikel voor aan Van Gils, maar die wil geen reactie geven op het moreel beroep dat Flentge op hem doet.

'Ongelofelijk'
De ondernemingsraad van de gemeente Amsterdam tweette vrijdag een foto van het artikel in Metro met het summiere commentaar: ‘Ongelofelijk’. Gevraagd om een nadere reactie laat woordvoerder Marcel Peters weten dat de ondernemingsraad nog geen officieel standpunt over dit onderwerp heeft ingenomen. ‘Het komt nog wel aan de orde, maar we schrijven er niet een extra plenaire vergadering voor uit. Het komt volgende week aan bod en dan wordt duidelijker wat we ervan vinden en welke acties eruit voort kunnen vloeien. Het kan dus ook zo zijn dat we het voor kennisgeving aannemen.’

Reacties: 3

U moet ingelogd zijn om een reactie te kunnen plaatsen.

K.M. Schaap / afdelingshoofd burger- en bestuurlijke zaken
Dit is toch usance bij D66?
JaapvV / adviseur
als de gemeente akkoord ging moeten de raadsleden zich tot het Colege wenden.
Kareel
Niks doorschuiven naar college. Je hebt als (hoogste) ambtenaar ook zelf een (morele) verantwoordelijkheid.

Maar dat zal voor een nihilist als D66er Van Gils wel te veel gevraagd zijn.
Advertentie