of 62812 LinkedIn

Overheid kleunt mis bij aanbestedingen

Roderik Mol Reageer

Een overheid die het werk laat uitvoeren ónder het minimumuurloon, zonder pensioenregeling. In Nederland? Ja, helaas wel. Bijvoorbeeld bij de GGD, maar niet alleen daar. Het wordt hoog tijd dat overheidsinstanties een einde maken aan deze kwalijke praktijk.

Overheidsinstanties besteden op grote schaal werk uit aan spelers in de callcenterbranche. Een actueel voorbeeld is de GGD, die te maken kreeg met een kolossale extra taak rond de coronacrisis. In dit bijzondere geval is het te begrijpen dat de hulp van een ervaren externe partij is ingeschakeld (Teleperformance).

 

Wat we niet goed begrijpen, is dat de GGD bij de aanbesteding geen eisen heeft gesteld aan de minimale arbeidsvoorwaarden. Dat had makkelijk gekund, maar is niet gebeurd. De GGD zegt dat het geen directe werkgever is - dus niet verantwoordelijk - en dat Teleperformance zich (minimaal) houdt aan de wet en aan cao-afspraken. Dat is echter veel te gemakkelijk. Want hier is wel wat meer over te zeggen.

 

Om te beginnen het loon. Werknemers van Teleperformance vallen onder de cao voor de facilitaire contactcenters en krijgen 10 euro per uur, met een werkweek van 40 uur. De GGD-werknemers vallen onder een andere cao (cao SGO), met een werkweek van 36 uur. Bij een 36-urige werkweek hoort een wettelijk minimumuurloon van 10,80 euro. Als je via Teleperformance werkt, zit je dus ónder het minimumuurloon van de GGD. Wat het nog schrijnender maakt: zou je bij de GGD in dienst zijn, dan zou je als klantenservice-medewerker minimaal 11,30 euro verdienen (schaal 4, cao  SGO). Het verschil in loon is maar liefst 13 procent.

 

En dan de overige arbeidsvoorwaarden. Werknemers bij Teleperformance hebben het op alle fronten slechter: geen eindejaarsuitkering, minder toeslagen bij onregelmatig werk, geen pensioenregeling, een slechtere doorbetaling bij ziekte. Dat is ons als vakbond al jaren een doorn in het oog. Je zou zeggen: regel dat dan in de cao! Was het maar zo eenvoudig. De positie van werknemers in de branche is erg zwak, onder andere door de vele onzekere contracten. Intussen zuchten de werkgevers dat ze niet anders kunnen, dat ze worden uitgeknepen door opdrachtgevers, dat het een race naar de bodem is. Geen wonder dat dit een van de magerste cao’s van Nederland is.

 

Die situatie houdt de overheid mede zelf in stand, door voortdurend slechte contracten af te sluiten met ‘lagelonenspelers’. Want de GGD is bij lange na niet de enige. Op grote schaal maken overheidsdiensten gebruik van callcenters. Bijvoorbeeld de RDW (Cendris/Yource), Digid (Webhelp), het CIBG (Webhelp), de Autoriteit Consument & Markt (Webhelp), het Nationaal CrisisCentrum (Cendris) en de Dienst Publiek en Communicatie.

 

Wat zou er moeten gebeuren? Eigenlijk is het heel eenvoudig. Overheidsinstanties moeten, als belangrijke aanbesteders in Nederland, hun verantwoordelijkheid nemen. Om te beginnen door bij aanbestedingen eisen te stellen aan basis-arbeidsvoorwaarden zoals sociaal beleid, fatsoenlijk loon (minimaal het minimumloon zoals dat voor de aanbesteder zelf zou gelden) én een pensioenregeling. Bij de uiteindelijke keuze moeten die eisen een grote rol spelen, in plaats van alleen de laagste kosten.  

Het alternatief is dat overheden het werk weer inbesteden. Het werk gebeurt dan gewoon door eigen mensen, onder fatsoenlijke voorwaarden.

 

Roderik Mol, onderhandelaar CNV Vakmensen voor de callcenterbranch

Verstuur dit artikel naar Google+

Reageer op dit artikel
Even geduld a.u.b.