Advertentie
carrière / Nieuws

Banengroei openbaar bestuur zet door

De grootste banengroei is te verwachten in de sector zorg en welzijn. Dat geldt zowel voor dit jaar als voor volgend jaar (beide 35.000). De sector uitzendbureaus en arbeidsbemiddeling komt in 2019 qua banengroei nog op de tweede plaats (20.000), maar in 2020 wordt de groei meer dan gehalveerd (9.000).

29 mei 2019
banengroei---shutterstock.jpg

Het aantal banen van werknemers groeit naar verwachting in de meeste sectoren, zowel dit als volgend jaar. In het openbaar bestuur komen er naar verwachting dit jaar 3.000 banen bij en in 2020 nog eens 4.000.

Dat betekent een groei van respectievelijk 0,7 en 0,8 procent, zo blijkt uit de vandaag gepresenteerde Arbeidsmarktprognose 2019-2020 van het UWV.

Vast dienstverband
De grootste banengroei is te verwachten in de sector zorg en welzijn. Dat geldt zowel voor dit jaar als voor volgend jaar (beide 35.000). De sector uitzendbureaus en arbeidsbemiddeling komt in 2019 qua banengroei nog op de tweede plaats (20.000), maar in 2020 wordt de groei meer dan gehalveerd (9.000). De banengroei bij de uitzendbranche loopt volgens het UWV meestal terug als er een tijd van economische groei is geweest, vooral omdat organisaties dan zelf weer personeel in dienst nemen.

Publieke sector
In ruim de helft van de sectoren verwachten de onderzoekers in 2020 een minder gunstige ontwikkeling dan in 2019. Het aantal banen groeit minder snel dan in 2017 en 2018 maar de arbeidsmarkt blijft volgens het UWV voorlopig nog krap. In de publieke sectoren (onderwijs, zorg en welzijn, cultuur, openbaar bestuur) blijft de banengroei het meest op peil. Informatie en communicatie is de enige particuliere sector waar de banengroei in 2020 hoger zal zijn dan in 2019.

Vergrijzing
Het UWV voorspelt voor de sector openbaar bestuur dit jaar 44.000 vacatures en 40.000 volgend jaar. De ontwikkeling van het aantal vacatures hangt af van twee factoren: de productiegroei (leidend tot uitbreidingsvraag) en het personeelsverloop (vervangingsvraag). Die factoren verschillen per sector. Vervangingsvraag ontstaat vooral doordat personeel naar een andere werkgever vertrekt, met pensioen gaat, (tijdelijk) vervangen moet worden in verband met zwangerschap of ziekte, of omdat tijdelijke contracten van flexwerkers eindigen.

In de detailhandel en de horeca ontstaan veel vacatures door het eindigen van tijdelijke contracten. In sectoren waar het personeel sterk vergrijsd is, zoals het openbaar bestuur en onderwijs, is pensionering een belangrijke factor bij het ontstaan van vacatures.

Reacties: 1

U moet ingelogd zijn om een reactie te kunnen plaatsen.

H. Wiersma / gepens.
Het formeren van de Compacte Overheid was ver weg en blijft dus ver weg. Ik ben zeer benieuwd hoe lang deze 'betrouwbare' Overheid dit volhoudt bij een volgende recessie.
Uw emailadres wordt enkel gebruikt om mogelijk contact met u op te nemen naar aanleiding van uw bericht en is enkel zichtbaar voor de redactie.
Advertentie