of 59965 LinkedIn

Eerst denken, dan twitteren

Barbara Duvivier en Nicolette Ouwerling Reageer

Bestuurders die met een tweet de plank mis slaan, worden daar snel op aangesproken door het corri-gerende netwerk van twitteraars en media. 

Hoe efficiënt dit netwerk is, heeft burgemeester Jan-Frans Mulder van het Zeeuwse Hulst onlangs ervaren. Zijn grappig bedoelde tweet over een serieus onderwerp viel verkeerd. Hij twitterde: "Nu al dlie overvallen op Slineese lestaulants in Zeeland. Hoop dat die lale overvaller snel in z'n klaag gelepen wordt...niet sambalb(l)ij!". Er werd op gereageerd, het kwam in journaals, kranten berichtten erover en de Zeeuwse Commissaris van de Koningin belde met de burgemeester.

Mulder is niet de eerste bestuurder die zich in maximaal 140 tekens in de problemen werkt. Af en toe zeggen of doen mensen nu eenmaal dingen die niet kunnen, ongeacht de tijdsgeest of het communicatiekanaal. Maar voor een relatief nieuw communicatiekanaal zoals Twitter, blijkt het nog niet altijd makkelijk om in te schatten wat wel kan en wat niet. De burgemeester van Hulst had helemaal niet de bedoeling om met zijn tweet mensen te beledigen of tegen zich in het harnas te jagen. Woordspelingen en taalgrappen horen volgens Mulder nu eenmaal bij zijn Twitter-stijl. 

 

Begin maart meldden de social media-deskundigen van Hollandsche Meesters dat 100 van de 415 burgemeesters actief gebruik maken van Twitter. Het aantal actief twitterende burgemeesters is daarmee gestegen van zo’n 8% anderhalf jaar geleden, tot bijna een kwart nu. In anderhalf jaar tijd begonnen dus ruim 65 onervaren burgemeesters te experimenteren met Twitter.

De stijl van burgemeesters op Twitter verschilt. De één verkondigt duidelijk politieke standpunten. Burgemeester Annemarie Jorritsma van Almere doet dat regelmatig. Bijvoorbeeld op 3 maart: ‘Verbieden twee nationaliteiten vind ik een buitengewoon slecht idee. Men realiseert zich de implicaties echt niet’. De ander, zoals burgemeester Bort Koelewijn van Kampen, is in zijn tweets meer beschouwend. Koelewijn twittert over dagelijkse gebeurtenissen in zijn gemeente. Op 5 maart bijvoorbeeld: ‘Woonboerderij Siersema bezocht ad buitendijksweg #Kampen, die na totale verwoesting door brand, is herbouwd. Mooie woning, kunst helaas weg’. De burgemeester van Hulst zat er met zijn tweet over de overvallen op Chinese restaurants tussenin. Hij bericht over de gebeurtenissen in zijn woonplaats, en laat daar ook zijn mening in blijken. Had hij dit bericht geplaatst met correct gebruik van de L en de R, dan was er geen vuiltje aan de lucht geweest.

 

Het is positief en van deze tijd dat burgemeesters steeds meer op Twitter actief zijn. Om zich te profileren, om ‘in gesprek’ te gaan met inwoners en om op de hoogte te blijven van actuele zaken in de gemeente. Maar, wanneer het een keer mis gaat, moeten we niet overreageren. We accepteren dat het hoort bij het experiment en hopen dat veel mensen er van leren. Alle twitteraars hebben inmiddels wel een keer de ervaring gehad op lange tenen te hebben gestaan met hun tweet. En schierlijk een tweet intrekken na verzenden, is ons ongetwijfeld ook al overkomen.

 

Misschien wel de belangrijkste les: creëer een persoonlijk corrigerend netwerk waardoor je nooit in de schijnwerpers van het genadeloze publieke netwerk terechtkomt. Wanneer je twijfelt of een boodschap wel overkomt zoals je die bedoelt, overleg dan met mensen die het beste met je voor hebben. Veel leed kun je voorkomen als je bij twitteren je één simpele vraag zou stellen: Zou je je tweet ook hardop durven uitspreken in een zaal vol mensen? Kortom: eerst denken, en pas daarna twitteren.
 

Barbara Duvivier en Nicolette Ouwerling

Adviseurs bij Necker van Naem

Verstuur dit artikel naar Google+

Reageer op dit artikel
Even geduld a.u.b.